Rostliny a květinyZahradaZelenina

Mungo fazole: Jak je naklíčit a kdy konzumovat?

Mungo fazole jsou, jak již název vypovídá, luštěnina, která ale spíše než jako fazole, chutná jako hrášek. Často bývá také zaměňována se sójou. V Indii ji dokonce konzumují opečenou k čaji. Je bohatá na vápník, železo, kyselinu listovou, hořčík, draslík a bílkoviny.

Zdroj foto: PIXbank CZ / Shutterstock.com

Jak naklíčit mungo fazole

Klíčení mungo fazolí není dlouhodobý proces, zabere vám maximálně 3 dny. Vše, co budete potřebovat, je nádoba s vodou. Nemusíte kupovat žádnou speciální nádobu, bohatě vám postačí i PET lahev.

  1. Fazole necháme přes noc nabobtnat ve vodě – té musíte nalít trojnásobek váhy fazolí.
  2. Uřízněte hrdlo a vrchní část PET lahve.
  3. Do spodu udělejte malé dírky pro odtok vody.
  4. Naplňte lahev vodou a nechte ji pomalu z lahve odtékat. Toto opakujte čtyřikrát denně na tmavém místě.
  5. Klíčky vám ve vodě nesmí zůstat stát, jinak by se zkazily.
  6. Do tří dnů budou klíčky připraveny ke konzumaci.

Můžete skladovat v ledničce, abyste prodloužili jejich životnost, nicméně by se měly zkonzumovat během dvou dnů. Po naklíčení budou fazole šestinásobně velké – dejte proto pozor, kolik jich necháte naklíčit, abyste je snědli. Syrové množství totiž může být hodně zavádějící.

Zdroj foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock.com

Věděli jste, že klasické zelené fazole se podobá také bob obecný?

Detoxikační účinky fazole mungo

Když fazole naklíčí, vzroste také množství vitamínů, co jsou v nich obsaženy. Obsahují také minerály, aminokyseliny a tělu prospěšné mastné kyseliny. Nejvíce je bohatá na bílkoviny, jejichž množství se blíží množství bílkovin obsažených v masu.

Klíčky můžete konzumovat jak samotné, tak jako přílohu třeba do polévky, do salátů či k masu. Pokud držíte dietu a začne vás honit mlsná, můžete je uždibovat. Rozhodně je to lepší varianta než nezdravé chipsy. Pokud je chcete přidat do omáčky, stačí je rozmixovat.

Dopřejte si doma tuto zdravou a chutnou potravinu.

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)