BylinkyRostliny a květinyTipy do kuchyněZahrada

Oregano: Do jakého jídla ho využít a jaké má účinky?

Oregano: Do jakého jídla ho využít a jaké má účinky?

Oregano je oblíbenou bylinkou pro dochucování jídel zejména ve středomořské kuchyni. Víte však, jaké má pozitivní účinky a na jaká jídla se nejvíce hodí?

Co je oregano?

Oregano (lat. Origanum vulgare) neboli dobromysl obecná je aromatická bylinka s mírnou kafrovou chutí. Pochází se slunného Středozemí, kde se jí daří v teplém podnebí. Rostlina oregano má načervenalé květy, které můžete vidět od června do září. Slunné stanoviště dodává silnější chuť a aroma.

oregano
Zdroj foto: catalina.m / Shutterstock.com

Účinky oregana na zdraví

Dobromysl obecná je nejenom bylinka s příjemným aroma, ale navíc má i mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví.

  • Oregano posiluje imunitu,
  • zklidňuje mysl (odtud pochází její český název),
  • skvěle pomáhá oregano na kašel,
  • má výborné desinfekční účinky.

Ženám pomáhá upravit pravidelnost menstruační cyklu a také zmírňuje bolest při menstruaci.

Oregano olej

Ačkoliv se dá používat i oregano čerstvé, jeho chuť je v porovnání se sušenou variantou méně výrazná. Skvělé využití má čerstvá bylinka k výrobě oleje.

Jak vyrobit olej z oregana?

  1. Čerstvé snítky oregana naložíte do za studena lisovaného oleje, nejlepší je panenský olivový olej.
  2. Nádobu s olejem a snítky vložte do hrnce s vodou.
  3. Přiveďte k varu a okamžitě sundejte z plamene.
  4. Nechte ještě čtvrt hodiny v horké lázni, a poté vyjměte a nechte alespoň dva týdny louhovat na slunném místě.

Oreganový olej nezapomínejte každý den protřepávat. Po 14 dnech slijte, a následně hotový olej uchovávejte v lednici. Skvěle se hodí do salátů, ale také po lžičkách k posílení imunity.

Doporučujeme: Kokosový olej: Kde všude se dá využít?

oregano oil
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kde využít oregano?

Pokud chcete vašim pokrmům dodat příjemné aroma a chuť, používejte sušené oregano.

Výborně chutná oregano koření ve středomořských pokrmech.

Vyzkoušejte jej společně s bazalkou přidat oregano na pizzu, použijte ho do směsi koření na grilovanou zeleninu, posypte jím čerstvý zeleninový salát a nešetřete s ním ani do mas a rajčatových omáček – a samozřejmě se hodí i k těstovinám.

Pokud se ve vašem jídelníčku oregano ještě nevyskytuje, určitě je načase to změnit. Je zdravé, příjemně voní a skvěle chutná.


Tipy na další bylinky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)