Upečte si doma lahodný pařížský dort, na kterém si pochutná celá rodina. Tento vynikající čokoládový dort se skládá z kakaového korpusu, čokoládového krému a čokoládové polevy. A pokud jste se až dodneška mysleli, že recept na nadýchaný pařížský dort pochází z Paříže, musíme vás zklamat.
Jelikož působí velmi luxusně, tak pařížský dort k narozeninám (nebo připravte jednoduchý narozeninový dort) je skvělý způsob jak potěšit oslavence.
Historie pařížského dortu
Pravý pařížský dort se těšil ohromné slávě v době první republiky – a dříve se mu v cukrárně Myšák říkalo Macharův dort. Mimochodem, tato cukrárna, která se nachází v Praze a je stále v provozu. Pro srovnání do ní můžete zavítat a zjistit, zda jejich pařížský dort bude tak lahodný jako ten váš. Tak vzhůru do pečení jednoduchého pařížského dortu!
Recept na pařížský dort
Připravte si doma ten nejlepší pařížský dort. Recept krok za krokem.
Suroviny
Suroviny na čokoládový krém
- 750 ml smetany ke šlehání,
- 150 g nugátové čokolády,
- 150 g hořké čokolády.
TIP: Máme pro vás i další oblíbené krémy na dorty
Suroviny na kakaový korpus
Základem dortu je kakaový korpus, který připravíte z těchto ingrediencí:
- 6 vajec (zvlášť bílky a žloutky),
- 180 g cukru krupice,
- 1 polévkové lžíce vanilkového cukru,
- 60 g mandlové mouky,
- 40 g kakaa,
- 100 g hladké mouky,
- 30 g rozpuštěného másla.
Postup krok za krokem
Příprava krému
- Před tím, než se pustíte do samotného korpusu, je nutné připravit si čokoládový krém na pařížský dort a nechat jej přes noc ztuhnout v lednici.
- V hrnci ohřejte smetanu a přidejte k ní nugátovou čokoládu. Jakmile se rozpustí, sundejte hrnec z ohně, přidejte hořkou čokoládu a mixérem vyšlehejte dohladka. Následně nechte vychladnout a přes noc uchovejte v lednici.
Příprava korpusu
- Začněte vyšleháním bílků s cukrem a vytvořte pevný sníh. Žloutky vyšlehejte v jiné nádobě dohladka s vanilkovým cukrem.
- Obě směsi spojte a přidejte zbytek surovin.
- Naplňte těstem dortovou formu a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C.
- Po cca 30 minutách snižte teplotu v troubě o dvacet stupňů a pečte dalších 10 až 15 minut do úplného upečení. Po vyndání z trouby nechte korpus vychladnout.
Sestavení pařížského dortu
- Nyní již stačí dort jednoduše poskládat dohromady.
- Korpus podélně rozdělte na tři stejné díly a všechna patra potřete čokoládovým krémem.
- Opět dejte chladit do lednice a druhý den celý dort polijte čokoládovou polevou z 200 g hořké čokolády a 200 g smetany ke šlehání.
Zdobení pařížského dortu by mělo být jednoduché a elegantní. Poradíme vám jak na zdobení dortu.
Samotná příprava čokoládového pařížského dortu trvá několik dní, takže s jeho přípravou vždy začněte s dostatečným předstihem.
Tipy na další dorty a dezerty