Pstruh pečený v troubě je skvělý recept, nejenom nedělní oběd. Způsob pečení v troubě je velice jednoduchý. Připravíte si tak rychlé, chutné, a hlavně zdravé jídlo!
Jak dlouho péct pstruha v troubě?
Doba pečení pstruha v troubě je velice individuální, závisí hlavně na velikosti ryby, správné teploty a vašich preferencích. Konstantní teplota pro pečení pstruha by měla být 200 °C. Obvykle platí tato doba:
- menší ryba – 15-20 minut
- větší ryba – 20-25 minut
- velká ryba – 25-30 minut
Před podáváním se ale vždy ujistěte, že je pstruh dobře propečený. Maso by mělo být snadno vidličkou oddělitelné a neměli byste vidět žádné průhledné nebo syrové části.
Jak poznat, že je pstruh upečený?
Že je pstruh upečený můžete poznat hned několika způsoby.
- Jeho barva by neměla být průhledná, vždy by měla mít jasnou a vlhkou barvu.
- Textura masa by neměla být gumová nebo tuhá.
- Nejpřesnější je měření potravinovým teploměrem. Vnitřní teplota ryby by měla být 62-70 °C.
- Když rozdělíte maso u hlavy ryby, měli byste vidět bílé a pevné maso, nikoliv průhledné nebo syrové maso.
Recept na pstruha v troubě
Pečený pstruh v troubě je delikatesa, která potěší úplně každého. Toto jemné maso je nejenom chutně, ale také velice zdravé! Jak připravit pstruha?
Ingredience
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Očistěte pstruhy a odstraňte hlavy, ploutve a vnitřnosti.
- Vysušte přebytečnou vodu ubrousky a osolte a opepřete. Dle chuti pokapejte citronovou šťávou.
- Potřete pstruhy olejem a poklaďte je do pekáče na alobal. Přidejte bylinky, česnek a plátky citronu nebo limetky.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 15-20 minut, nebo dokud nebudou ryby křupavé.
- Podávejte ihned po vyjmutí z trouby a posypte bylinkami.
Doporučujeme: Máte rádi ryby? V tom přípradě vyzkoušejte také recept na lososa pečeného v troubě
Přílohy k pstruhovi v troubě
Záleží samozřejmě jenom na vaší chuti či kalorickém příjmu, obvykle se ale jako příloha k pečenému pstruhovi podávají brambory, a to na mnoho způsobů. Pečený pstruh s bramborem je prostě klasika v každé kuchyni. Buď budete servírovat klasické vařené brambory, bramborovou kaši či bramborové placky. Výjimku ale netvoří ani rýže či těstoviny se středomořskou omáčkou.
Pokud si ale hlídáte linii, můžete k této rybě podávat grilovanou zeleninu, jako je například cuketa, rajčata, papriky či lilek. Také zeleninový salát je v tomto případě skvělou volbou.
Jak servírovat pečeného pstruha?
V tomto případě záleží na tom, jak jste rybu připravovali, zda v celku, nebo v podobě filet z pstruha. Skvělou volbou je také pečený pstruh na másle v troubě! Pokud jste jej pekli celého, jednoduše na něj poklaďte plátky citronu a servírujte na talíři, kde si každý ukrojí svou část. pokud chcete jídlu přidat hodnotu, servírujte pstruha na lůžku ze zeleniny.
Ozvláštněte jej například bylinkovým máslem či švestkovou omáčkou. Hlavní je, aby byl podáván teplý, jenom tak si dokážete vychutnat jeho plnou chuť!
Doporučujeme: Oblíbená je také příprava pstruha na másle na pánvi
Zdroj: allrecipes.com, inspiredtaste.net