BábovkyKoláče a moučníkyRecepty

Mrkvová bábovka: Recept na zdravou pochoutku

Bábovka patří mezi nejoblíbenější moučníky, které jsou velmi chutné. Bábovkové recepty jsou také velmi snadné, stačí pár surovin a vynikající moučník máte na stole.

Receptů na bábovky je nespočet, ale každá domácnost má tu svou oblíbenou. Proč ale nevyzkoušet něco nového, a navíc i zdravého? Inspirujte se receptem na mrkvovou bábovku, díky které do svých dětí dostanete porci vitamínů, a ještě zasytíte jejich bříška.

vláčná mrkvová bábovka
Zdroj foto: flanovais / Shutterstock.com

Proč připravit bábovku z mrkve?

Mrkev patří mezi základní potraviny, co najdete v každém obchodě. A i když ji všichni používáme spíše do slaných pokrmů, své využití má jistě i v pokrmech sladkých. Málokdo ví, že mrkev obsahuje nejen vitamín A, který podporuje dobré vidění, ale je také bohatá na vlákninu, jež je pro správnou funkci těla přímo nezbytná.

Mrkev by rozhodně neměla chybět v žádném jídelníčku, díky své chuti patří mezi ingredience, které můžete použít téměř do jakéhokoliv receptu. Pravidelnou konzumací mrkve můžete i snížit hladinu cukru v krvi, a to díky pektinu, který zpomaluje trávení cukru a škrobu.

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 45 minutCelkový čas:1 hodina 5 minutPorce:12 porce

Pro milovníky vláčných moučníků je tato bábovka z mrkve ideální dobrotou. Kromě toho, že je velmi snadná na přípravu, je také velmi lahodná a rychle se po ní zapráší. Hold, i taková vláčná mrkvová bábovka překvapí svou chutí a vůní po pomerančích.

Chcete-li recept ozvlášnit kombinací chutí výborná je mrkvová bábovka s ořechy, stačí jen přidat 70 g ořechů do receptu

Suroviny

Postup

  1. Mrkev očistěte, oloupejte, omyjte a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
  2. Než se pustíte do dalších kroků, nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
  3. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Na pěně si dejte skutečně záležet, šlehejte minimálně 10 minut, pěna musí být světlá a nadýchaná.
  4. Jakmile je pěna hotová, po malých částech do ní zašlehávejte olej – ten přilévejte podobně jako při přípravě majonézy.
  5. Do pěny opatrně přimíchejte nastrouhanou mrkev, pomerančovou kůru z řádně umytého pomeranče a lehce promíchejte.
  6. Přes síto prosejte obě dvě mouky a spolu s práškem do pečiva, solí a mletými mandlemi je přimíchejte do těsta. Těsto opatrně promíchejte.
  7. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
  8. Těsto přelijte do formy na bábovku a vložte do trouby asi na 45 až 50 minut – doba pečení se odvíjí od vaší trouby. Zdali je bábovka upečená poznáte pomocí špejle, kterou do těsta zapíchnete. Jestliže je špejle suchá, bábovka je hotová.
  9. Hotovou bábovku nechte vychladnout. V žádném případě se ji nesnažte vyklopit zcela horkou, s největší pravděpodobností by se rozpůlila. Po 20 minutách až půlhodině ji můžete opatrně vyklopit z formy.
  10. Upečenou bábovku můžete buď pocukrovat mletým cukrem, nebo zalít čokoládou.
  11. Aby se vám bábovka povedla tak, jak má, doporučujeme vytáhnout všechny ingredience z lednice zhruba tak hodinku před plánovaným pečením.

Tipy na vylepšení mrkvové bábovky

  • Vláčná mrkvová bábovka vám jistě přijde vhod ke kávě nebo čaji, zvláště v těchto podzimních dnech. Ozvláštnit ji můžete například kokosem, kdy místo hrubé mouky na vysypání formy, použijete kokos. Nebo můžete připravit samotnou kokosovou bábovku. Pro ještě zdravější verzi můžete místo klasické mouky použít mouku špaldovou.
  • A pokud vás nudí obyčejná čokoládová poleva, můžete místo ní použít polevu pomerančovou. Na její přípravu vám stačí 250 g moučkového cukru, 2 lžíce vody a 2 lžíce šťávy z pomeranče. Všechny suroviny spolu utřete do husté kaše.
  • Chcete-li bábovku ozvláštnit další složkou, alternativami jsou například mrkvovo-banánová bábovka, cuketovo-mrkvová bábovka či mrkvovo-jableční bábovka.

Oblíbené kombinace mrkvové bábovky

Oblíbené kombinace jsou:

Bude bábovka z mrkve na vašem nedělním stole?

Zdroj: inspiredtaste.net, bbcgoodfood.com


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)