Pad Thai si prostě zamilujete nebo se mu budete vyhýbat. Tento pokrm je patří mezi jídla, která běžně najdete v jakémkoliv asijském bistru, ale také v luxusních restauracích.
Co je Pad Thai?
Pad Thai je thajské národní jídlo, pro které jsou typické smažené rýžové nudle, tofu, sušené krevety, fazolové klíčky a vajíčka. Ovšem i tento tradiční pokrm má své obměny, které jsou neméně lahodné jako originální recept.
Také pokrm jako je Pad Thai má svou historii. Psal se rok 1932 a v Thajsku panoval nacionalismus. Když byla v zemi ukončena monarchie, proběhla veřejná soutěž, jejímž cílem bylo vybrat národní pokrm. Vítězem se stal Pad Thai, jehož recept obsahoval rýžové nudle, ředkvičky, klíčky, arašídy a vejce.
Tajemstvím lahodné chuti tohoto receptu jsou rýžové nudle, které jsou ochuceny cukrem, tamarindem, limetkovou šťávou, octem a rybí omáčkou. Jelikož co člověk, to jiná chuť, Pad Thai by se měl také podávat s dochucovadly, jako je mleté červené chilli, bílý ocet, rybí omáčka a limetová šťáva.
Setkat se také můžeme s Pad Thai s kuřecím masem, ale také s vepřovým, což jsou nejoblíbenější varianty receptu. Při přípravě Pad Thai je třeba myslet na důkladné vyvážení textur a chutí pokrmu – suroviny by měly být žvýkací a křupavé zároveň, chuť by měla vyvážit sladkost, kyselost a slanost pokrmu.
Recept na Pad Thai
Připravte si jednoduchý recept na Pad Thai. Výborná kombinace chutí.
Ingredience
Postup přípravy
- Abyste si vychutnali pokrm tak, jako Thajci, je potřeba si naložit maso několik dní předem. Maso omyjte, odblaňte a nakrájejte na malé kostky. Ze sójové omáčky a nakrájených chilli papriček si vytvořte marinádu, do které maso vložte a uložte alespoň na jeden den do lednice.
- Rýžové nudle zalijte horkou vodou a nechte změknout – nemusíte je vařit.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na jemné nudličky.
- Sójové klíčky propláchněte pod vodou a nechte okapat. Arašídy nasekejte na velmi malé kousky – pomoct si můžete mixérem nebo hmoždířem.
- Na rozehřátém oleji s máslem zprudka opečte naložené maso – v tomto případě je ideální wok pánev.
- Přidejte cibulku a mrkev – restujte maximálně 5 minut.
- Do pánve přilijte vymačkanou šťávu ze dvou limetek, teriyaki omáčku, hnědý cukr a vše promíchejte.
- Směs odhrňte na jednu stranu a do prázdného místa vyklepněte jedno vejce a několikrát ho promíchněte. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.
- Na závěr do směsi přidejte nudle a klíčky, které jste předtím scedili. Vše zasypte jarní cibulkou a servírujte s drcenými arašídy a nasekanými čerstvými bylinkami.
Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na Bun Bo Nam Bo
Jestliže budete chtít ohromit ať už svou rodinu nebo známé, Pad Thai zvládnou i začátečníci. Alternativou Pad Thai s kuřecím masem je Pad Thai s krevetami, po kterém se budete ještě dlouho olizovat. A pokud si prostě netroufáte, není nic jednoduššího než zajít do vyhlášené restaurace Pad Thai v Brně, ovšem naleznete podobnou restauraci i v jiných městech, třeba v asijské Pad Thai Praha restauraci.
Zdroj: recipetineats.com, feastingathome.com
Tipy na recepty asijské kuchyně