Blíží se léto, a to přímo volá po osvěžujících dezertech. Klasičtější buchty a bábovky si schovejte na chladnější deštivé dny. Do letních veder si dnes společně připravíme nepečený citronový cheesecake. Použijeme navíc přírodní sladidlo v podobě datlí.
Na co se můžete těšit?
Cheesecake už se naplno zabydlel i v Česku a zejména mladší generace jej mohou právem považovat za klasiku. Jenže variací na klasický cheesecake je prakticky nekonečně. Protože tradiční recept se do chladného počasí úplně nehodí, jednou z variant je odlehčená nepečená verze ochucená citronem.
Recept splňuje mnoho trendy dietních zásad. Jde o raw recept vhodný pro vegetariány. Díky tomu, že jsou do korpusu přidané datle, se navíc mohlo šetřit s rafinovaným cukrem. A přestože vyloženě za fitness recept bychom tento cheesecake neoznačili, pokud během diety občas potřebujete „ujet“, tento cheesecake je ideální volbou. Je plný chuti a ve srovnání s mnoha alternativami jsou jeho kalorické hodnoty přece jen příznivější.
Připravte si tyto ingredience
Korpus
- 150 g – mleté mandle
- 100 g – sušené datle
- 1 lžíce – kokosový olej
- 1 lžička – citronová šťáva / kůra
Náplň
- 250 g – polotučný tvaroh ve vaničce
- 250 g – krémový sýr
- 2 ks – žloutek z kupovaných vajec
- 70 g – cukr (případně nahraďte adekvátním množstvím alternativy)
- 50 g – ztužovač za studena
- šťáva (a kůra) z půlky citronu
Jak na to?
Začít musíte vždy korpusem. V první řadě rozmixujte sušené datle, z těch vám musí vzniknout pasta bez jakýchkoli kousků. Pasta bude poměrně tuhá a lepivá, což je žádoucí. Korpus díky tomu bude dobře držet pohromadě.
Následně buď promixujte, nebo ručně prohněťte s mletými mandlemi, rozpuštěným kokosovým olejem a lžičkou citronové šťávy, nebo trochou ostrouhané kůry z citronů, který nebyl chemicky ošetřen. Mělo by vám vzniknout částečně drobivé těsto, které ale lze tvarovat a bude držet při sobě. Konzistenci můžete upravovat dodáním některé ze složek z ingrediencí.
Poté vyložte dortovou formu pečicím papírem. Na dno namačkejte rovnoměrně připravenou hmotu na korpus. Hotové dáme do lednice vychladit a vrhneme se na krém.
Žloutky vyšlehejte do pěny společně s cukrem. Přidejte sýr a tvaroh a opět zlehka prošlehejte. Přidejte šťávu z půlky citronu a rovněž můžete přidat i kůru. Do připravené směsi poté zapracujte dle návodu ztužovač. Následně nalijte na korpus a vraťte opět asi na tři hodiny do lednice.
Dozdobit a dochutit lze polevou nebo trochou ovoce, ale to už necháme na vaší fantazii. Cheesecake bude skvěle chutnat i v základní variantě.