Mrkvová pomazánka z pečené mrkve je vynikající – spojuje pikantní, sladkou i bylinkovou chuť. Patří mezi zdravé pomazánky plné vitamínů. Vyzkoušejte tento zdravý recept.
Tato pomazánka je jednoduše neodolatelná. Okouzlí řadou skvělých chutí, rozhodně si ji zamilujete.
Rozmanité pomazánky se skvěle hodí na snídani, svačinu a třeba i večeři. Najdou široké využití, nabízí se přitom bohaté možnosti. Uniknout by vám neměla pomazánka z pečené mrkve. Má lahodnou a výraznou chuť, namazat si ji můžete na libovolné pečivo, ovšem využití najde i jako dip k různým jídlům.
Jakou mrkvu použít do mrkvové pomazánky?
Základem pomazánky je mrkev. Vzniká tak zdravý pokrm, který si můžete vychutnat na řadu různých způsobů. Najdete zde recept na základní provedení pomazánky z pečené mrkve. Díky tomu, že mrkev nejprve opečeme, vynikne její nasládla chuť a vzniká tak chuťově silný základ pomazánky. Navíc je tato mrkvová pomazánka veganská, může si tak pochutnat opravdu každý.
Pokud vás láká mrkvová pomazánka ze školky, kterou si pamatujete z dětství, lepší volbou bude příprava ze syrové mrkve. Stačí ji jen nastrouhat a poté smíchat s dalšími vybranými surovinami – tvaroh, jogurt, či třeba majonéza?
Recept na mrkvovou pomazánku
Chuťově výrazná pomazánka z pečené mrkve, cibule a česneku. S bylinkami a trochou balzamikového octa vzniká perfektní kombinace. Příprava je přitom tak snadná! Mrkvová pomazánka se skvěle hodí na kousek toastu, krajíc čerstvého chleba a chutná i s jiným pečivem.
Ingredience
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Cibuli s mrkví nakrájejte na větší kousky, stroužky česneku nechte vcelku.
- Zeleninu rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem a osolte.
- Pečte v troubě zhruba 20 minut, aby kousky změkly a zezlátly.
- Připravte si mixér, vložte do něj upečenou mrkev, cibuli a česnek.
- K tomu přidejte tymián, rozmarýn a balzamikový ocet. Rozmixujte na hladkou kašovitou pomazánku.
- Pokud se vám pomazánka z mrkve zdá příliš hustá, můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
- Jakmile máte hotovo, přendejte pomazánku do sklenice a uchovávejte v lednici.
Jak vylepšit pomazánku z mrkve?
Tuto pomazánku můžete velmi snadno upravovat a měnit tak její chuť. Jednou z možností je přidat trochu za’ataru (směs koření). Mezi další skvělé přísady patří například kmín a oregano. Pro ještě jemnější a chuťově bohatší výsledek můžete přidat také pár lžiček rajčatového protlaku.
Mrkvová pomazánka s jogurtem představuje velmi lehké jídlo, které má skvělé nutriční hodnoty.
Další variantou je mrkvová pomazánka s tvarohem, skvěle chutná a je zdravá. Díky tomu se hodí tato mrkvová pomazánka pro děti. Vyzkoušet můžete ještě něco jiného – mrkvová pomazánka s taveným sýrem nabízí jemnou variantu s jedinečnou chutí. V neposlední řadě se nabízí mrkvová pomazánka s majonézou. Nabízí zajímavou chuť, přičemž majonézu můžete kombinovat i s dalšími surovinami zmíněnými výše.
Pokud hledáte něco speciálnějšího, jako je třeba mrkvová pomazánka na chlebíčky, pak byste měli vyzkoušet kombinaci s celerem. Celerovo-mrkvová pomazánka chutná skvěle s vekou, ale i dalším pečivem. Pokud vás však láká klasická verze, pak stačí mrkev nastrouhat a smíchat s tvarohem či jogurtem, vznikne tak lahodná a zdravá mrkvová pomazánka.
Zdroj: familicious.net, delish.com
Další recepty na pomazánky