Rostliny a květinyStromy a keřeZahrada

Oblíbený muchovník: Jak na pěstování a oblíbené druhy

Muchovníky jsou u pěstitelů čím dál tím oblíbenější, přináší totiž mnoho výhod. Jejich plody se výrazně podobají borůvkám, odtud tedy pochází přezdívka muchovníku.

Muchovník a jeho význam

Muchovník (lat. Amelanchier) patří mezi keře, které si nežádají náročnou péči. Jejich pěstování je tak velmi snadné, nespornou výhodou je navíc jejich dlouhověkost. I bez velké námahy se vám tak muchovník odmění plody po mnoho let.

Plody muchovníka

Plody muchovníku jsou malé tmavě modré bobule, které dozrávají v různě velikých střapečcích. Z těch je dobré plody obírat jednotlivě, jelikož dozrávají různě. Sběr je snadný, bobule se dají snadno utrhnout, aniž by se poškodily. Proto je oblíbený také samosběr.

Druhy muchovníka

U nás je nejčastěji pěstován v zahradách muchovník olšolistý (lat. Amelanchier alnifolia). Dalším populárním druhem je muchovník lamarckův (lat. Amelanchier lamarckii), občas ho můžete najít pod názvem muchovník vícekmenný. Setkat se však můžete i s řadou jiných kultivarů.

Jedním z větších stromů je muchovník kanadský (lat. Amelanchier canadensis), případně také muchovník stromovitý (lat. Amelanchier arborea).

muchovník
Zdroj foto: lcrms / Shutterstock.com

Využití plodů muchovníka

Muchovník je oblíbený hlavně pro své plody. Ty se totiž v našich kuchyních objevují čím dál tím častěji. Je to hlavně díky tomu, že nabízí mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahují totiž důležité vitaminy A, B a C, dále jsou bohaté také na antioxidanty a fenoly.

Oproti borůvkám mají navíc výrazně vyšší obsah minerálních látek, jako jsou:

  • draslík,
  • fosfor,
  • vápník,
  • hořčík,
  • železo.

Ty jsou nezbytné pro správnou funkci našeho metabolismu.

Vlastnosti muchovníka

Tato rostlina nabízí mnoho pozitivních vlastností. Mezi tu nejvíce oceňovanou patří bohatá úroda plodů, které mají opravdu široké využití. Kromě toho však muchovník není náročný na pěstování a zároveň je dlouhověký. Úrodu tedy budete sbírat pravidelně po mnoho let.

Navíc je také mrazuvzdorný, bez problému tak zvládne i mrazivé zimy a dobře se mu daří i ve vyšších polohách. Vývoj plodů je velmi rychlý, jedná se tedy o jeden z nejrychleji dozrávajících druhů ovoce v našich oblastech.

Oblíbené recepty z muchovníku

Plody muchovníku mají široké využití. Připravit si z můžete různé džemy a sirupy, kompoty, ale třeba i destiláty. Konzumovat je samozřejmě můžete také čerstvé, tak si zachovají všechny své zdraví prospěšné látky.

Pěstování muchovníka

Muchovník ocení hlavně pravidelnost v péči. Nežádá si nic speciálního, pouze potřebnou výživu, zálivku v období sucha a pravidelné zařezávání.

  1. Kdy zasadit muchovník?

    Muchovník můžete zasadit na jaře nebo na podzim, podobně jako jiné stromy.

  2. Kdy kvete muchovník?

    Muchovník kvete v období jara. Rozkvétají v období mezi dubnem a květnem. Na podzim se listy květin začnou zbarvovat do červena.

  3. Jak rychle roste muchovník?

    Na první plody si sice musíte počkat dva až tři roky, pak však může muchovník plodit až do 80 let. Plně plodit začíná v období kolem šestého roku. 

Nejlepší je pro něj pěstování v půdě s neutrálním pH, ovšem může být i mírně kyselá, či zásaditá. Důležitá je však také propustnost půdy, která nesmí být příliš podmáčená. Nutností je také bohatý zdroj živin.

Většinou se tyto keře sází do sponu, přičemž je důležitá péče o půdu, zejména pravidelné pletí. Možností je však pěstovat muchovník i jednotlivě. Pokud bude mít dostatek prostoru, může dorůstat velikosti až pěti metrů.

indiánské borůvky
Zdroj foto: M. Schuppich / Shutterstock.com

Chcete-li v zahradě vytvořit živý plot, muchovník je jednou z oblíbených možností jak využít tento keř.

Muchovníky rozkvétají v období mezi dubnem a květnem, vznik plodů je pak velmi rychlý.

Muchovník je velmi krásný keř, který může dorůstat opravdu velkých rozměrů. Své okolí bude zdobit po řadu desítek let, navíc poskytne bohatou úrodu lahodných plodů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jedná se tedy o ideální keř.


Tipy na další rostliny

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)