Pohanková polévka je od pradávna grunt, o tom není pochyb. Dokáže zasytit, zahřát, dodat energii a dodáme-li do ní ty správné zdravé suroviny, tělo se nám jen odvděčí.
Kromě výživově bohaté pohanky se do polévky přidává i další hodnotná zelenina, proto se doslova jedná nejen o chutnou, ale především vitaminovou bombu.
Co je pohanka
Pohanka se řadí mezi zdravý typ obiloviny, mnohdy označovanou jako pseudoobilovina. Jedná se o bezlepkovou suroviny, vhodná tedy i pro populaci s dietním omezením. Pohanka má bohatý obsah bílkovin, železa, vápníku, vlákniny, obsahuje vitamin B, kyselinu pantothenovou či například vitamin P.
Dokáže snížit riziko cukrovky, umí regulovat cukr v krvi. Je účinná při onemocnění kardiovaskulárního systému, srdce před nemocemi dokáže ochraňovat. Tato obilovina zvládá ve velkém dodávat energii a zahřát, proto se hodí předně do chladnějších dnů.
Recepty z pohanky
Polévka není jediný lahodný pokrm, kde lze pohanku využít. Můžeme ji zakomponovat již do prvního pokrmu dne, snídaně, a to ve formě vydatné pohankové kaše. Tu si můžete jakkoliv dochutit a doladit, například medem, ořechy, ovocem či takovou skořicí.
Pohanka je i skvělou formou svačiny. Z tvarohu, sýru Cottage, pomazánkového másla a uvařené pohanky je výtečná pomazánka, která se perfektně hodí na pečivo.
Ani součást hlavních chodů není výjimka. Takové karbanátky či sekaná z pohanky, úžasná věc. Anebo taková zapečená pohanka s brambory a zeleninou. Váš organismus jistě jen zaplesá.
Ale tato surovina toho nabízí opravdu mnohem víc a využití má ve spoustě dalších receptů, jako například:
- pohanková bábovka,
- pohankové placičky,
- pomazánka z pohanky,
- bezlepkové plněné knedlíky,
- palačinky z pohanky,
- pohanková vánočka a spousta dalších receptů.
Recept na pohankovou polévku
Pohanková polévka je vhodná nejenom jako skvělý základ oběda, ale klidně ji můžete připravit i na večeři – pohanka je totiž lehce stravitelná.
Suroviny
Postup
- Nejprve si připravíme zeleninu, společně s cibulí a česnekem. Očistíme, oloupeme a nakrájíme
- Poté si vezmeme hrnec, nalijeme olej, na kterém zpěníme pokrájenou cibuli.
- Až bude cibule zpěněná, přidáme pohanku společně s pokrájenou zeleninou. V tomto stavu se vše společně opraží.
- Dále přisypeme sladkou papriku a se zeleninovým základem spojíme. Poté směs zalijeme horkou vodou a necháme dojít k varu. Dle každého preferencí do polévky dáme kmín a patřičně osolíme.
- Jakmile bude pohanka měkká, můžeme přisypat majoránku a přidat prolisovaný česnek.
- Necháme spojit a můžeme v tomto stavu odstavit.
- Hotovou polévku můžete dle potřeb ochutit a obohatit. Skvěle jí doplní oblíbená bylinka anebo čerstvé křupavé krutony.
Je pohanková polévka zdravá?
Největší výhodou pohanky je samozřejmě fakt, že je bezlepková. To znamená, že má vysokou nutriční hodnotu, vysoký obsah vlákniny a velice lehce ji strávíte klidně i večer před spaním. Pohanka navíc obsahuje vysoký podíl rutinu, který posiluje stěny cév a krevní kapiláry. Pohankovou polévku tak opravdu nepodceňujte!
Jak dlouho vařit pohanku?
Pohanka nemá žádný speciální recept přípravy, jednoduše ji stačí pořádně propláchnout v cedníku pod tekoucí vodou, vsypat do hrnce, podle potřeby osolit a vařit cca 15 minut.
Takováto polévka je nejlepší varianta, má v sobě samé výživové hodnoty, ze kterých tělo mít tělo jen samé benefity. Zároveň je to polévka, která nijak nezatíží rozpočet a můžete si ji dopřávat pravidelně.
Patří pohanková polévka na váš pravidelný jídelníček nebo jste na tento recept pozapomněli? Když nebudete příště vědět co vařit, jednoduchá zeleninová polévka s pohankou je výbornou volbou.
Zdroj: allrecipes.com, simplyrecipes.com
Další tipy na polévky