Přinášíme vám tradiční recepty na období masopustu, které vám budou chutnat. Máme pro vás připravených 14 receptů na masopustní jídla, které pro vás máme na inspiraci a můžete si je uvařit u vás doma, když nevíte, co vařit. Zdokonalujte se v kuchyni, zkoušejte nová jídla! Stačí když si připravíte potřebné suroviny a vyzkoušíte tyto ověřené tipy na jídla během masopustu.
Nejlepší tradiční masopustní jídla z ověřených kuchařek. Pokud stále přemýšlíte co uvařit během tohoto slavnostního a předpostního období roku, vyberte si z této nabídky.
Co je masopust?
Masopust (fašiang, fašánek, voračky) je slavnostní období od Tří králů do Popeleční středy. Je to období plné oslav, zábavy, tance, dobrého jídla, které pak vystřídá dlouhý půst před Velikonocemi. Každá země má vlastní masopustní zvyky, které pocházejí ještě z období slovanských oslav. V České republice je toto období završeno typickými masopustními průvody s maskách, zabijačkami, vesnickými zábavami a tradičním dobrým jídlem.
Proč jsou masopust oslavou dobrého jídla?
Období masopustu představuje hlavně čas veselic, zábav, oslav, hodování a bujaré zábavy. Po masopustu následuje období 40 denního půstu, kdy se křesťané připravují na vzmrtvýchstání Ježíše Krista. Proto je toto období plné hodování a každý se má pořádně najíst do sytosti, protože následuje dlouhý půst.
Škvarková pomazánka
Chutný recept na domácí pomazánku ze škvarků
Domácí sulc (huspenina)
Recept na přípravu chutné huspeniny
Zabijačková polévka
Tradiční recept na černou polévku prdelačku
Domácí jitrnice
Zabijačkové speciality na masopust
Vepřové koleno s křupavou kůřičkou
Oblíbené jídlo během masopustu
Domácí tlačenka
Zabijačkové masopustní jídla
Hovězí guláš s knedlíkem
Poctivý guláš krok za krokem
Vepřové výpečky
Recept na poctivou českou kuchyni
Škvarkové pagáče
Křupavé slané pečivo ze škvarků
Polévka kaldoun
Klasická česká polévka na masopust
Domácí trdelník
Návod jak připravit trdelník doma
Masopustní koblihy
Vynikající recept na koblížky
Staročeské vdolky
Tradiční český recept v období masopustu
Boží milosti
Vynikající cukroví pro období masopustu
Když se řekne masopustní jídlo, každému určitě jako první napadnou masopustní koblihy. Tradičními jídly připravovanými v tomto období jsou knedlo vepřo zelo, zabijačkové speciality jako jelítka, klobásky, slanina, tlačenka, ovarová polévka, škvarky, pečeně, pečená kolena, huspenina nebo guláš. Ze sladkých moučníků se zvyknou připravovat ještě vdolky, boží milosti či domácí trdelník.
Co upéct na masopust?
Nejtradičnějším moučníkem, který se peče v období masopustu, fašiangů jsou masopustní koblihy nebo vdolky, plněné marmeládou či džemem, posypané tvarohem či šlehačkou. V žádné domácnosti také nesmí chybět boží milosti, které se dnes již pečou v různých tvarech. V předpostním období často v domovech voní i domácí trdelník, nejčastěji skořicový, kakaový, ořechový či vanilkový.
Jaká masopustní jídla připravují v zahraničí?
Itálie, která se v Evropě považuje za nejpopulárnější karnevalovou zemi díky Benátskému karnevalu je rovněž známá smaženými šiškami se smetanou a rozinkami. U našich sousedů v Rakousku můžete vyzkoušet tradiční specialitu špecle s tyrolskou slaninou. V Rusku zvyknou podávat palačinky s medem a tvarohem nebo na slaný způsob, pirohy či lívance. Pro USA je typické, že pečou tradiční královský koláč, který chutná skořicově a má barevnou polevu. V Brazílii, kde se každoročně koná jeden z nejslavnějších karnelů v Riu připravují tradiční fazolačku z černé fazole s klobáskami.
Tradiční masopustní recepty vás překvapí svou chutí. Vychutnávejte si vaše jídlo každý den!
Zaujímá vás také