Panenka Wellington je elegantní a chutný pokrm, který je perfektním způsobem, jak oslavit speciální příležitost. Příprava sice není jednoduchá, ale chuť je prostě nezaměnitelná. Troufnete si na její přípravu?
Pokrm Wellington je klasické anglické jídlo, které nesmí chybět jak při slavnostních událostech, tak v nabídce luxusních restaurací. Ačkoliv se tento pokrm stal populárním až v 19. století, lidé si jej připravovali už dříve, a to především z toho důvodu, aby využili zbytky masa.
Na jeho přípravu si potrpí i nejznámější kuchař na světě Gordon Ramsay. Nechte se inspirovat a připravte si vynikající pokrm dle následujícího receptu.
Co je Wellington?
Pokrm Wellington je slavnostní jídlo, které se skládá z pečeného masa, nejčastěji hovězího, avšak je možné také použít vepřovou panenku. Maso je obaleno listovým těstem s náplní uvnitř ze směsi hub, šalotky, česneku a bylinek. Po naplnění se maso zabalí do listového těsta a peče se v troubě. Maso se po upečení nakrájí na plátky, listové těsto musí mít křupavou a zlatavou barvu, pečené maso musí být hotové tak akorát a náplň z masa nesmí vypadnout.
Pokrm Wellington je velmi oblíbený především ve Spojeném království a často se podává jako hlavní chod při slavnostních příležitostech a významných událostech. Pokrm je zřejmě pojmenován po anglickém vojevůdci, vévodu z Wellingtonu.
Recept na panenku wellington
Originální pokrm Wellington je docela drahou záležitostí, nicméně alternativou může být recept na panenku Wellington z vepřového masa.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Žampiony očistěte a nakrájejte na drobné kousky.
- Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte žampiony a tymián beze stonků. Směs opečte tak, aby se z ní odpařila voda z žampionů.
- Panenku odblaňte, osolte a opepřete.
- Celou ji potřete hořčicí a na olivovém oleji ji zprudka opečte – ze všech stran. Jakmile je ze všech stran opečená, nechte panenku vychladnout.
- Mezitím si připravte slaninu, kterou rozprostřete na potravinovou fólii tak, abyste do ní zabalili panenku. Srolujte a pevně panenku se slaninou utáhněte.
- Listové těsto rozválejte na 3 mm silný plát.
- Do jeho středu vložte žampiony, do kterých položte panenku. Těsto zarolujte kolem panenky, okraje smotejte dospodu.
- Rozšlehejte vajíčko a potřete jím těsto. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte.
- Vložte do trouby na 200 stupňů a pečte 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte 20 minut. Podávejte s přílohou.
Příloha k wellington panence
Panenka Wellington je docela univerzálním pokrmem, ideální jsou k němu brambory na vše možné způsoby – bramborová kaše, vařené brambory s cibulkou, zeleninová příloha jako je například ratatouille, fazolové lusky, vhodná je také rýže nebo cizrna.
TIP: 13 receptů na nedělní oběd
Jak připravit nejlepší panenku wellington
Nádivku z žampionů pro ještě lepší chuť panenky Wellington můžete zvýraznit přidáním česneku, cibule a vícero druhů bylinek.
Základem dokonale připraveného pokrmu Wellington jsou kvalitní suroviny, a to jak kvalitní maso, tak kvalitní listové těsto. Při pečení je důležité dodržet správnou teplotu, aby se maso uvnitř dostatečně propeklo a těsto zůstalo křehké. Po upečení nechte panenku Wellington odpočinout několik minut před servírováním, aby šťáva v mase zůstala – proto je také důležité důkladné opečení ze všech stran, maso se zatáhne a nepustí šťávu.
Dobrou chuť!
Zdroj: delicious.com.au, theguardian.com
Další recepty z vepřového