Pampeliškový med je přírodní produkt získávaný z nektaru květů pampelišky. Je ceněný pro své výživové vlastnosti a pozitivní zdravotní přínosy. Toto přírodní sladidlo si můžete snadno připravit i doma. Vyzkoušejte recept na med z pampelišky.
Pro koho je pampeliškový med vhodný
Pampeliškový med je vhodný téměř pro každého, kdo má řadu sladkou chuť a hledá zdravější alternativu za cukr. Přestože obsahuje méně cukru než běžný rafinovaný cukr, je třeba být při jeho konzumaci opatrný, zvláště pokud trpíte cukrovkou. Díky svému obsahu vitamínů a minerálů však pampeliškový med působí příznivě na celkové zdraví a hraje roli při podpoře imunitního systému. Kromě toho má velmi podobnou chuť i barvu jako včelí med. Vhodný je také pro vegany.
Recept na pampeliškový med
Pokud budete sbírat pampelišku na med, ujistěte se, že ji trháte na místě, které nebylo ošetřeno žádnými chemikáliemi. Pampeliška je třeba sbírat za denního světla, kdy je v plném květu. Jak se dělá pampeliškový med?
Ingredience
- 4 hrnky okvětních lístků pampelišky,
- 4 hrnky vody,
- 3 plátky citronu,
- půlku vanilkového lusku,
- 2,5 šálku krystalového cukru.
Postup přípravy
- Květy pampelišek ponořte na 5 minut do studené vody – tak je zbavíte všeho přebytečného hmyzu, který na první pohled nevidíte.
- Otrhejte všechny zelené lístky a stonky.
- Květy pampelišky vložte do velkého hrnce společně s vodou, citronem a vanilkovým luskem.
- Přiveďte k varu, následně stáhněte teplotu a vařte 30 minut.
- Sejměte z plotny a nechte 6 hodin odstát.
- Následně přeceďte přes plátno, abyste dostali pouze vyvařenou tekutinu.
- Opět přiveďte k varu a postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí.
- Snižte teplotu a nechte vařit, dokud nevznikne hustý med. Nebojte se, že vám směs nehoustne, může to trvat i 4 hodiny.
Doporučujeme také: Pampeliškový sirup
Tip: Chcete tuto zdravou bombu ještě vylepšit a podpořit sílu pozitivních účinků? Vyzkoušejte pampeliškový med se zázvorem. Nakrájený zázvor přidejte do hrnce k pampeliškovým květům společně s citronem a vanilkovým luskem (krok 3 při tomto receptu). Pozor však na množství, aby nebyl med příliš štiplavý.
Na co použít pampeliškový med?
Stejně, jako klasický med, jej můžete použít i na čaj, nicméně v případě pampeliškového medu můžete být kreativnější, a namazat si jej třeba na toast, sušenky, palačinky či lívance.
Zdroj: thespruceeats.com