ReceptySirupyZahrada

Mátový sirup: Jak jej připravit krok za krokem

Pokud ve své zahrádce nebo v květináči pěstujete mátu, jistě víte, že roste jako plevel – je prostě všude! Nestačíte ji zpracovávat v zimě do čaje a v létě do limonády? Skvělou volbou, jak mátu využít a mít prospěch z její zdravotních benefitů, je připravit si mátový sirup.

Použití mátového sirupu

Máta je známá pro své pozitivní účinky na lidské zdraví. Pomáha pří nachlazení, při bolestí hlavy, nevolnosti, nebo na kožní potíže. Nejčastěji se využíva na přípravu mátového sirupu nebo čaje. Sirup z máty má i další využití v kuchyni. Kromě mátovej sirupové šťávy ho můžete využít také do:

  • alko i nealko koktejlů,
  • mléčných koktejlů,
  • jogurtu s vločkami,
  • kávy či čaje,
  • náplní při pečení a další.
Mátový sirup
Zdroj foto: Peredniankina / Shutterstock.com

Recept na domácí mátový sirup

Příprava mátového sirupu není nijak složitá a výsledek vás potěší. Kromě základního receptu, který uvádíme, můžete recept obohatit také o jiné zložky, jako třeba bylinky a ovoce. Může tak vzniknout meduňkově-mátový, bezově-mátový, nebo také jahodově-mátový sirup.

Ingredience

  • 1 hrnek čerstvé nasekané máty,
  • 1 hrnek vody,
  • 1 hrnek bílého cukru.

Postup přípravy

  1. Připravte si mátu – pořádně ji omyjte a osušte. Nasekejte ji kompletně i s celými stonky a nasekanoú mátu si odložte do misky.
  2. V malém hrnci přiveďte vodu k varu a přidávejte cukr, dokud se kompletně nerozpustí, poté odstavte z ohně.
  3. Vzniklým sirupem přelejte nasekanou mátu.
  4. Rozmíchejte a ujistěte se, že je máta zcela ponořená.
  5. Zakryjte poklicí nebo talířkem a nechte zcela zchladnout.
  6. Po tom, co sirup zcela vychladne, přeceďte jej přes plátno a zatlačte jej pomocí lžíce, abyste měli co nejvíce čistého sirupu.
Mátový sirup recept
Zdroj foto: Magnago / Shutterstock.com

Sirup musíte nechat zakrytý, jelikož v těkavých éterických olejích, které unikají ve formě páry, je spousta máty. Pokud byste nechali tuto páru uniknout, sirup by neměl tu správnou chuť. To samé platí i při přípravě mátového čaje. Dokud je horký a stoupá z něj pára, mějte hrnek zakrytý.

V lednici vám mátový sirup vydrží v uzavřené nádobě až tři týdny. Pokud máte rádi domácí sirup, určitě vyzkoušejte také bezový sirup.


Další recepty na sirupy

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)