Quesadilla – víte, jaké jídlo se skrývá pod tímto názvem? Jedná se o plněnou tortillu, která pochází z Mexika. Oblíbená je však i u nás. Jak si ji připravit doma?
Quesadilla, pokrm z koloniálního Mexika, může znít cizokrajně, jeho příprava vás mile překvapí. K přípravě vám totiž postačí pouze pár druhů sýra a obyčejné tortilly, takže rychlá a chutná večeře bude na stole coby dup.
Co je quesadilla?
Jak již sám název quesadilla napovídá, rozhodně se nejedná o český pokrm. Jeho kořeny sahají až do Mexika do 16. století. Tenkrát byly oblíbeným jídlem Mexičanů kukuřičné placky, které známe jako tortilly. Ty tenkrát zaujaly španělské dobyvatele natolik, že si je začali postupně upravovat podle sebe. Jako řada jiných pokrmů i quesadilla prošla řadou obměn a variant. Základem je klasická mexická tortilla, chybět by neměly různé druhy sýru, které jsou nepostradatelnou součástí tradiční quesadilly (queso = sýr).
K přípravě quesadillas vám nepostačí jeden obyčejný sýr, sáhněte po kombinaci sýrů jako je chedar, mozarella, kozí sýr, gouda či niva. Sýry by měly být chuťově výraznější.
Jaké maso se hodí do quesadilly?
Variant na přípravu je opravdu mnoho. Proto se dnes můžeme setkat i s quesadillou s masem, pro níž je vhodné zejména maso kuřecí či vepřové – vynikající je quesadilla s trhaným kuřecím masem, s trhaným vepřovým masem, výjimkou není ani hovězí maso.
Jakou tortillu použít do quesadilly?
Tortilla je základem, bez ní by pokrm neexistoval. Vybrat si můžete jak klasickou kukuřičnou, nebo také celozrnnou či bezlepkovou verzi.
S čím se připravuje?
Kromě základní quesadilly, pro kterou je typická variace sýrů, se můžete setkat také s masovou či zeleninovou verzí, kdy se k přípravě využívají brambory, špenát, směs zeleniny, dále houby, fazole – fazolová quesadilla, nebo také tofu.
Existuje dokonce sladká verze, například s Nutellou a zmrzlinou.
Recept na quesadillu
Tento recept na quesadillu s kuřecím masem je velmi jednoduchý a rychlý, ideální pro přípravu večeře, když nestíháte.
Suroviny
Postup
- Kuřecí maso očistěte, odblaňte a nakrájejte ho na velmi malé nudličky.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte maso a restujte.
- Těsně před koncem maso zasypte červenou mletou paprikou – pozor, abyste papriky nepřepálili, pokrm by byl hořký.
- Maso z pánve dejte stranou, do pánve vložte na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky papriky – osolte a opepřete.
- Zelenina pustí šťávu, takže duste asi 5 minut – víc ne, aby byla křupavá.
- Do druhé pánve kápněte kapku oleje, rozehřejte a vložte do ní tortillu, kterou potřete BBQ omáčkou, zasypte nastrouhanou goudou, přidejte kuřecí maso, zeleninu.
- Všechny ingredience na tortillu vrstvěte tak, abys se tortilla dala přeložit a z obou stran osmahnout.
- Quesadillu podávejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.
- Mexická quesadilla bude vynikající i s masem, které vám zbylo z nedělního pečeného kuřete.
- Quesadillu můžete dochutit také nejrůznějšími dresinky, například česnekový nebo švestkový – v závislosti na použitých ingrediencích.
- Připravit si můžete i domácí tortillu, jedná se vlastně o pšeničnou placku, jejíž příprava vůbec není složitá.
Jak připravit vegetariánskou quesadillu?
Quesadilla je vhodná také pro vegetariány, stačí pouze vynechat maso a připravit si tradiční, jíž je sýrová quesadilla. Domácí quesadilla je od toho, abyste si do ní přidali vše, co máte rádi, ve vegetariánské verzi to může být tofu nebo halloumi či pouhá zeleninová směs. Vegetariánská verze je vynikající také s vajíčkem a sýrem.
Zdroj: bestrecipes.com.au, goodfood.com.au
Tipy na další oblíbené recepty