Mrkvánky jsou poněkud netradičním moučníkem, svou chutí však rozhodně zaujmou. Nejčastěji se plní ovocem, ovšem nabízí se i další náplně – sladké, a dokonce i slané.
Sladké pečivo patří mezi oblíbené mlsky. Připravit si ho můžete i ve zdravější variantě. Skvělou volbou jsou mrkvánky, těsto obsahuje spoustu mrkve, díky které je svěží, lehké a víc fit. Hodí se tak pro každého, koho honí mlsná.
Recept na nejlepší mrkvánky
Mrkvánky (mrkvance, mrkváče) by neměly uniknout vaší pozornosti. Recept je jednoduchý, jde přitom o skvělou sladkost, která může být i zdravá. Neváhejte si připravit zdravé mrkvánky. Recept obsahuje mnoho proteinů, minimum cukru a tuku.
Suroviny
Postup
- Pro přípravu těsta je vhodné využít kuchyňské robota či mixér. Můžete tak najednou smíchat mrkev, banány, jablkové pyré a kokosový olej.
- Pokud mixér nemáte, mrkev nastrouhejte najemno, banány rozmačkejte vidličkou a poté suroviny smíchejte.
- Směs vložte do misky, přidejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a důkladně vymíchejte těsto. Proces opět bude jednodušší s využitím robota.
- Pokud je těsto příliš měkké a lepivé, přidejte trochu celozrnné mouky.
- Jakmile je těsto připravené, vyválejte tenký plát. Ten rozkrájejte na čtverečky. Případně můžete vykrajovat kolečka.
- Na jednotlivé čtverečky pak už jen stačí položit zhruba půl lžičky náplně (například povidel).
- Každý čtverec těsta přeložte napůl tak, aby vznikl trojúhelník. Kraje dobře spojte.
- Troubo rozehřejte na 180 °C. Mrkvánky na plechu vložte do trouby a pečte 20-30 minut.
Čím můžete mrkvánky naplnit?
- Tradiční hukvaldské mrkvánky jsou plněny povidlovou, nebo hruškovou náplní. Inspirovat se tak můžete i vy – povidla se k lehkému mrkvovému těstu skvěle hodí. Hruška je pak zajímavou alternativou.
- Pokud se nechcete držet klasiky a rádi byste vyzkoušeli spíše něco nového, nabízí se mrkvánky s mákem či mrkvánky s tvarohem. Pečivo můžete naplnit libovolnou náplní, záleží pouze na vaší chuti.
- A jestliže rádi experimentujete, neváhejte vyzkoušet mrkvánky naslano. Naplnit je můžete například ricottou s bylinkami, případně jiným krémovým sýrem. Získáte tak mrkvánky bez cukru navíc, díky čemuž jsou ještě o kus zdravější.
- Ať už zvolíte slanou variantu, či mrkvánky s povidly, recept na těsto se neliší. Vždy si tak libovolně můžete vybrat, na jakou náplň máte zrovna chuť.
Užitečné tipy, aby se vám mrkvánky povedly
Příprava této laskominy není vůbec složitá. Poradí si i začátečník, jde přitom o skvělou snídani či svačinu. Nabízí se pár tipů, díky kterým se vyhnete možným chybám při přípravě a dosáhnete tak perfektního výsledku.
Jak dlouho se pečou mrkvánky?
Doporučená doba pečení je pouze orientační. Záleží totiž na několika faktorech, především velikosti pečiva a výkonu trouby. U větších mrkvánků bude pečení trvat déle. V některých případech může trouba péct nerovnoměrně, proto je důležité pečivo hlídat. Zhruba po 20 minutách pečení byste měly mrkvánky zkontrolovat a dle potřeby ještě dopéct, aby byly krásně zlatavé.
Jak udělat mrkvánky, aby nevytekla náplň?Pokud se vám povede těsto na ty nejlepší mrkvánky, zbývá ještě jeden klíčový krok, kterým je plnění. Pro mnoho lidí je strašákem, stačí se však držet základních tipů, aby vám náplň nevytekla.
Vše spočívá pouze ve správném spojení okrajů těsta. Nejprve je můžete k sobě přimáčknout prsty, pečlivě po celém obvodu.
A abyste měli jistotu, že náplň nevyteče, stlačte okraje k sobě ještě vidličkou. Nejenže jde o praktický krok, ale také vznikne na pečivu hezký vzor.
Zároveň je důležité pečivo zbytečně nepřeplnit – náplň dávejte pouze decentně, aby se těsto dalo bez problému slepit.
TIP: Pokud právě přemýšlíte, co připravit z mrkve, vyzkoušejte mrkvovou polévku z pečené mrkve
Možné alternativy přípravy
Zdravé mrkvánky jsou založeny na kombinaci cizrnové a celozrnné mouky. Mouka z cizrny je bohatá na proteiny, ovšem může být složitě dostupná. Pokud ji tedy zrovna nemáte, můžete použít pouze celozrnnou. Možnou alternativou je pak použití pšeničné mouky, to už však moučník není tak fit.
Další možností je pak připravit si bezlepkové mrkvánky. Stačí jen použít bezlepkovou mouku, i ta bude s ostatními surovinami fungovat.
V receptu najdete pouze minimum tuku, díky jablkům a banánům těsto dobře drží. Pokud však netoužíte po zdravém mlsání, ale chcete si připravit klasiku, nabízí se mrkvánky z Hery, případně másla. Základem těsta je tedy mouka, tuk, mrkev a cukr.
Pokud hledáte na mrkvánky recept vhodný i pro děti, volte raději zdravější variantu. Mrkvánky pro děti mohou být zdravou svačinkou, na které si pochutnají.
Zdroj: fitfoodwizard.com, annies.com
Další tipy na články