Pak choi recept je zdravý, chutný i snadný na přípravu. Asijská zelenina, která se rozšířila do celého světa. Proč byste ji měli zařadit do svého jídelníčku i vy?
V Asii je pak choi součástí každodenní kuchyně a způsobů jeho přípravy existuje skutečně nespočet. Chutný pak choi salát si můžete připravit snadno a rychle a i další recepty lze nechystat jednoduše a překvapit jimi svou rodinu. Proč je čínské zelí pak choi oblíbené a nedáte na něj dopustit? Každý pak choi recept je zdravý a lze jej dochutit podle svého. Inspirovat se můžete v asijské kuchyni, ale nic vám nebrání využít i tradiční česká koření, zeleninu, ovoce a dochucovadla.
Co je pak choi?
Pak choi pochází z východní Asie a již z prvního pohledu je patrné, že je příbuzný s mangoldem. Ten ovšem pochází ze Středomoří. Zelenina pak choi je brukvovivá, je pro ni typický bílý a poměrně baňatý stonek doplněný o dlouhé zelené listy. Ty mohou mít hladký i mírně zoubkovaný okraj.
Jak se to správně píše?
Když se pustíte do hledání receptů s pak choi, narazíte hned na několik variant, jak lze název této zeleniny psát. Rovnou vás ale můžeme ujistit, že všechny způsoby psaní jsou správné. Pod jakými alternativními názvy jej můžete najít v kuchařkách, receptech a na internetu? Třeba pak choy, bok choy, čínské zelí pak choi, pak čoj, pak čoj zelí, brukev čínská, čínský mangold, čínská hořčice.
Recept na pak choi
Tento recept je nejenom rychlý a chutný, ale hlavně zdravý!
Ingredience
Postup přípravy
- Pak choi omyjeme, odstraníme kořeny a rozdělíme na jednotlivé stonky. Stonky můžeme nechat celé nebo je podle velikosti rozkrojit na dvě či tři části.
- Ve woku nebo vysoké pánvi rozehřejeme olej.
- Přidáme na plátek česnek a zázvor a krátce osmahneme, dokud nezačnou vonět.
- Přidáme pak choi a smažíme na středním plameni, dokud nezměkne.
- Zalijeme sójovou omáčkou a přidáme cukr. Promícháme a necháme krátce povařit, aby se chutě propojily.
- Na závěr posypeme sezamovými semínky a chilli nebo chilli olejem, pokud používáme.
Doporučujeme: Recept na thajské jídlo Pad Thai
S čím podávat pak choi?
Jak a s čím můžete pak choy konzumovat a jak upravit pak choi tak, abyste si na něm pochutnali? Své čestné místo zaujímá v teplé i studené kuchyni. Lze si připravit lahodný pak choi studený salát, do kterého přidáte další druhy salátů, cibuli, ovoce, avokádo a citronovou či sojovou zálivku. Skvěle si ale pochutnáte i na grilovaném pak choi, fermentované variantě či restovaném čínském pak choi na pánvi. Mezi oblíbené pak choi recepty samozřejmě patří i ty převzaté z asijské kuchyně.
Proč do svého jídelníčku zařadit bok choy?
Protože brukev čínská je plná živin a zdraví prospěšných látek, není na škodu, když si ji čas do času přidáte do svého jídelníčku. Pravidelná konzumace této asijské zeleniny má pozitivní vliv na krevní tlak i kardiovaskulární systém. Rovněž tělo chrání před volnými radikály a může pomoci zlepšit paměť i schopnost učení.
Zdroj: bbcgoodfood.com, delish.com