Pelmeně, tradiční ruské jídlo, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Tyto malé taštičky plněné lahodnou náplní a podávané s nejrůznějšími omáčkami představují neodolatelnou kombinaci chutí a vůní.
Stejně jako je pizza typickým pokrmem pro Itálii, halušky pro Slovensko, tak pelmeně patří mezi typické pokrmy nejen Ruska, ale také zemí, které byly dříve jeho součástí. Pelmeně však nejsou jenom gastronomickou pochoutkou, ale také symbolem kultury a historie, která se nese z generace na generaci. Díky své chuti se pelmeně rozšířily do celého světa, takže si je snadno můžete připravit i vy doma. Víte, jak na to?
Co jsou pelmeně?
Pelmeně neboli taštičky s masovými knedlíčky jsou tradičním pokrmem zemí bývalého Sovětského svazu. Taštičky se naplní mletým masem a následně se vhodí do vody, aby se uvařily. Základem je tenké těsto připravené pouze z mouky a vajec. Těsto se následně vyválí a vykrajují se z něj placičky, které se po vložení náplně okraji stisknou k sobě. Existuje hned několik receptů na pelmeně, například ukrajinské nebo ruské pelmeně, ale rozdíl v nich žádný není, všechny vychází z původního receptu.
Původ jídla
Původ tohoto pokrmu se datuje až do 12. století do oblasti Sibiře, kdy už tenkrát byly pelmeně velmi oblíbeným jídlem, a to zejména z toho důvodu, že se daly skladovat mražené po dlouhou dobu. Až ve 20. století se pelmeně rozšířily do Moskvy a následně do ostatních zemí Sovětského svazu.
Recept na pelmeně
Těsto na pelmeně nevyžaduje velkou zdatnost ve vaření a nevyžaduje také ani kynutí. Směs mletého masa je jednoduše ochucená a vše je zakončené přelivem z vývaru.
Ingredience
Postup přípravy
- Mouku se solí smíchejte dohromady, utvořte důlek a vložte jedno vejce.
- Těsto začněte zpracovávat, přidejte olej a postupně i vodu.
- Hotové těsto by mělo být husté a tužší.
- Těsto vložte alespoň na 30 minut do lednice odpočinout.
- Mezitím si připravte náplň.
- Očistěte 3 cibule a rozmixujte je. Smíchejte je s mletým masem, přidejte sůl, pepř a trochu strouhanky, abyste náplň zahustili.
- Těsto vyválejte asi na 2 milimetry a vykrajujte kolečka.
- Na kolečka vložte kuličku směsi z mletého masa, kuličku přehněte a pomocí vidličky ji pečlivě uzavřete.
- Hotové taštičky vložte do vroucí vody se zbylou jednou cibulí (tu překrojte na polovinu), bobkovým listem, pepřem a novým kořením.
- Jakmile pelmeně vyplavou napovrch, vařte ještě asi 6-10 minut.
- Uvařené pelmeně vytáhněte z vody a položte na ně kousky másla.
- Nakonec pelmeně polijte zbylou vodou, ve které se vařily, zakápněte citronem nebo octem a přidejte zakysanou smetanu.
- Pelmeně dozdobte jakoukoliv zelenou bylinkou, ideálně pažitkou, koprem nebo petrželkou.
Abyste si práci zjednodušili, doporučujeme si pořídit formu na pelmeně, se kterou bude plnění a uzavření pelmení hračka. Směs masa si také můžete přizpůsobit své vlastní chuti, není vůbec žádný problém do masa přidat česnek, koření nebo nadrobno nakrájenou zeleninu.
Čím plnit pelmeně?
Pelmeně nebo také pelmeni můžete prakticky naplnit čímkoliv. Nejtypičtější a nejtradičnější možností je mleté maso od hovězího až po jehněčí a telecí. Milovníci ryb si taštičky mohou naplnit také masem rybím. Pelmeně mohou být také bezmasé, výborné jsou pelmeně se špenátem, sýrem nebo dokonce plněné ovocem. Pelmeně se také často podávají s nejrůznějšími omáčkami, pelmeně se sýrovou omáčkou mohou být dokonalým obědem.
Kde koupit pelmeně?
Pokud vám přijde příprava pelmení moc složitá, dnes si je už můžete v obchodě zakoupit jako polotovar. Nejčastěji na ně narazíte ve velkých supermarketech, s jistotou je však najdete na některém z e-shopů na internetu.
Zdroj: seriouseats.com, waitrose.com