Parfait je francouzský dezert, který má nezaměnitelnou chuť vanilky. Je jemný a rozplývá se na jazyku. Vyzkoušejte recept na vanilkový dezert, který si bezpodmínečně zamilujete.
Chcete pro své hosty připravit něco neobvyklého, a přitom tak snadného? Vyzkoušejte recept na francouzský dezert, vanilkové parfait je lahodné, univerzální, a tak chutné!
Co je parfait?
Pod pojmem parfait (výslovnost je “parfé”) si můžeme představit doslova chlazený či mražený krém, jehož základem je smetana. Jedná se tedy o jakýsi sorbet, který se ve většině případů připravuje nasladko, ovšem výjimkou není ani slaný parfait.
Po výtečném obědě si dopřejte lahodný dezert v podobě vanilkového parfait. Tento dezert má kořeny ve Francii, kde se připravuje už od roku 1894. Ačkoliv název zní honosně a složitě, příprava parfait není vůbec složitá, ba naopak, překvapí vás svou jednoduchostí.
Druhy parfaitu
Jak jsme již zmínili v předchozím bodě, můžete si připravit jak sladkou verzi parfaitu, tak i tu slanou. Ve slané verzi se většinou připravují husí játra, setkat se můžete i s parfaitem z ryb, brambor nebo sýru.
Co se týká sladké verze, fantazii se meze nekladou, můžete do něj přidat téměř cokoliv, od ovoce, čokolády až po ořechy či granolu.
V čem sa parfait podává
Stejně jako samotný název, tak i podávání parfaitu má své kouzlo. Parfait můžete podávat buď ve sklenici, nebo skleněné dóze (někdo dává přednost baňatým sklenicím na víno, jiný zase uzavíratelné skleněné dóze), dokonce se k jeho přípravě používají i formy jako je srnčí hřbet a formy jemu podobné.
Recept na parfait
Vanilkové parfait je ideálním dezertem pro letní horké dny, kdy osvěží a překvapí svou jemnou chutí a konzistencí. Recept je velmi rychlý a jednoduchý, můžete ho podávat jak s ovocnou omáčkou, tak čokoládou či ořechy.
Suroviny
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny – dejte si skutečně záležet a šlehejte alespoň 8 minut.
- Mléko nalijte do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu.
- Jakmile mléko začne vřít, přidejte ho do žloutkové pěny, promíchejte, a ještě minutu vařte.
- Poté celou směs rozšlehejte elektrickým šlehačem – to pomůže k rychlejšímu chladnutí.
- Jakmile je směs zcela studená, vložte ji na hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte formu, ideálně srnčí hřbet, tu vložte do lednice také.
- V míse si vyšlehejte smetanu – smetana musí být chlazená, aby se krásně vyšlehala.
- Směs z lednice i smetanu spojte dohromady, používejte stěrku, pomalu a opatrně všechno spojte dohromady.
- Směs nalijte do formy a nechte alespoň 3 hodiny ztuhnout v lednici.
Abyste mohli parfait dobře vyklopit, vyložte formu strečovou fólií.
Parfait můžete také ozvláštnit ovocem, vynikající je s jahody, borůvkami, malinami, nebo s mangem. Pokud chcete zdravou verzi, tak si připravte zdravé parfait s granolou, ořechy, nebo s řeckým jogurtem
Zdroj: foodnetwork.com, nytimes.com
Další recepty na dezerty