Bezmasá jídlaReceptySladké receptyVečeře

Pirohy s tvarohovou náplní a džemem: Jak na ně?

Pirohy se dají naplnit jakoukoliv náplní, sladkou i slanou – a existuje i více receptů, jak udělat samotné těsto. Pokud si tuto pochoutku chcete doma připravit, potěší vás tento jednoduchý recept.

pirohy
Zdroj foto: Ljubomir Trigubishyn / Shutterstock.com

Recept na pirohy s tvarohem a džemem

Recept na pirohy s tvarohem a džemem je bez vážení, takže těsto zvládne připravit prakticky úplně každý. Pirohy pak můžete plnit pouze tvarohem, nebo přidat i trošku džemu, aby byly sladší. To potěší zejména děti, které sladké pokrmy prostě milují.

Suroviny na pirohy

  • hrnek polohrubé mouky,
  • vanička tvarohu,
  • hrnek hladké mouky,
  • hrnek vody,
  • sůl,
  • 1 žloutek,
  • cukr,
  • 4 lžíce strouhanky,
  • máslo,
  • ovocný džem podle chuti.

Postup přípravy

  1. V míse si smícháme hladkou i polohrubou mouku a přidáme vodu.
  2. Vypracujeme těsto, pokud se těsto lepí, přidáme ještě trošku mouky.
  3. Pomoučíme si vál, na němž těsto zpracujeme a vyválíme. Vyválíme placku a budeme vykrajovat kolečka, využít můžeme tvořítko nebo obyčejnou sklenici.
  4. Tvaroh si smícháme s troškou cukru a přidáme jeden vaječný žloutek. A máme připravenou náplň.
  5. Do středu koleček dáváme vždy trošku tvarohu a můžeme přidat i kapku ovocného džemu.
  6. Jakmile máme kolečka naplněná, začneme je uzavírat. Můžeme ručně, kdy okraje umačkáme vidličkou nebo využijeme tvořítko na pirohy.
  7. Dáme si v hrnci vařit vodu a lehce ji osolíme jen špetkou soli.
  8. Pirohy dáme vařit asi na 7 minut.
  9. Mezitím si připravíme strouhanku, jíž je nakonec posypeme.
  10. Strouhanku opražíme na suché pánvičce a přidáme k ní trošku cukru moučky.
  11. Máslo si v dalším menším kastrůlku rozpustíme.
  12. Po uvaření slijeme vodu a můžeme podávat.

Pirohy dáme na talíř a posypeme je opraženou strouhankou s cukrem, nakonec polijeme rozpuštěným máslem a můžeme ihned podávat!

Tip: Pirohy se dají plnit kromě tvarohu třeba také povidly nebo mákem. Těsto ale můžeme využít i v případě, že budeme chtít zkusit pirohy naslano.

Zdroj: jaksetodela.cz


Další recepty na bezmasá jídla

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)