Quinoa patří mezi nejzdravější potraviny. V naší kuchyni si zatím hledá místo a stává se stále populárnější. Jak se vaří quinoa a oblíbené recepty z této zdravé suroviny.
Quinoa neboli Merlík čilský byla objevena v Jižní Americe. Přezdívá se jí Poklad Inků. Původně se její semena používala jako obilnina – mlela se z ní mouka, připravovaly se z ní kaše. Inkové ji ještě uctívali jako takzvanou matku zrn. U nás se sice moc nepoužívá, ale ve světě je tomu jinak.
Co je quinoa?
Quinoa je celozrnná potravina. Obsahuje vysoké množství vápníku a aminokyseliny. Řadí se mezi obiloviny. Často se označuje také jako superpotravina. Výhodou je, že quinoa lepek neobsahuje, právě díky tomu ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.
Quinoa – Příprava
Recept na quinou není těžký. Vaří se podobným způsobem jako rýže. Je to dokonale naměřeno, nikdo se nemůže splést. V podstatě je to právě jen o správné gramáži.
Suroviny
- 1 šálek quinoi,
- 2 šálky osolené vody,
- případně vývar.
Jak se vaří quinoa
- 1 šálek quinoi zalijte 2 šálky osolené vody.
- Přivedete k varu a vaříte zhruba 14 až 18 minut.
- V tomhle případě se může použít i náhradní varianta. Stačí quinou na 5 minut namočit do studené vody. Tím ji zbavíte možné hořkosti. Pak zalijte vývarem a povařte. Na skus by měla být křupavá. Ani tvrdá, ale ani úplně měkká, něco mezi.
Recepty s quinoou
Vyzkoušejte zdravé recepty z quinoi.
Salát z quinoi
Tohle jídlo obzvláště vhodné pro vegetariány a vegany. To ale neznamená, že by si to nemohli dát i ti ostatní. Je tam v podstatě jen zelenina a koření.
Suroviny
- 500 g nových brambor, pokud možno malých,
- 400 ml kokosového mléka,
- 400 g cizrny v plechovce,
- 400 g krájených rajčat v plechovce,
- 200 g bílé quinoi,
- 100 g baby špenátu,
- cca 300 ml vroucí vody,
- 3 stroužky česneku,
- 1 lžičku mletého chilli,
- 1 lžičku sušeného chilli – to pouze v případě, kdo si na něj potrpí a kdo snese větší ostrost,
- 1 lžičku mletého zázvoru,
- 2 lžičky mleté kurkumy,
- sůl,
- čerstvě mletý pepř,
- 1 lžičku mletého koriandru, případně čerstvého.
Postup
- Brambory omyjte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
- Následně je nakrájejte na menší kousky. Spolu s prolisovaným česnekem a veškerým kořením orestujte na pánvi.
- Dále zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu.
- Vše řádně promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová.
- Během vaření quinoi se musí hlídat voda. Když bude potřeba, stačí přilít.
- Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.
Tvaroh s quinoou
Tvaroh je sám o sobě úžasná pochoutka. Jednak zdravá a jednak výborná jako taková. Kdo si chce držet linii, může použít nízkotučný, ale lepší je klasický.
Suroviny
- 500 g quinoi,
- 500 g listového špenátu,
- 4 stroužky česneku,
- 2 balíčky tvrdého tvarohu.
Postup
- Quinou propláchněte ve studené vodě. Dejte ji povařit do osolené vody.
- Zhruba za 20 minut se může scedit.
- Česnek nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi.
- Přidejte špenát a vše chvilku poduste.
- Až špenát změní svoji konzistenci, můžete přidat quinou. Poté stačí už jen posypat tvarohem a může se podávat.
Rajčatová quinoa na lilku
Zelenina a quinoa není vůbec žádná neobvyklá kombinace. V tomto případě s rajčaty vhodná volba.
Budete potřebovat:
- 1 lilek,
- 1 česnek,
- 1 větší rajče,
- 1 hrnek quinoi,
- rajčatový protlak,
- olivový olej,
- sůl,
- pepř,
- cukr,
- koření podle vlastního výběru – oregano, bazalka, tymián,…
Postup přípravy:
- Lilek si nakrájejte zhruba na 1,5 cm plátky. Potřete je olivovým olejem, posolte a popepřete.
- Česnek nakrájený na plátky osmažte na oleji, přidejte rajče a rajčatový protlak. Poté už jen stačí dochutit kořením – sůl, cukr, oregano, tymián a tak dále. Prostě podle svojí vlastní chuti.
- Může se stát, že bude směs až příliš hutná. Stačí jen rozředit vodou.
- Na závěr přimíchejte quinou uvařenou ve vývaru a směs pokryjte lilkem. Ještě posypte natvrdo nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 170 stupňů.
Jak je vidět, i z méně známých surovin se dá chutně uvařit a navíc v některých případech i levně.
Další oblíbené články