Recepty ořechové bábovky jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu. Připravte si luxusní ořechovou bábovku na 5 způsobů. Oblíbené verze jsou s jablky, čokoládou nebo tvarohem.
Už za dob našich babiček patřila bábovka mezi nejoblíbenější moučníky vůbec. A není se čemu divit, její příprava je velmi jednoduchá.
Jaké ořechy do ořechové bábovky použít?
Nejlepší ořechová bábovka je ta, která je pečená s láskou. Je už jenom na vás, jakým oříškům dáte přednost, zda více holdujete vlašským nebo třeba lískovým. V receptu je stačí pouze obměnit, kdy jednou na vašem stole může stát bábovka s vlašskými ořechy nebo třeba olejová ořechová bábovka z buráků.
Čím vytřít formu na bábovku?
Pokud nechcete, aby se vaše bábovka nepřichytila po pečení o formu, je dobré si ji předem připravit. Nejlepší volbou je natřít celou formu na bábovku olejem a následně celou obsypat moukou.
Dejte si však pozor, abyste nepoužili příliš mnoho oleje, který by vám mohl stéct na dno formy a vrch bábovky by pak nebyl příliš pěkný.
Hrníčková ořechová bábovka
Recept na hrníčkovou bábovku s ořechy, to je prostě klasika. S tímto postupem se vám bábovka určitě povede, a navíc ji budete mít hotovou opravdu za chviličku. Skvělá babiččina ořechová bábovka je vhodná tehdy, když se objeví nečekaná návštěva nebo jakmile vás přepadne chuť na sladkou snídani.
Ingredience
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek mletých oříšků
Postup přípravy
- Než se do všeho pustíme, troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Do mísy si nasypeme mouku a prášek do pečiva. Následně obě ingredience prosejeme a smícháme s cukrem a oříšky.
- Do suché směsi přidáme vajíčka, olej a mléko. Všechno řádně promícháme tak, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou, silikonovou formu vymazávat nemusíme.
- Jakmile těsto nalijeme do formy, dáme bábovku péct. Pečeme přibližně 30 minut. Zda je bábovka hotová zjistíme jednoduše špejlí.
- Po upečení necháme bábovku pořádně vychladnout, nikdy ji z formy nevyklepáváme, když je ještě teplá – mohla by se rozpůlit.
- Nakonec je možné ji posypat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládovou polevou.
Tipy na vylepšení ořechové bábovky
Aby se z vaší bábovky stala nejlepší ořechová bábovka, můžete si ji přizpůsobit své chuti a přidat do ní to, co máte rádi, nejčastěji se přidává do receptu čokoláda.
Tahle maminčina ořechová bábovka je velice chutná, ale pokud vám zrovna doma pochybil prášek do pečiva, nezoufejte – zde je několik rad, čím nahradit prášek do pečiva při pečení.
Jak ji připravit s čokoládou?
Tuto bábovku si zamilují i ti nejmenší. A jak na ni? Snadno, využijte klasického receptu na rychlou ořechovou bábovku, který jsme psali výše, a jen do ní na kousky nakrájejte tabulku čokolády na vaření (ideální jsou i čokoládové figurky, když nevíte, co s nimi).
Ořechová bábovka s jablky
Recept na ořechovou bábovku s jablky vás ohromí svou jemností. A jako každá bábovka, i tato je velmi snadná na přípravu.
Ingredience
- 5 oloupaných a nastrouhaných jablek
- 4 vejce
- 370 g polohrubé mouky
- 250 g rozpuštěného másla
- 100 g mletých oříšků
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 250 g cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Mouku a prášek do pečiva prosejte, spolu s cukrem a skořicí pořádně promíchejte.
- K sypké směsi přidejte máslo, oříšky, vejce a jablka.
- Všechno pořádně smíchejte a nalijte do předem připravené formy.
- Pečte asi 45 minut, nezapomeňte zkoušet špejlí.
Doporučujeme: Oblíbená je také mrkvová bábovka s ořechy
Ořechová bábovka ze špaldové mouky
Zdravá a nejvláčnější ořechová bábovka může být právě ze špaldové mouky. Tajemstvím tohoto moučníku je nadýchaný sníh, bez něhož by se recept ořechové bábovky ze špaldové mouky neobešel.
Ingredience
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 200 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrst ořechů
- 4 žloutky
- sníh ze 4 bílků
- 1 dcl oleje
- 1 dcl vody
Postup přípravy
- Žloutky, cukr a olej utřeme do pěny.
- Postupně přidáváme prosátou mouku s kypřicím práškem a vodu.
- Nakonec do těsta vsypeme mleté ořechy a lehce vmícháme sníh z bílků.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 180 stupňů.
Tahle verze moučníku je známá také jako sváteční ořechová bábovka. Zejména proto, že špaldová mouka je dražší a také se s oblibou na tento recept používá nová forma na bábovku.
TIP: Chutným moučníkem s ořechy je také baklava, jídlo z balkánu.
Tvarohovo-ořechová bábovka
Mezi oblíbené také patří bábovka s tvarohem a ořechy. Vyzkoušejte chutný recept.
Ingredience
- 300 g polohrubé prosáté mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 250 g tvarohu
- 150 g změklého másla
- 6 PL lžic mléka
- 50 g nastrouhané čokolády
- 70 g nastrouhaných ořechů
Postup přípravy
- Žloutky, cukr a máslo utřete do pěny.
- Postupně přidávejte tvaroh a mléko.
- Poté přidejte mouku, prášek do pečiva.
- Bílky ušlehejte a vmíchejte do těsta.
- Polovinu těsta nalijte do formy, zasypte čokoládou a zalijte druhou polovinou těsta, do něhož přisypte ořechy.
- Pečte na 180 stupňů.
Ořechová bábovka bez mouky
Věděli jste, že se při pečení můžete obejít i bez mouky? Tu můžete nahradit například ovesnými vločkami nebo pohankou. A vzhledem k tomu, že tento recept obsahuje i banány, zdravá banánovo-ořechová bábovka je na světě.
Ingredience
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletých mandlí
- 400 g mletých ovesných vloček (skvělou obměnou je také pohanka)
- 3 zralé banány
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 kg nastrouhaných jablek
- med nebo rozemleté datle
Postup přípravy
- Ořechy, mandle a vločky rozmixujte najemno.
- Banán rozmačkejte vidličkou a přidejte ho k sypké směsi.
- Nakonec přidejte vejce, kakao a jablka – v případě potřeby můžete těsto zředit mlékem nebo vodou.
- K doslazení použijte med nebo datle.
- Pečte na 180 stupňů asi 45 minut.
A který recept bábovky jste si oblíbili vy?
Vyzkoušejte také: Jogurtová bábovka: Jednoduchý recept na nadýchanou bábovku
Zdroj: lovefoodies.com
Další recepty na bábovky