Piškotové těsto je základ všech dobrých koláčů i dortů. Stačí se naučit základní recept a při pečení máte vyhráno. Jak připravit nejlepší piškotové těsto a jaká pravidla dodržovat?
Rádi byste upekli vynikající a nadýchané piškotové těsto, ale ve většině případů se vám vůbec nepovede? Aby se skutečně povedlo, je nutné dodržovat základní pravidla pro jeho přípravu.
Základní rady při pečení piškotového těsta
Krok 1 – Správně našlehaná vejce
Jestliže jste se setkali s receptem, kde byl uveden prášek do pečiva, tak ten do piškotového těsta rozhodně nepatří. Místo toho si dejte záležet na vyšlehání vajec. Právě to je základem nadýchaného piškotového těsta.
- Vejce alespoň půl hodiny před šleháním vyndejte z lednice, aby dostala pokojovou teplotu.
- Čím tužší sníh, tím lépe pro piškot. Pamatujte, že sníh by měl být tak tuhý, že po překlopení misky dnem vzhůru by se neměl ani pohnout. Nespěchejte a věnujte šlehání bílků alespoň 10 minut.
- Velký důraz se klade i na vyšlehání žloutků s cukrem do pěny. Ačkoliv se může zdát, že po 5 minutách je pěna dostatečně hustá, není tomu tak. Žloutky šlehejte alespoň 20 minut, pěna by měla mít bělavou barvu. K lepšímu výsledku vám dopomůže přidání horké vody (1 polévková lžíce horké vody na 2 vejce).
Krok 2 – Mouku vždy prosejte
Aby bylo těsto krásně nadýchané a jemné, mouku nejdříve prosejte, abyste ji prokypřili, čímž ji zbavíte hrudek. Do těsta ji nesypte naráz, ale postupně ji do těsta přidávejte a pozvolna zapracujte.
Krok 3 – Míchání těsta
Zapamatujte si, že mouka patří do žloutkové pěny. Až po jejím vmíchání do těsta zapracujte zbylý tuhý sníh z bílků. Také na technice míchání záleží, těsto míchejte a nadzdvihávejte z vnějších stran postupně do středu.
Krok 4 – Lahodná chuť těsta
Pokud chcete upéct nezapomenutelné a nejlepší piškotové těsto, přidejte do něj nastrouhanou citronovou kůru nebo vanilku (rozhodně nepoužívejte vanilkový cukr, místo toho použijte obsah z vanilkového lusku).
Jestliže potřebujete piškotové těsto tmavé, stačí přidat pouze kakao, které je ale nutné také prosít.
Krok 5 – Pečení
Hotové těsto opatrně nalijte na plech vyložený pečicím papírem, a poté vložte vždy do předem vyhřáté trouby. Nikdy troubu neotvírejte v první polovině pečení, těsto by nemuselo vyběhnout, srazilo by se.
TIP: Piškotová bábovka
Příště se musíte vyvarovat chybám, které jste udělali. Aby piškotové těsto nespadlo, zkuste tyto rady:
1. S plechem zacházejte opatrně a snažte se nebouchat s ním. V opačném případě z těsta vyjdou vzduchové bublinky a právě ty zajišťují, aby bylo těsto hezky nadýchané.
2. Těsto vkládejte až do dobře rozehřáté trouby.
3. Nikdy neotevírejte během pečení dvířka na troubě. Jinak koláč ochladí studený vzduch a nepovedené těsto je na světě.
4. Nikdy nekrájejte horký koláč. Nechte těsto dobře vychladnout a teprve poté ho krájejte.
Piškotové těsto můžete nechat vychladnout na plechu, který položte na vyvýšenou mřížku. Pokud máte spíž nebo jinou chladnou místnost, můžete ho nechat vychladnout i tam.
Najvhodnejšia je polohrubá múka. Existujú však aj alternatívy na piškótové cesto z bezlepkovej múky.
Nejlepší piškotové těsto na plech
Není nic jednoduššího než těsto, které skládá pouze ze tří surovin. Ano, čtete správně, ovšem pozor na správný postup, který vám zaručí dokonalý výsledek.
Suroviny
- 6 vajec
- 6 čajových lžiček cukru moučka
- 6 polévkových lžic polohrubé mouky
Postup
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
- Do mísy nasypte cukr a žloutky, a šlehačem vyšlehejte pěnu – asi 20 minut.
- Poté vyšlehejte tuhý sníh z bílků.
- Jakmile máte hotovo, do žloutkové pěny s cukrem po malých částech přidávejte prosátou mouku a zlehka ji do těsta vmíchejte.
- Nakonec přimíchejte tuhý sníh, opět ho zlehka přimíchejte. Hotové těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby, kterou rozhodně prvních 15 minut neotvírejte.
Jakmile začne piškot zlátnout a kraje se začnou od pečicího papíru oddělovat, je hotový.
Výborné piškotové těsto s olejem
Suroviny
- 6 vajec
- 180 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 50 g oleje
- citronovou kůru nebo vanilku
Postup
- Troubu předehřejte na 170 stupňů.
- Vejce a cukr vložte do mísy a pořádně je vyšlehejte do pevné pěny (minimálně 20 minut).
- Jakmile je pěna hustá, snižte šlehač na malé otáčky, a postupně do pěny zašlehejte olej a citronovou kůru.
- Prosátou mouku přidávejte až nakonec, a to po menších dávkách. Opatrně ji do těsta vmíchejte.
- Těsto nalijte na plech a vložte do trouby. Pečte na 170 stupňů asi 20 až 25 minut.
Věříme, že s pomocí našich rad se vám další piškotový koláč zaručeně povede.
Rychlé piškotové těsto zachránilo nejednu hospodyňku, když se ohlásila nečekaná návštěva. Když nemáte čas a nenapadá vás, co byste upekli, piškotové těsto na plech s ovocem je vždy sázkou na jistotu.
Zdroj: en.christinesrecipes.com
Mohlo by vás zajímat