CheesecakeKomerční články

Nepečený citronový cheesecake s korpusem z datlí

Nepečený citronový cheesecake s korpusem z datlí

Blíží se léto, a to přímo volá po osvěžujících dezertech. Klasičtější buchty a bábovky si schovejte na chladnější deštivé dny. Do letních veder si dnes společně připravíme nepečený citronový cheesecake. Použijeme navíc přírodní sladidlo v podobě datlí.

Nepečený citronový cheesecake
Zdroj foto: Barbara Martello / stock.adobe.com

Na co se můžete těšit?

Cheesecake už se naplno zabydlel i v Česku a zejména mladší generace jej mohou právem považovat za klasiku. Jenže variací na klasický cheesecake je prakticky nekonečně. Protože tradiční recept se do chladného počasí úplně nehodí, jednou z variant je odlehčená nepečená verze ochucená citronem.

Recept splňuje mnoho trendy dietních zásad. Jde o raw recept vhodný pro vegetariány. Díky tomu, že jsou do korpusu přidané datle, se navíc mohlo šetřit s rafinovaným cukrem. A přestože vyloženě za fitness recept bychom tento cheesecake neoznačili, pokud během diety občas potřebujete „ujet“, tento cheesecake je ideální volbou. Je plný chuti a ve srovnání s mnoha alternativami jsou jeho kalorické hodnoty přece jen příznivější.

Připravte si tyto ingredience

Korpus

  • 150 g – mleté mandle
  • 100 g – sušené datle
  • 1 lžíce – kokosový olej
  • 1 lžička – citronová šťáva / kůra

Náplň

  • 250 g – polotučný tvaroh ve vaničce
  • 250 g – krémový sýr
  • 2 ks – žloutek z kupovaných vajec
  • 70 g – cukr (případně nahraďte adekvátním množstvím alternativy)
  • 50 g – ztužovač za studena
  • šťáva (a kůra) z půlky citronu

Jak na to?

Začít musíte vždy korpusem. V první řadě rozmixujte sušené datle, z těch vám musí vzniknout pasta bez jakýchkoli kousků. Pasta bude poměrně tuhá a lepivá, což je žádoucí. Korpus díky tomu bude dobře držet pohromadě.

Následně buď promixujte, nebo ručně prohněťte s mletými mandlemi, rozpuštěným kokosovým olejem a lžičkou citronové šťávy, nebo trochou ostrouhané kůry z citronů, který nebyl chemicky ošetřen. Mělo by vám vzniknout částečně drobivé těsto, které ale lze tvarovat a bude držet při sobě. Konzistenci můžete upravovat dodáním některé ze složek z ingrediencí.

Poté vyložte dortovou formu pečicím papírem. Na dno namačkejte rovnoměrně připravenou hmotu na korpus. Hotové dáme do lednice vychladit a vrhneme se na krém.

Žloutky vyšlehejte do pěny společně s cukrem. Přidejte sýr a tvaroh a opět zlehka prošlehejte. Přidejte šťávu z půlky citronu a rovněž můžete přidat i kůru. Do připravené směsi poté zapracujte dle návodu ztužovač. Následně nalijte na korpus a vraťte opět asi na tři hodiny do lednice.

Dozdobit a dochutit lze polevou nebo trochou ovoce, ale to už necháme na vaší fantazii. Cheesecake bude skvěle chutnat i v základní variantě.

Share this post

About the author

Jsem Marián a jsem redaktorem webu Tipio.cz. Ve volném čase se věnuji zahrádkaření. Rád si pochutnám na dobrém jídle, proto se také občas věnuji receptům. Všeobecný přehled je důležitý a proto se rád věnuji i jiným zajímavým tématům.