Ovesné vločky jsou jednoduché na přípravu a také velmi zdravé. Pokud chcete svůj den začít s plnohodnotným a zdravým jídlem, které vám navíc dodá spoustu energie, je ovesná kaše skvělou volbou. Pokaždé si ji můžete připravit trošku jinak.
Co obsahuje ovesná kaše
Příprava ovesné kaše vám zabere jen pár minut, určitě se tedy vyhněte polotovarům a kaši si připravujte čerstvou. Ovesné vločky mají blahodárný vliv na lidský organismus, obsahují hodně vlákniny, ale i bílkovin. Kromě toho jsou bohatým zdrojem vitamínů A, D, vitamínů B1, B2, B5 a B6, a také minerálních látek, jako jsou draslík, měď, sodík, železo, zinek nebo fosfor. Jsou plné antioxidantů a dokážou nás na hodně dlouho zasytit – po takové zdravé snídani tedy nebudete mít dlouho hlad.
Doporučujeme: Pohanková kaše
Ovesné vločky vám pomohou bojovat s kilogramy navíc, s vysokým cholesterolem, ale i se zácpou. Preventivně pak působí proti vzniku rakoviny tlustého střeva – a je dokázáno, že pokud s nimi začnete svůj den, budete mít také mnohem lepší náladu a dostatek energie.
Recept na ovesnou kaši
Suroviny:
- Ovesné vločky,
- voda nebo mléko.
Postup:
- Ovesné vločky je nutné nejprve propláchnout studenou vodou a slít.
- Do menšího hrnce si dáme jeden díl vloček a zalijeme je stejným množstvím vody nebo mléka. Je možné také dát trošku vody a trošku mléka.
- Vločky přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme několik minut, dokud se voda nebo mléko nevyvaří. Tím vznikne hustá kaše.
- Před koncem vaření můžeme pro lepší chuť do kaše vmíchat i malý kousek másla.
Kaši necháme několik minut vychladnout, a pak ji dochutíme. Na ovesnou kaši můžete dát například lžíci medu, přidat oříšky a zasypat vše skořicí. Použít ale můžete i čerstvé ovoce nebo jogurt.
Ovesná kaše chutná skvěle s jablky, s jahodami nebo třeba s banánem.
Další oblíbené recepty