Polévka z hlívy ústřičné, které se také říká elixír věčného mládí, vám do těla vlije energii a vitalitu. Vyzkoušejte tento snadný recept na výtečnou polévku z hlívy, kterou zvládne i úplný začátečník.
Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je výborná a zdravá houba. Najdete ji nejen v lese, ale můžete si ji také vypěstovat doma a mít ji tak vždy po ruce. Pokud sklidíte větší úrodu, než stihnete spotřebovat, jednoduše hlívu usušte. Můžete ji přidávat do pokrmů buď v celku nebo ve formě prášku.
Účinky hlívy na zdraví
Hlíva ústřičná má množství pozitivních účinků na naše zdraví a dodává svěžest a vitalitu, pročež je nazývána elixírem věčného mládí. Hlívu je vhodné konzumovat preventivně, protože podporuje a stimuluje správnou funkci imunitního systému a ovlivňuje řadu metabolických funkcí organismu. Hlíva ústřičná je vhodná i pro děti, ať už v pokrmech nebo jako doplněk stravy.
Více o tom jak hlívu vypěstovat doma, kde je zasadit a další informace se dočtěte v článku o hlívě ústřičné.
Polévka z hlívy na více způsobů
Polévku z hlívy ústřičné lze připravit na několik různých způsobů. Můžete uvařit například krémovou polévku z hlívy ústřičné či hlívovou polévku se zeleninou
Oblibené jsou také další kombinace:
- hlívovou polévku s bramborem,
- pikantní polévka s hlívou ústřičnou a vepřovým masem.
Recept na polévku z hlívy ústřičné
Zdravá polévka z hlívy je rychlá na přípravu. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tu nejlepší polévku z hlívy, kterou si zamilujete.
Suroviny
Postup
- Hlívu ústřičnou dobře očistěte a nakrájejte na širší nudličky.
- Nakrájejte nadrobno cibuli a jeden stroužek česneku. Druhý stroužek prolisujte.
- Na části sádla na pánvi orestujte poloviční množství cibule a přidejte nakrájený česnek, hlívu, kmín a sůl.
- V hrnci na zbylém sádle zpěňte zbytek cibule, zasypte hladkou moukou a vytvořte jíšku.
- Do hotové jíšky přidejte sladkou i uzenou papriku a chilli, orestujte, přilijte studený vývar, přidejte směs z pánve a vařte asi 20 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a krátce povařte.
- Servírujte na talíři zdobené petrželkou nebo pažitkou a podávejte s čerstvým pečivem.
Jak dobře očistit hlívu?
Z hlívy stačí nečistoty setřít vlhkým hadříkem a spodní část nožiček, které mohou být od hlíny, odkrojit.
Třeně jsou tužší, do polévky je nedávejte. Usušte je a rozdrťte na prášek.
Další oblíbené recepty z hlívy ústřičné
Z hlívy ústřičné můžete připravit celou řadu vynikajících pokrmů. Můžete si uvařit například guláš z hlívy ústřičné, hlívovou omáčku nebo vynikající řízky z hlívy.
Pokud jste opravdu gurmán můžete vyzkoušet také:
- dršťkovou polévku z hlívy
- hlívu osmahnutou na pánvi,
- použít ji pod maso nebo uvařit hlívu podle některého z receptů s těstovinami.
Pokud jste milovníky houbových, ale i dalších polévek, určitě vyzkoušejte recepty na polévky z naší sbírky.
Tipy na další polévky z hub