Medovníkové kuličky si v posledních letech našly své místo na seznamu vánočního cukroví, a dokonce patří mezi to, co z tácku zmizí jako první. Připravte si toto luxusní cukroví.
Medovníkové kuličky nebo také Marlenka kuličky jsou zjednodušenou verzí oblíbené Marlenky. Tyto úžasné kuličky připraví i naprostí začátečníci, a to dokonce klidně jen den před Štědrým dnem. Nechte se inspirovat, níže naleznete recept na medovníkové kuličky, který si zamilujete.
Z čeho je možné připravit medovníkové kuličky
Základem medovníkových kuliček je med a drobky. Takže jakékoliv medové pláty, ať už domácí pečené, nebo kupované, jsou ideální ingrediencí. Použít také můžete oblíbený perník na strouhání nebo dokonce tvrdé perníčky, které se vám nepovedly. Velmi oblíbené jsou také medovníkové kuličky z Lotusek (Oblíbený je také cheesecake z lotus sušenek), po kterých se jen zapráší.
Recept na medovníkové kuličky
Recept na medovníkové kuličky je téměř totožný jako všechny ostatní. Základem jsou medové pláty, které se rozmixují, a stanou se tak hlavní složkou medových kuliček.
Ingredience
Ingredience na krém
Postup přípravy
- Do hrnce vložte máslo, pomalu zahřívejte, postupně přidejte cukr, med a vejce. Zahřívejte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí.
- Následně do hrnce přidejte mouku a jedlou sodu.
- Vypracujte kompaktní těsto, z něhož vyválejte placky asi 1 centimetr vysoké.
- Placky vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 10 minut.
- Jakmile jsou placky hotové, nechte je vychladnout.
- Vychladlé placky nalámejte na kousky a rozmixujte je na drobky – část drobků si odložte na obalování kuliček.
- Máslo pokojové teploty vyšlehejte společně se zkaramelizovaným Salkem.
- Medovníkové drobky přisypte do krému a pořádně promíchejte.
- Následně pak tvořte kuličky, které obalujte ve zbylých drobcích.
Jak vylepšit medovníkové kuličky?
- Domácí medovníkové kuličky si můžete připravit i v případě, že zrovna nemáte po ruce Salko. To nahraďte jakýmkoli lískooříškovým krémem. Dokonalou chuť medovníkové kuličky Marlenka získají, když Salko vyměníte za krém Lotus, po kterém se můžou utlouct jak děti, tak dospělí.
- Zdá se vám, že konzistence hmoty není dost vláčná? Přidejte pár kapek rumu.
- Jsou na vás medové kuličky moc sladké? Toto cukroví letošních Vánoc můžete tak trochu obměnit. Vyřaďte Salko, které nahradíte obyčejným máslem nebo marmeládou či dokonce povidly.
Doporučujeme: Dortová lízátka
Toto cukroví vám doporučujeme dělat tak 4 – 5 dní před Vánocemi, spíše určitě ne.
Skladujte je vždy v uzavíratelné nádobě (plastové nebo kovové) na suchém a chladném místě. Ideální ve spíži.
Jako základ medových kuliček můžete použít i jakékoli odřezky či zbytky z nepovedených perníků nebo jiného vánočního cukroví, které vám zůstaly. Zde využijte opravdu všeho, co doma máte. Nepečených kuliček existuje velké množství druhů, mezi ty snad nejoblíbenější patří jistě rafaelo kuličky, rumové kuličky či čokoládové kuličky.
Patří nepečené kuličky z perníků k tradičním koláčům, které nesmí o vánocích chybět na stole? Máte své tajné tipy, jak nepečené kuličky ještě více vylepšit?
Zdroj: crazyforcrust.com, biggerbolderbaking.com
Tipy na další koláče a moučníky