Bezmasá jídlaReceptySnídaněVečeře

Ovesná kaše: Nastartujte svůj den s energií a dobrou náladou

Ovesné vločky jsou jednoduché na přípravu a také velmi zdravé. Pokud chcete svůj den začít s plnohodnotným a zdravým jídlem, které vám navíc dodá spoustu energie, je ovesná kaše skvělou volbou. Pokaždé si ji můžete připravit trošku jinak.

Ovesná kaše
Zdroj foto: ElenaBoronina / Shutterstock.com

Co obsahuje ovesná kaše

Příprava ovesné kaše vám zabere jen pár minut, určitě se tedy vyhněte polotovarům a kaši si připravujte čerstvou. Ovesné vločky mají blahodárný vliv na lidský organismus, obsahují hodně vlákniny, ale i bílkovin. Kromě toho jsou bohatým zdrojem vitamínů A, D, vitamínů B1, B2, B5 a B6, a také minerálních látek, jako jsou draslík, měď, sodík, železo, zinek nebo fosfor. Jsou plné antioxidantů a dokážou nás na hodně dlouho zasytit – po takové zdravé snídani tedy nebudete mít dlouho hlad.

Doporučujeme: Pohanková kaše

Ovesné vločky vám pomohou bojovat s kilogramy navíc, s vysokým cholesterolem, ale i se zácpou. Preventivně pak působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva – a je dokázáno, že pokud s nimi začnete svůj den, budete mít také mnohem lepší náladu a dostatek energie.

Recept na ovesnou kaši

Suroviny:

  • Ovesné vločky,
  • voda nebo mléko.

Postup:

  1. Ovesné vločky je nutné nejprve propláchnout studenou vodou a slít.
  2. Do menšího hrnce si dáme jeden díl vloček a zalijeme je stejným množstvím vody nebo mléka. Je možné také dát trošku vody a trošku mléka.
  3. Vločky přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme několik minut, dokud se voda nebo mléko nevyvaří. Tím vznikne hustá kaše.
  4. Před koncem vaření můžeme pro lepší chuť do kaše vmíchat i malý kousek másla.

Kaši necháme několik minut vychladnout, a pak ji dochutíme. Na ovesnou kaši můžete dát například lžíci medu, přidat oříšky a zasypat vše skořicí. Použít ale můžete i čerstvé ovoce nebo jogurt.

Ovesná kaše chutná skvěle s jablky, s jahodami nebo třeba s banánem.


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)