Piškotová bábovka zdobí nedělní stoly již pěknou řádku let. Patří mezi nejtradičnější a nejžádanější recepty. Umíte si takovou snadnou bábovku upéct?
Piškotová bábovka patří mezi tradiční bábovkové recepty, kterým se zavděčíte vždy a všude. Nevyžaduje mnoho ingrediencí a je skvělou volbou, když nemáte po ruce žádný krém nebo ovoce. Pokud tedy hledáte jednoduchý recept, vyzkoušejte recept na piškotovou bábovku, která se vám bude rozplývat na jazyku.
Jak péct piškotovou bábovku, aby nebyla suchá?
Aby se vám naše bábovka povedla, máme pro vás hned několik tipů, díky nimž bude bábovka dokonalá. Abyste piškotovou bábovku moc nevysušili, doporučujeme začít již při míchání těsta. Nejdříve smíchejte sypké ingredience a následně tekuté. Až nakonec vše důkladně a opatrně promíchejte tak, aby v těstě nezbyly žádné hrudky.
- Pozor si také dejte na správné množství tekutin, je důležité těstu zajistit vláčnost, proto raději dejte o jedno vejce navíc namísto toho, abyste vejce ubrali.
- Bábovku pečte ve vyhřáté troubě a zvolte raději nižší teplotu než vyšší, při které dochází k rychlému pečení a následnému vysušení.
- Čas pečení si skutečně hlídejte, jakmile bábovku přepečete, bude vysušená. V tomto případě vám pomůže klasická špejle, kterou zkoušejte, zdali je těsto hotové.
- A aby vám bábovka vydržela co nejdéle vláčná a čerstvá, uchovávejte ji ideálně v plastové dóze nebo sáčku.
TIP: Piškotové těsto: Jak jej správně připravit krok za krokem?
Recept na piškotovou bábovku
Tato jednoduchá piškotová bábovka patří mezi nejoblíbenější bábovky vůbec. Princip tkví v klasickém a obyčejném piškotovém těstě, kterým nikdy nic nepokazíte. Citronová kůra krásně bábovku provoní a dodá jí svěží chuť.
Ingredience
Postup přípravy
- Nejdříve předehřejte troubu na 170 stupňů.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny – dejte si záležet, šlehejte alespoň 10 minut.
- Jakmile máte pěnu hotovou, přimíchejte do ní prosátou mouku s práškem do pečiva.
- Poté do těsta vmíchejte rozpuštěné (vychladlé) máslo a citronovou kůru.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Ušlehané bílky opatrně vmíchejte do žloutkové směsi – míchejte opravdu pomalu a zlehka.
- Následně si připravte formu na bábovku – vytřete ji olejem nebo tukem a vysypte krupicí nebo hrubou moukou.
- Těsto vlijte do formy a vložte do trouby.
- Pečte asi 45-50 minut – v závislosti na vaší troubě.
- Hotovou bábovku nechte pořádně vychladnout.
Doporučujeme: Oblíbeným receptem je bábovka z kefíru
Jak podávat piškotovou bábovku?
Piškotovou bábovku můžete podávat buď samotnou – je krásně vláčná a lehká, nebo se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Nezapomeňte na klasiku v podobě pocukrování moučkovým cukrem a jako estetickou tečku na závěr přidejte kousek snítka máty.
Čím ozvláštnit bábovku z piškot?
Vzhledem k tomu, že tato bábovka je jakýmsi univerzálním receptem všech bábovek, můžete si ji upravit k obrazu svému. Přidáním mletých ořechů do těsta získáte vynikající piškotovou bábovku s ořechy. V jiném případě je také další možností piškotová bábovka s pudinkem – na výběr máte ze dvou možností – buď přisypejte pudinkový prášek, nebo uvařený pudink vlijete do poloviny těsta už nalitého do formy na bábovku.
Tip: Víte, že si můžete také připravit bábovku bez vajec? Vyzkoušejte jednoduchý recept
A pokud vám přijde piškotová bábovka moc jednoduchá, nevýrazná, můžete z ní udělat bábovku mramorovou, a to přidáním kakaa do jedné poloviny těsta.
Zdroj: gypsyplate.com, olivemagazine.com
Další recepty na bábovky