Jídla s označením „raw strava“ jistě patří k nejmodernějšímu způsobu stravování, mezi populací najdete milovníky i odpůrce tohoto jídelníčku. Čím se vyznačuje tento typ úpravy jídelníčku a jaká pozitiva či negativa vám může přinést? Podívejte se na důležité informace a rozhodněte se sami, zda je takové stravování právě pro vás.
Veganství střídá raw strava
Raw stravování je podle vědců skvělý způsob, jak se vyhnout velkému množství degenerativních onemocnění, které trápí dnešní svět. Historie raw jídelníčku sahá až do roku 1897, kdy jeden z lékařů začal vedle cereálních snídaní doporučovat právě tento typ stravování. Až s postupem času se v dnešní době stalo raw jídlo moderním stylem stravy.
Vařené jídlo nemá šanci
Raw strava si zakládá na potravinách, které nejsou vařené, pečené nebo smažené či jinak tepelně upravované.
- Vyznavatel raw jídelníčku si svůj oblíbený pokrm nepřipravuje při teplotě nad 42 °C.
- V případě vyšší teploty už se totiž jedná o „mrtvé jídlo“, které je zbaveno veškerých živin vhodných pro lidské zdraví.
- Raw strávníci si zakládají na „živém” stravování všech ingrediencí, a tak věří, že jejich tělo získává veškeré důležité vitamíny, minerály i ostatní živiny.
Proč je vařené jídlo špatné?
Podle raw typu stravování je tepelně upravené jídlo nezdravé. Proč tomu tak je? Vedle ztráty mnoha vitamínů se u vařeného jídla ochuzujeme také o enzymy. Ty v těle potřebujeme pro vstřebávání veškerých minerálů, vitamínů a živin pro podporu našeho zdraví.
Kvůli tepelnému zpracování se jídlo stává pro naše tělo látkou, proti níž naše tělo automaticky začne bojovat. Reakce imunitního systému vyvolá boj bílých krvinek podobně, jako je tomu například u virů a bakterií. Když však bílé krvinky bojují „zbytečně” s tepelně upravenou stravou a živinami, vysilují se – a pro boj s klasickými nemocemi jich již není dostatek.
Raw strava jako životní styl
Ten, kdo podlehne raw stravování, si zamiluje nejen samotnou potravu, ale i životní styl, s nímž je spojený. U milovníků tohoto stravování se můžete setkat také s pojmem vitariáni — strávníci, kteří jedí pouze rostlinnou, syrovou stravu.
- Existují však i strávníci, kteří se u raw stravy nevzdávají ani živočišných produktů, avšak vše stále zůstává syrové.
- Přidávají proto do svého jídelníčku například syrové maso, vejce nebo mořské plody či nepasterizované mléko.
Nejčastější argument
Často se můžete v dnešní době dostat do diskuse, zda je lepší “klasické stravování”, vegetariánství, veganství nebo třeba právě raw strava. Zastánci tohoto jídelníčku vám jistě rádi popíšou, proč se pro tento druh stravy rozhodli. Často se setkáte s názorem, že člověk je jediný druh planety, který si svou stravu tepelně upravuje, a přesto se setkává s mnoha civilizačními nemocemi. Na tyto choroby může mít vliv právě styl stravování.
Pozitivní účinky na lidské zdraví
Vedle konzumace velkého množství ovoce a zeleniny si jistě umíte představit, že tento typ stravování vám přinese mnoho zdravých živin, vitamínů a minerálů do vašeho těla. Která další pozitiva můžete získat s tímto typem stravy?
- Snazší redukce tělesné hmotnosti,
- lepší stav vlasů, nehtů i kůže,
- potrava bez přidaných konzervantů či jiných chemických přípravků,
- snížení rizika civilizačních chorob,
- zvýšení energie, zlepšení duševního stavu.
A jaká jsou negativa tohoto stravování?
Mezi jasné negativní stránky této stravy určitě patří určitá nedostupnost. Samozřejmě, že si jídlo v běžném obchodě koupíte, už jen těžko se ale dobře a chutně najíte v restauraci. Specializované restaurace pro raw stravování sice přibývají, stále jich ale není mnoho. Další negativní stránkou je hrozba možných bakterií, které jsou zničené pouze při tepelné úpravě nad 100 °C. Jedná se především o konzumaci syrového masa nebo vajec.
Ať už patříte mezi milovníky raw stravování, nebo nikoliv, každý z nás by se měl alespoň částečně tímto typem jídelníčku inspirovat.