Studená polévka tarator je ideální pro letní dny. Tato okurková polévka vás zchladí i dobře zasytí. Hlavními surovinami jsou okurky a jogurt. Ideální recept na léto. Vyzkoušíte ho?
Pokud se chcete zchladit a zároveň se dobře najíst, vyzkoušejte jak vám bude chutnat studená bulharská polévka. Bulharský tarator zvládnete udělat za chviličku.
Co je tarator?
Polévka tarator (někdy nazývaná také taratur) se připravuje ze salátových okurek a jogurtu, polévka se podává studená – nejlépe vychlazená z lednice a přidávají se do ní i kostky ledu, aby byla skutečně osvěžující. Tarator, jak se polévce říká, je tradičním jídlem v Balkánských zemích a pro místní je to lahůdka. Existuje mnoho variací na tento pokrm, někdy je to pak už spíše osvěžující salát než polévka.
Bulharský tarator se ale připravuje výhradně z okurek, jogurtu, olivového oleje a kopru – někdy se přidávají i vlašské ořechy. Ať už jste tarator polévku na dovolené ochutnali, nebo ne, jistě si polévku zamilujete také, pokud si ji připravíte. Navíc je velmi snadná na přípravu a hotovo budete mít za chvilku – další plus, že nemusíte v této výhni trávit spoustu času u plotny.
Recept na tarator
Recept na tarator není složitý a dokonce ani náročný na ingredience. Přípravu zvládne i začátečník v kuchyni. Přestože studené polévky nejsou pro naši kuchyni zcela typické, tarator má velmi zajímavou chuť, kterou neváhejte vyzkoušet.
Suroviny
Postup
- Okurku si omyjeme, oloupeme a pokrájíme na hodně drobné kousky nebo ji nastrouháme na hrubém struhadle.
- Lehce osolíme podle chuti a přidáme jogurt.
- Asi hrstku kopru si omyjeme a nasekáme nadrobno, přidáme k okurce s jogurtem a promícháme.
- Česnek si oloupeme a prolisujeme, přidáme jej do polévky a podle potřeby ještě naředíme trochou vody, abychom získali řidší konzistenci.
- Polévka se podává vychlazená, popřípadě s ledem a kapkou olivového oleje.
Jak servírovat tarator?
Pro oživení chuti přidáme při servírování do polévky trošku nadrobno nasekaných nebo pomletých vlašských oříšků. Ozdobit polévku můžeme i semínky.
Pokud se vám letos na zahradě podaří vypěstovat velkou úrodu okurek, určitě okurkovou polévku vyzkoušejte. Kdo ví, možná vám bulharská kuchyně velmi zachutná a tarator polévka se stane součástí vašeho jídelníčku.
TIP: Lehká letní jídla – Tipy co uvařit během horkých letních dní
Zdroj: food.com, deliciousmeetshealthy.com
Další recepty na polévky