Rajská polévka má mnoho obměn a chutná skvěle s opečeným toustem i smetanou. Připravte si výbornou rajčatovou polévku z protlaku a pochutnejte si na její výrazné chuti.
Uvařte si doma babiččinu rajskou polévku z protlaku raz dva a ozvláštněte ji opečeným toustem se zapečeným sýrem a smetanou, bazalkou či spoustou jiných variací. Tak vdechnete klasické rajčatové polévce moderní nádech a pochutnáte si na ní s celou rodinou.
Recept na rajskou polévku z protlaku
Oblíbená rychlá rajská polévka z protlaku, kterou připravíte za půl hodinky.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejprve si cibuli nakrájejte na větší kusy a následně do hrnce nalijte lžíci olivového oleje a přidejte lžíci másla. Jakmile se směs oleje a másla zahřeje, přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí.
- Jakmile bude mít cibulka lesklý nádech, přidejte do hrnce plechovku protlaku. Důkladně míchejte alespoň 30 vteřin, dokud se směs dokonale nespojí. Následně ji zalijte horkou vodou, popřípadě vývarem přidejte pár kuliček nového koření.
- Směs přiveďte k varu a nechte povařit po dobu 30 minut.
- Jakmile uběhne půl hodiny, sundejte hrnec ze sporáku a polévku buď sceďte pomocí sítka, nebo použijte mixér. Výsledkem obou postupů bude dokonale krémová polévka.
- Nezapomeňte do polévky přidat pepř, sůl a lžičku cukru. Polévku ochutnejte a popřípadě ještě dochuťte.
Tip navíc: Polévka z rajského protlaku je klasikou, avšak můžete připravit také polévku z rajčatové šťávy, krájených rajčat v plechovce či z rajčat čerstvých. Záleží pouze na tom, kolik času chcete nad přípravou polévky strávit. Pokud chcete vyzkoušet novinku, udělejte si rajskou polévku s rýží
Jak vylepšit rajčatovou polévku z protlaku?
Speciální je rajská polévka pro děti z protlaku, když do ní zamícháte těstoviny, rýži nebo vločky. Pokud děti milují sýr, připravte jim k polévce také toustový chléb zapečený se sýrem. Popřípadě můžete sýr nastrouhat přímo do polévky.
Rajská polévka z rajčatového protlaku se může servírovat se snítkami čerstvé bazalky, lžicí smetany, pár kapkami olivového oleje a balzamikového octa. Přiblížíte se tím originální italské rajské polévce, která je podávána s bazalkovým pestem. Výtečná je také s parmezánem (také s mozzarellou) a kousky opečeného chleba.
Tip k servírování: Pokud toužíte po zvýšení svého denního příjmu zeleniny, podávejte polévku s grilovanými paprikami, cuketami a lilky a nezapomeňte je zakápnout olivovým olejem.
Polévka z rajčatového protlaku má mnoho podob a při jejím servírování se fantazii meze nekladou. Rajčata jsou plná antioxidantů, takže polévka z nich připravená je nejenom výtečná, ale také má blahodárné účinky na zdraví.
Zdroje: foodandwine.com, cookieandkate.com, natashaskitchen.com
Další recepty na polévky