Hlavní jídla a obědMleté masoRecepty

Masové pirohy: Recept s mletým masem a žampiony

Pirohy mají původ ve Střední a Východní Evropě a jde o nekynuté plněné knedlíky. Mohou se připravovat naslano, ale i nasladko a nejčastěji se plní tvarohem, masem, kysaným zelím, sýrem nebo ovocem.

Pirohy jsou nejpopulárnější u našich sousedů v Polsku, kde se podávají pirohy se smaženou cibulkou.

masové pirohy
Zdroj foto: Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Příprava není složitá, tak určitě vyzkoušejte slané pirohy s mletým masem a žampiony.

Recept na masové pirohy s mletým masem a žampiony

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas vaření: 20 minutČas odpočinku: 45 minutCelkový čas:1 hodina 30 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte chutný recept na nejlepší pirohy s houbami a mletým masem.

Suroviny

Postup

  1. Do velké mísy nasypeme polohrubou mouku, půl balíčku prášku do pečiva, přidáme máslo, smetanu a osolíme.
  2. Ze surovin uhněteme těsto, dobře ho propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice asi na 45 minut.
  3. Zatímco nám těsto bude odpočívat, oloupeme si cibuli a nadrobno si ji nakrájíme.
  4. Žampiony oloupeme a nakrájíme také nadrobno.
  5. Na pánvi si rozehřejeme olej, na něj položíme mleté maso, pokrájenou cibuli a žampiony. Dobře promícháme, přidáme mletou papriku, osolíme a opepříme.
  6. Maso necháme opékat do doby, dokud se nám ze směsi nezačnou tvořit hrudky.
  7. Až je maso hotové, můžeme se pustit opět do těsta. To si vyndáme z lednice a rukama jej dobře prohněteme.
  8. Těsto si na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku. Následně vykrajujeme kolečka asi o průměru deset centimetrů.
  9. Na každé vzniklé kolečko pokládáme asi jednu lžičku masové směsi.
  10. Oddělíme si žloutek od bílku a žloutek vyšleháme. Vyšlehaným žloutkem potřeme vždy kraje těsta, dobře přeložíme a přitiskneme. Vidličkou ještě přitiskneme okraje.
  11. Tvoříme plněné půlkruhy, tedy pirohy.
  12. Na plech položíme pečicí papír a všechny pirohy na něj vyskládáme.
  13. Pečeme v troubě asi 25 minut, dokud nezezlátnou.
  14. Po upečení pirohy vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

TIP: Vyzkoušejte také Recepty na plněné žampiony.

Dobrou chuť.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)