Okurková polévka je velmi zdravá, ale také jednoduchá a rychlá pro přípravu. Můžete si připravit různé druhy, vyzkoušet můžete studenou okurkovou polévku, polskou či korejskou.
Proč jíst okurky?
Přestože okurky nejsou tak výživné, jako ostatní zelenina a ovoce, stále jsou plny vitamínů, které podporují naše zdraví. Najdete v nich vitamín K, vitamín C, draslík, hořčík, vitamín B1 a vlákninu.
Jsou také bohaté na antioxidanty – a vzhledem k tomu, že obsahují převážně vodu a mají velmi nízký obsah kalorií, jsou výbornou volbou při hubnutí.
Okurková polévka s cuketou
Tuto teplou cuketovo okurkovou polévku si zamiluje každý, kdo má rád jednoduchá a rychlá jídla.
Ingredience
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 menší cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 2 velké salátové okurky,
- 2 malé cukety,
- 3 šálky zeleninového vývaru,
- bazalka,
- sůl,
- pepř,
- kopr.
Postup přípravy
- Máslo společně s olivovým olejem vložte do hrnce, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, a nechte zesklovatět.
- Poté přidejte na plátky nakrájené okurky s cuketou a vařte 2 až 3 minuty – do změknutí.
- Směs zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte dle libosti kořením a přiveďte k varu.
- Po chvilce snižte teplotu a nechte vařit – 20 až 25 minut.
- Polévku nechte vychladnout a poté ji do hladka rozmixujte. Podávat můžete s krutony a zakysanou smetanou.
Určitě stojí za to vyzkoušet i studenou okurkovou polévku tarator, která je typická pro bulharskou kuchyni a řada z vás ji určitě vyzkoušela na dovolené na Balkáně.
Studená okurková polévka
V letních dnech jistě osvěží studená okurková polévka. Nemusíte se obávat přípravy, recept na studenou okurkovou polévku je jednoduchý.
Ingredience
- 2 salátové okurky,
- 1 šálek neslazeného mandlového mléka,
- 2 stroužky česneku,
- 2 cibule,
- 1 jablko,
- šťáva z půlky limetky,
- ½ lžičky himalájské soli,
- voda,
- červená paprika,
- kousky mandlí na ozdobu.
Postup přípravy
- Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
- Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny.
- Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.
Tipy pro vylepšení studené okurkové polévky
Chcete-li vylepšit vaši zeleninovou polévku vyzkoušejte studenou okurkovou polévku s jogurtem nebo s koprem. Zajímavá a velmi chutná je také okurkovo avokádová polévka.
Korejská okurková polévka
Studená okurková polévka Oi Naengguk je velmi populární korejská letní polévka. Její chuť je mixem slané, sladké a pikantní chuti podtržené jablečným octem. Korejci ji mají v oblibě zejména pro opětovné načerpání energie a návrat ztracené chuti k jídlu.
Ingredience
- 180 g salátové okurky,
- 5 g sušených mořských řas,
- 3 šálky vody,
- 1 lžička pražených sezamových semínek,
- mořská sůl,
- chilli.
Kořeněná zálivka
- 1 polévková lžíce jablečného octa (nebo bílého octa),
- 1 polévková lžíce cukru,
- 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky,
- 1/2 lžičky jemné mořské soli,
- 1/4 lžičky mletého česneku.
Postup přípravy Oi Naengguk
- Nejdříve si namočte sušené mořské řasy do trochu studené vody – asi 10 minut.
- Poté z nich vymačkejte vodu a řasy pokrájejte na menší kousky.
- Poté je vložte do mísy, přidejte kořeněnou zálivku a promíchejte.
- Ke směsi vlijte vodu, přidejte okurky a znovu promíchejte. Nakonec polévku ozdobte sezamovými semínky a chilli.
TIP: Vyzkoušejte také tradiční fazolovou polévku. Zdravá a rychlá polévka, podobně jako pórková polévka.
Polská okurková polévka
Vyzkoušejte si polskou okurkovou polévku, kterou mnozí ocení v chladných dnech. Tato kyselá okurková polévka je tradičním pokrmem našich sousedů, která nesmí chybět v žádné rodině.
Ingredience
- 2 menší cibule,
- 450 g brambor,
- 250 g kyselých okurek,
- 1 mrkev,
- 1 petržel,
- kousek celeru,
- 3 lžíce pohanky
- 200 ml smetany,
- bobkový list,
- nové koření,
- pepř,
- sůl,
- kopr.
Postup přípravy polské polévky
- Na rozehřátém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a chvíli restujte.
- Poté zalijte vodou, přidejte koření a vařte 15 minut.
- Mezitím si uvařte brambory, které nakrájejte na silnější kolečka.
- Po uplynutí 15 minut do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut.
- Brambory do polévky přidejte úplně naposledy.
- Na závěr vmíchejte smetanu a posypte nasekaným koprem.
Věříme, že jsme vám dodali chuť a jednu z polévek si jistě rádi připravíte. Dobrou chuť.
Další recepty na polévky