Pohanku znají již naši předci jako skvělou a zdravou pochoutku. Do českých kuchyní se s velkou oblíbeností vrací až v posledních letech, kdy jsou znovu objeveny její pozitivní účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak vám může pohanka pomoci a co všechno si z ní můžete uvařit.
Co je pohanka?
Pohanka pochází z Asie, konkrétně z oblasti Himalájí, k nám se dostala přes Rusko někdy ve 12. století. V té době byla jednou z hlavních složek potravy, než ji později z jídelníčku začala vytlačovat pšenice, rýže a žito. Jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že v naší výživě zastává roli obiloviny, ale botanikové jí řadí do jiných skupin. Je přirozeně bezlepková, a tudíž velmi oblíbená u celiaků a těch, kteří se z různých důvodů snaží lepek ve stravě omezit.
Zdravotní účinky pohanky
Celkově se považuje za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje velký poměr bílkovin a vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.
Co obsahuje pohanka?
- Je také důležitým zdrojem mědi, selenu, zinku a manganu.
- Z vitamínů v ní najdeme především B1, B2, B2, vitamin E a C.
- rutin
A co může léčit pohanka? Výjimečnou ji však dělá právě vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnost cév, a tudíž pomáhá při onemocnění křečových žil, popraskaných žilek nejen v obličeji, příliš silném menstruačním krvácení a sklonu krvácení z nosu a dásní.
Druhy pohanky v obchodech
- Pohanka neloupaná— základní podoba pohanky, která však není určena k jídlu. V trávicím traktu mohou slupky semínek dokonce uškodit. Používá se k naklíčení, pěstování nebo při přípravě čaje.
- Pohanka loupaná — jedná se o pohanku zbavenou slupek a základní tvar pohanky k dalšímu využití. Slupek se zbavuje buď mechanicky, což je šetrnější, nebo termicky s využitím napařování.
- Pohankové vločky — napařená a rozlisovaná zrna pohanky. Jsou již tepelně upravena, proto se dají konzumovat bez dalších úprav. Doporučuje se však vločky krátce namočit nebo povařit pro lepší stravitelnost.
- Pohankový bulgur — bulgur jako takový je pšeničná obilovina, ale dá se jím nazvat vše, co se připraví tzv. bulgurovou metodou – zrno se částečně uvaří, usuší a následně natrhá.
Dalšími oblíbenými produkty pohanky jsou např. pohanková mouka, pohanková kaše nebo lámanka.
Recepty z pohanky
V kuchyni má pohanka čím dál větší zastoupení a její obliba v posledních letech velmi roste. Hodí se skvěle do kaší, polévek, pomazánek, salátů, rizot i pečení. Pokud si pohanku neloupanou necháte naklíčit, nať se dá snadno použít místo petržele či pažitky. A co uvařit z pohanky?
Moučníky – v kuchyni je také velmi využívaná pohanková mouka, ze které si můžete připravit jakýkoliv moučník či dezert.
Pohankové placky – velmi oblíbené jsou pohankové placky, které smažíte na pánvi stejně jako bramboráky.
Saláty s pohankou – pohanka je skvělou ingrediencí, co se týká salátů. Pohanku nejdříve opečte na pánvi, aby získala oříškový nádech chuti a poté ji uvařte. Salátům dodá skvělou chuť.
Co další uvařit z pohanky?
Recept na pohankovou kaši
Ideální sladké jídlo k snídani
Pohanková polévka
Zdravá a chutná polévka z pohanky
Pohankové karbanátky
Zdravější verze klasických masových karbanátků. Vyzkoušejte oblíbený recept na pohankové karbanátky.
Ingredience
- 2 hrnky vařené pohanky,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- kari,
- ½ cukety,
- pórek,
- sýr,
- uzeninu,
- česnek,
- lžíci oleje,
- pažitku,
- strouhanku na obalení.
Postup přípravy
- Nejdříve si uvaříme pohanku, poté přidáme cuketu, vejce, sůl, koření.
- Dochutit můžeme nastrouhaným sýrem, uzeninou, česnekem, nakrájeným pórkem.
- Vytvarujeme karbanátky z pohanky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Vyzkoušejte také recept na šťavnaté a nadýchané karbanátky.
Zapékaná pohanka s dýní Hokkaidó
Ne zcela tradiční recept, ale jistě si ho brzy zamilujete. Zapečená pohanka se sýrem a dýní.
Ingredience
- 300 g namočené pohanky,
- 1 dýni Hokkaidó,
- 200 g sýra (eidam),
- 2 vejce,
- 3 lžíce rostlinného oleje,
- sůl,
- pepř.
Postup přípravy
- Pohanku si opět cca na hodinu namočíme do vody.
- Dýni vydlabeme lžící a olejem si vymažeme zapékací mísu.
- Pohanku smícháme s pokrájenou dýní, česnekem a nakrájeným sýrem.
- Směs nalijeme do formy a přelijeme rozšlehaným vejcem se solí.
- Dáme zapéct na 45 minut při 180 stupních. Dobrou chuť!
Ať už máte s pohankou zkušenosti či se ji rozhodnete vyzkoušet poprvé, určitě se stane nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jen v málokteré potravině se totiž kloubí tolik zdraví a chuti, jako právě v pohance.