Pusinky, cukroví, které se rozplývá na jazyku patří mezi lahodnou pochoutku, která je oblíbená napříč kontinenty. Umíte si připravit pusinky dle svých představ?
Co jsou sněhové pusinky?
Sněhové pusinky jsou ideálním cukrovím, když nevíte, co připravit ze zbylých bílků. Díky své jemné a sladké chuti patří již mnoho let mezi cukroví, které se dá využít pouze jako jednohubka nebo jako dekorace k přípravě jiného zákusku. Příprava je však pro mnohé náročná a složitá, poradíme vám, jak na pusinky z bílku, které se vám budou rozplývat na jazyku.
Druhy pusinek
Existuje hned několik druhů pusinek, a to francouzské, švýcarské a italské. Jaký je mezi nimi rozdíl?
- Francouzské pusinky patří mezi ty nejjednodušší a nejznámější. Základem jsou bílky a moučkový cukr.
- Švýcarské pusinky se připravují nad parou, bílky s cukrem se šlehají do doby, než se cukr zcela nerozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěný, sundáme bílky z páry a šleháme do vychladnutí a ztuhnutí.
- Italské pusinky jsou na přípravu asi nejsložitější. V prvním kroku se vyšlehají pouze zčásti, poté k nim zašleháme horký cukerný sirup – šleháme do ztuhnutí. Takto připravované cukroví se vyznačují svou lesklou barvou a lehkostí.
Jak dlouho sušit sněhové pusinky?
Sněhové pusinky patří mezi sladké pečivo, které se nepeče, ale suší. Trouba musí být předehřátá na 75 stupňů a dle velikosti se suší v rozmezí 3–5 hodin. Správně usušené pusinky poznáte tak, že jsou stále bílé a suché, uvnitř nelepivé.
Jak správně péct pusinky?
Abyste hladce dokonalé sněhové pusinky připravili, základem je jejich správné vyšlehání – nesmí se smíchat jak s kapkou vody, tak vám do mísy nesmí vklouznout ani ždibec žloutky. Plech vyložte pečicím papírem a na něj pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku bílkovou hmotu aplikujte. Pomoci vám mohou také pečicí podložky na pusinky, ze kterých vám sníh nesjede.
Při sušení si také dejte pozor na to, aby vám pusinky nezačaly hnědnout, ztratily by pak svou sněhovou barvu.
Druhou verzí je také nechat cukroví zapéct při 175 stupních 15 minut, následně troubu vypněte a lehce pootevřete její dvířka a pusinky nechte takto vysušit.Jak poznat hotové pusinky?
Hotové pusinky poznáte ideálně tak, že jednu prostě ochutnáte. Pro pusinky je charakteristická křehkost a křupavost, neměly by být lepivé (nesmí se lepit na zuby). Kromě toho hotové cukroví jdou snadno odloupnout z plechu.
TIP: Vyzkoušejte také recept na výborné makronky, přinášíme vám recept krok za krokem
Recept na sněhové pusinky
Připravte si ty nejlepší pusinky. Vyzkoušejte recept krok za krokem.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 100 stupňů.
- Ideálně do skleněné mísy vložte bílky a přidejte špetku soli.
- Začněte pomalu šlehat a postupně přidávejte prosátý moučkový cukr.
- Šlehejte tak dlouho, dokud bílky nebudou zcela tuhá – nesmí spadnout z metličky.
- Lžičkou nebo zdobícím sáčkem bílkovou hmotu aplikujte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby na 45 minut, poté snižte teplotu na 70 stupňů a nechte pusinky dosušit.
Tipy, jak vylepšit sněhové pusinky?
Pokud se vám klasické sněhové pusinky zdají být moc obyčejné, nebojte se do nich přidat třeba strouhaný kokos nebo namleté vlašské ořechy, ořechové či kokosové pusinky jsou totiž vynikající. Oblíbené jsou také kávové pusinky, s čokoládou nebo plněné sněhové pusinky či slepované laskonky.
Pusinky mohou být také skvělou dekorací při zdobení dortu, například pusinky na dort nebo na jakýkoliv jiný řez jsou velmi moderní záležitostí (barevné rozhodně nadělají spoustu parády).
Jak uchovávat pusinky?
Toto cukroví by měly být křupavé, proto je dobré je uchovávat v papírových sáčcích či krabicích, aby nezvlhly. Vzhledem k přípravě pusinek je jejich trvanlivost téměř neomezená. Klidně vydrží od Vánoc do Velikonoc.
Co dělat, aby pusinky změkly?
Pokud dáváte přednost spíše měkčím pusinkám, můžete si k nim domoci, a to tak, že je uzavřete do vzduchotěsných nádob stejně tak, jako když potřebujete, aby vám změklo jakékoliv cukroví.
Patří pusinky k vašim oblíbeným sladkostem, po kterých sáhnete vždy, když je spatříte někde na talíři? Upečte si vlastní zásoby, které můžete podávat jako chuťovku k odpolední kávě, případně nabídnout jimi návštěvu.
Zdroj: myplate.gov, smh.com.au
Další vynikající recepty