Minestrone je lahodná domácí polévka ze zeleniny, která připomíná chuť a vůni Itálie. Postačí vám pár surovin a zeleninová polévka je na světě. Přinášíme vám náš tradiční recept.
Vydatná italská minestrone se dá připravovat celoročně a pokaždé bude mít trochu jinou chuť. Při vaření se totiž nemusíte striktně držet postupu, ale podle své chuti si do ní přidat svou oblíbenou zeleninu, experimentovat s kořením čerstvými bylinkami a podobně. V létě si můžete připravit lehčí verzi a v zimě naopak hutnější.
Co je minestrone
Minestrone je hutná zeleninová polévka pocházející z Itálie. V současné době se jedná o velice oblíbenou italskou polévku, ale v minulosti se jednalo o skromný pokrm, který sloužil nejčastěji jako hlavní chod pro chudé obyvatelstvo. Minestrone polévka získala svůj název z italského slova minestra, jež znamená polévka.
Zajímavostí je, že neexistuje jeden univerzální návod k její přípravě, ale pouze seznam doporučených ingrediencí, jež se mění podle ročního období. Láká vás domácí polévka minestrone? Recept není nijak složitý a přípravu této populární italské polévky zvládne i úplný začátečník.
Recept na minestrone
Polévka minestrone může mít stovky chutí, vůní i barev. Následující recept je univerzální a dá se zcela přizpůsobit tomu, co máte zrovna po ruce. Pokud vám nějaká surovina chybí, nevadí, nahraďte ji jinou nebo ji vynechte.
Suroviny
Postup
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a ostatní zeleninu na větší kostičky.
- Do hrnce nalijte 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidejte cibuli a koření. Až cibulka zesklovatí, přidejte do hrnce česnek, nechte ho rozvonět a poté přidejte všechnu zbývající čerstvou zeleninu.
- Směs nechte chvilku osmahnout, následně k ní přidejte rajčatový protlak, rajčata z plechovky a vše zalijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a nechte přibližně 15-20 minut povařit.
- Až bude zelenina na skus, zamíchejte do polévky fazole a ještě nechte polévku chvíli prohřívat na ohni.
- Polévku podávejte s parmezánem, čerstvou bagetou a snítkou bazalky.
Tipy pro ozvláštnění polévky
Protože polévka minestrone se dá připravit na sto různých způsobů, můžete při vaření improvizovat a experimentovat. Zde je několik tipů.
- Nepatří parmezán k vašim oblíbeným sýrům? Nevadí. Nahraďte ho mozzarellou či fontinou.
- Polévku můžete ozvláštnit o pancettu, klobásu či špek. Nakrájejte vybraný masný výrobek na kostičky a přidejte do hrnce před cibulí, aby se hezky opekl a rozvoněl.
- Víte o tom, že existuje letní minestrone? Její tajemství spočívá v použití čerstvé cukety, rajčat a paprik.
- Samozřejmě existuje i zimní minestrone. Ta je na rozdíl od té letní hutnější a můžete do ní přidat také šalvěj, která ji dodá netradiční chuť.
- Pro silnější a výraznější chuť polévky použijte hovězí vývar.
- Minestrone recept se dá obohatit také přidáním těstovin, dýně, čerstvých fazolových lusků a třeba i bazalkového pesta.
Zkoušeli jste už minestrone i ve vaší kuchyni nebo se zatím pořád jen odhodláváte? Jelikož je polévka plná zelenina, je velmi zdravá, proto ji určitě čas od času zařaďte na váš jídelníček.
Zdroj: cookieandkate.com, jamieoliver.com
Další recepty na polévky