Jeřáb oskeruše je listnatý ovocný strom, který může dorůstat až třiceti metrů. Většinou však dosahuje spíše výšky kolem patnácti metrů. U nás už se s touto rostlinou příliš nesetkáme, vyskytuje se hlavně na jižní Moravě. Pěstování oskeruše však přináší mnoho výhod.
Jak na pěstování oskeruše
Vzhledem ke svému původu se oskeruše řadí spíše mezi teplomilné rostliny, ovšem našim podmínkám se přizpůsobila, takže bez problému přečká i velmi mrazivé teploty.
- Nejlepší podmínky pro růst získá v půdě s neutrálním pH, případně o něco vyšším do hodnoty 8.
- Půda by navíc měla být hluboká a bohatá na živiny.
Jestliže se rozhodnete pro pěstování oskeruše a vysadíte strom na zahradě, myslete na to, aby měl v budoucnu kolem sebe dostatek místa. Ideální je alespoň deset metrů na každou stranu. Během prvních let je navíc nezbytná pravidelná a dostatečná zálivka. Tento ovocný strom je samozřejmě možné vypěstovat i ze semene, ovšem jeho růst je značně pomalý. Proto je oblíbenějším řešením zasadit již předpěstovanou sazenici.
Sklízení plodů oskeruše
Podle jednotlivých druhů oskeruše se mohou lišit i plody. Jejich tvar se může podobat hrušce, či naopak být spíše kulovitý. I svou barvou se plody podobají hruškám, ovšem jejich povrch může být pokrytý nahnědlými tečkami, které jsou zcela přirozené. V jedné sklizni ze vzrostlého stromu můžete získat stovky kilogramů ovoce, za ideálních podmínek může sklizeň přesáhnout i pět set kilogramů.
Ovšem je třeba počítat s tím, že strom začíná plodit až po několika letech, většinou během osmého až dvanáctého roku. Oskeruše je také zajímavá svou střídavou plodností, s plody tedy nelze počítat každý rok. K jejich dozrávání dochází v období od září do konce října.
Využití oskeruše
Plody jsou na první pohled šťavnaté a lákavé, jenže přímé konzumaci je lepší se vyhnout. Obsahují totiž velké množství tříslovin, kvůli kterým je chuť výrazně trpká. Proto bývají plody využívány spíše pro výrobu kompotů a marmelád nebo k usušení.
Případně můžete usušené oskeruše využívat také jako koření podobné skořici, pokud je namelete. Z plodů tohoto stromu lze však vyrábět také ceněný destilát, či případně likér a víno.
Léčivé účinky oskeruše
Plody oskeruše se navíc mohou pyšnit také různými léčivými účinky na lidský organismus. Ceněny jsou především při léčbě střevních a žaludečních potíží.
- Syrové čerstvé plody mají projímavé účinky, po usušení jsou však využívány pro opačné účinky.
- Oskerušovice, tedy pálenka získávaná z těchto plodů, je s oblibou využívána také jako lék proti nachlazení.
- Jestliže k ní totiž přidáte med a bylinky, vznikne skvělá kombinace, která vás zbaví nepříjemné rýmy, ale také horečky.
- Kromě toho díky obsaženým látkám jsou plody oskeruše účinné také v boji proti revmatickým potížím.
Jeřáb oskeruše je krásný strom, který po několika letech nabízí bohatou úrodu. Pěstování není vůbec složité, odměnou vám budou skvělé plody, jež můžete využít k různým účelům. Kromě toho je oblíbené také dřevo tohoto stromu pro truhlářství a řezbářství.
Další oblíbené ovoce