Pstruh na másle na pánvi je skvělou variantou na víkendový oběd. Nejen, že maso pstruha je měkké, ale hlavně je velmi zdravé, což vaše rodina jistě ocení.
Jaký druh pstruha se hodí na pánev?
Existuje několik druhů pstruha, je tedy jenom na vašich preferencích, který pstruh na pánvi vám bude chutnat nejvíce. Můžete vyzkoušet tyto varianty:
- Pstruh duhový: Tento druh pstruha má jemnou máslovou chuť. Koupíte ho prakticky v každém obchodě a připravovat jej můžete taky jakýmkoli způsobem.
- Pstruh obecný: Vyznačuje se výraznější chutí než pstruh duhový. I maso je tmavší a má mírně oříškovou chuť.
- Pstruh potoční: Maso pstruha potočního je hodně tmavé, nicméně velmi oblíbené pro přípravu na pánvi.
- Pstruh americký: Americký pstruh je podobný duhovému pstruhu, ale má jemnější chuť. Jeho maso je také světlejší a jemnější.
Jak poznat, že je pstruh upečený?
Nevíte, jak poznat, že je pstruh upečený? je to jednoduché. Maso musí mít světle růžovou, klidně až bílou barvu (jestliže máte rádi dobře propečenou rybu). Kůže by měla být zlatohnědá a křupavá. Pokud maso ještě lepí nebo je tuhé, určitě ještě není hotové. Mělo by se po propíchnutí vidličkou rozpadat. A samozřejmě nejspolehlivější volba je kuchyňský teploměr. Správně upečená ryba by měla mít teplotu 63-70 °C
Recept na pstruha na másle
Připravte si rychlý recept na pstruha na másle. Jednoduchá příprava krok za krokem.
Ingredience
Postup přípravy
- Očistěte pstruhy a odstraňte hlavy, ploutve a vnitřnosti. V případě, že připravujete filety, prohlédněte je, zda neobsahují kosti.
- Osušte papírovým ubrouskem, osolte a opepřete je z obou stran. Popřípadě pokapejte citronovou šťávou pro lepší chuť.
- Rozpalte pánev na středním ohni a přidejte máslo. Počkejte, až se rozpustí a začne mírně bublat.
- Vložte pstruhy na pánev kůží dolů. Přidejte česnek a bylinky.
- Smažte po dobu 3-5 minut z každé strany, nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé.
- Před podáváním posypte petrželkou či jinou bylinkou.
Doporučujeme: Máte rádi ryby? V tom přípradě vyzkoušejte také recept na pstruha pečeného v troubě
Jak dlouho péct pstruha na pánvi?
Jak dlouho péct pstruha záleží na okolnostech. Nejdůležitějším faktorem je samozřejmě velikost pstruha a teplota pánve. Obecně je dáno, že pstruh by se měl na každé straně opékat maximálně 4 minuty. Správně propečený pstruh by měl mít světle růžovou barvu.
Tip: Oblíbenou pochoutkou je také losos na pánvi
Přílohy k pstruhovi na másle
Přemýšlíte, jakou přílohu k pstruhovi na pánvi? Nejběžnější jsou samozřejmě brambory, a to v jakékoli variantě. Skvělou volbou je ale také zeleninový salát, který chuť pstruha perfektně doplňuje a podtrhuje. Nezapomeňte na chutný dresing dle vašich preferencí.
Jak servírovat pstruha na pánvi?
Poté, co pstruha sundáte z pánve, je potřeba nechat ho chvíli odpočinout, aby ryba vstřebala všechny šťávy. Pstruha můžete naservírovat přímo na talíř s přílohou, nebo na lůžko ze zeleniny, kde si každý vezme přesně co, co chce, například filet z pstruha.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.foodandwine.com