BylinkyPomazánkyReceptyRostliny a květinyZahrada

Vše o medvědím česneku – Účinky, pěstování i recepty

Medvědí česnek patří mezi léčivé byliny. Jako časná jarní rostlina nabízí potravu pro pilné včelky. Medvědí česnek je významnou léčivkou a uplatnění najde i v kuchyni při přípravě jídel.

O medvědím česneku

Legenda praví, že je první rostlinou, kterou žerou medvědi, když se probudí ze zimního spánku. Pravdou je, že se jedná o velmi ranou jarní bylinu, a je proto středem zájmu nejen medvědů, ale i jiných zvířat, jež v ní mají časnou potravu po dlouhotrvajícím zimním období.

Medvědí česnek (lat. Allium ursinum) je důležitou rostlinou pro včely. I pro ně je první jarní potravou, na níž sbírají pyl. Med zpracovaný z medvědího česneku má typickou vůni po česneku. Ta ale delším skladováním mizí.

Kde roste medvědí česnek?

Výskyt medvědího česneku není rovnoměrný. V některých oblastech České republiky se jedná o poměrně běžný druh, zvláště na Moravě v nížinných luzích nebo v lesích, v nichž rostou hlavně duby a habry.

Má rád vlhko a živinami dobře zásobenou půdu.

Spíše ho najdete v nížině než na horách. Medvědí česnek roste po celém území Evropy, od Pyrenejí po Skandinávii, přes Balkán až po evropskou část Ruska.

Chcete-li ho sbírat, tak jedině mimo národní přírodní rezervace, kde je medvědí česnek chráněným druhem.

Medvědí česnek
Zdroj foto: jessicahyde / Shutterstock.com

Medvědí česnek vs. konvalinka

Pozor je třeba si dávat také na záměnu s konvalinkou, která je jedovatá!

Problém dělá především rozpoznání obou rostlin v době, kdy teprve raší jejich lístky. Vodítkem pro nerozhodné může být i to, že u medvědího česneku voní po česneku celá rostlina, zatímco u konvalinky pouze květ.

U medvědího česneku vyrážejí jednotlivé lístky přímo z půdy. U konvalinky jsou to vždy dva listy proti sobě, které rostou ze stonku.

Jak poznat medvědí česnek?

  • přízemní zelená rostlina, vyskytující se v houfu na velkých plochách v lese,
  • výšku má od 10 do 45 cm,
  • listy jsou dlouhé 10 až 12 cm a široké od 2 do 5 cm,
  • pro medvědí česnek je typickým znakem jeho vůně a chuť po česneku, která je mírnější než u klasického česneku.

Jak pěstovat medvědí česnek?

Kromě toho, že se běžně vyskytuje divoce v přírodě, lze medvědí česnek úspěšně pěstovat na zahrádce, a to i jako okrasnou bylinu. Víte, kam ho zasadit? Nejlepším stanovištěm pro něho bude místo někde v polostínu, klidně ho můžete zasadit i pod ovocné stromy, keře či pod okraj živého plotu, kde se mu bude dařit. Nemusíte se bát ho nasadit i v severní části zahrady, kam slunce tak často nesvítí. Přesně taková místa má rád.

  1. Semena lze sadit od října do března přímo do půdy na zahradě.
  2. Cibulky se sadí naopak koncem léta v srpnu nebo září.

Prvním rokem po výsadbě ještě není možné očekávat, že sklidíte hromadu medvědího česneku.

Úroda bude až následující rok, protože chvíli trvá, než se byliny hezky na záhoně rozrostou.

Ale pozor – poměrně dobře se množí, je nenáročný na pěstování, tak ať se vám na zahradě nepřemnoží. Pak je totiž problémem se ho zbavit.

Listy medvědího česneku
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Kdy se sbírá medvědí česnek?

Málokterou léčivou bylinu lze využívat po celý rok. Tak je to i s medvědím česnekem.

Chcete-li získat jeho léčivé účinky, je třeba takto učinit v poměrně krátkém období od konce března či začátku dubna do konce května.

Pak totiž listy a stonek rostliny po odkvětu hnědnou a shnijí.

Při samotném sběru medvědího česneku si musíte počínat opatrně, abyste ze země nevytrhli rostlinu i s cibulkou.

Jak uchovat medvědí česnek

Je častou otázkou těch, kteří chtějí využít léčivých účinků i výborné chuti, jak je to s jeho uchováváním na horší časy. Krátce je možné utrhnout listy i se stonkem a dát do sklenice s vodou, kterou umístíte do ledničky. Čerstvý má medvědí česnek nejvíce vitamínů. Takto vydrží pár dnů.

Oplatí se sušit medvědí česnek?

Můžete ho i sušit za cenu ztráty některých vitamínů. Další variantou uchování byliny je její zmrazení, které je k vitamínům šetrnější než sušení.

Recepty na medvědí česnek

Jak již bylo zmíněno, je také velkým pomocníkem v kuchyni. Pokud nemáte představu, co se z této bylinky dá vyrobit, přinášíme vám pár inspirací na skvělé recepty s medvědím česnekem.

Zpracovat medvědí česnek jde na mnoho způsobů, za studena i vařený:

  • nejlépe je ho čerstvý nakrájet do salátu nebo pomazánky,
  • lze z něho vyrobit pesto,
  • můžete ho zamrazit nebo sušit,
  • chutný je jako příloha k hlavnímu jídlu s masem,
  • je z něho výborná polévka,
  • doplní také těstoviny a používá se i při výrobě domácích sýrů.

Pesto z medvědího česneku

Čerstvý medvědí česnek se hodí na výrobu zelené omáčky, jejíž italský název je pesto. V původním receptu je sice použitá bazalka, ale vy ji klidně nahraďte medvědím česnekem.

Postup přípravy

  1. Na přípravu pesta je nutné čerstvě natrhanou bylinu pořádně umýt a zbavit špíny.
  2. Pak ji dáte do mixovací nádoby a tyčovým mixérem rozmixujete na kaši, kterou doplníte solí a olivovým olejem.
  3. Pesto naplníte do sklenic, uzavřete a skladujete ve sklepě nebo v lednici, kde vydrží asi po dobu dvou týdnů.

Lidé také čtou: Pažitka – vše co potřebujete vědět

Pesto z medvědího česneku
Zdroj foto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Pomazánka z medvědího česneku

Protože na jaře není vitamínových pomazánek nikdy dost, určitě si jednu připravte i z medvědího česneku.

Postup přípravy

  1. V misce rozetřeme 1 balení měkkého tvarohu s máslem nebo rostlinným tukem typu Flora, Rama, Perla.
  2. Doplníme několika lžícemi mléka nebo i zakysané smetany, pepřem, solí a mletou sladkou paprikou.
  3. Nakonec vmícháme nadrobno nasekaný umytý medvědí česnek.
  4. Hotovou pomazánku natřeme na celozrnný chléb.

Polévka z medvědího česneku

Jarní jídelníček můžete zpestřit chutnou a zdravou polévkou z medvědího česneku, která vám nezabere příliš času.

Postup přípravy

  1. V hrnci dozlatova osmažíte nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Zalijete vodou a přidáte nakrájené omyté a oloupané brambory, které doměkka uvaříte.
  3. Až jsou brambory měkké, přidáte umytý a nakrájený medvědí česnek.
  4. Pak vše rozmixujete tyčovým mixérem.
  5. Doplníte solí, muškátovým oříškem a smetanou.
  6. Ihned podáváte.
Polévka z medvědího česneku
Zdroj foto: Maria Komar / Shutterstock.com

Léčivé účinky medvědího česneku

Již naši předkové věděli, jak zdravý je medvědí česnek. Na jaře neměli na rozdíl od nás dostatek vitamínů a museli si najít vhodné alternativy přímo v přírodě. Využívali ho i jako léčivou rostlinu, která jim pomáhala s řadou neduhů.

Medvědí česnek je bohatý na obsah vitamínu C, který patří k důležitým antioxidantům a zároveň posiluje imunitní systém.

Zvláště na jaře je to velmi podstatná vlastnost, kdy je lidský organismu po dlouhé zimě oslabený.

Trpí-li někdo na časté nachlazení a nemoci horních i dolních cest dýchacích, pak se může použít při jejich léčbě. Pomáhá také při bolestech hlavy a migréně.

Připravte si také tinkturu z medvědího česneku.

Kardiovaskulární choroby si většinou žádají úpravu životního stylu, což obnáší mimo jiné do svého jídelníčku zařadit zdravé potraviny.

Jednou z nich je i medvědí česnek, který má na kardiovaskulární systém velmi pozitivní vliv.

S tímto úzce souvisí i problémy s křečovými žilami. Jestliže na ně trpíte, tak tenhle česnek by u vás v kuchyni neměl chybět, protože pomáhá proti trombóze a zlepšuje průtok krve žilami a cévami.

Někoho zlobí trávení, průjmy nebo naopak zácpa. Příjemné to není a medvědí česnek by mohl pomoci.

Jeho kladné účinky na trávicí soustavu už znali i naši předkové. Někteří léčitelé uvádějí medvědí česnek jako léčivou rostlinu v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Současně je možné tuto jarní bylinu použít při detoxikační kůře, pokud potřebujete svůj organismus očistit od škodlivých látek. Je ovšem třeba začít brzy z jara, kdy jsou účinky medvědího česneku největší.

Doporučujeme: Máta

Medvědí česnek by neměl zůstat stranou vašeho zájmu, pokud se zajímáte o zdravé stravování. Nabízí spoustu výhod, které je škoda nevyužít.

Zdroj: rxlist.com, mygardenguide.com

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)