Marlenka kuličky jsou zřejmě oblíbeným cukrovím každého milovníka Marlenky. Jedná se o jednoduchý dezert, rychlý pro přípravu. Inspirujte se naším recept na nepečené kuličky.
Milovníci tradiční Marlenky si jistě přijdou na své kuličkami marlenka. Připravte pro sebe i své blízké potěšení, po kterém se jen zapráší.
V posledních letech se marlenka kuličky nebo také známé medové kuličky marlenka staly hitem zejména vánočního cukroví. A není se čemu divit, protože tyto kuličky patří mezi nepečené cukroví, které máte připravené během chvilky. Kromě toho kuličkám neodolá vážně nikdo, takže je dobré mít v zásobě jejich velké množství.
Recept na marlenka kuličky
Tento recept na marlenkové kuličky patří mezi ty jednoduché, je doplněn o lískové oříšky, které nepečené marlenka kuličky posunou zase chuťově o kus dál.
Ingredience
Postup přípravy
- Ze všeho nejdříve si nadrobno namelte lískové oříšky.
- Všechny sypké suroviny smíchejte dohromady a prosejte přes síto (výjimkou jsou namleté lískové oříšky).
- K sypké směsi přidejte rozpuštěné máslo, vejce, med.
- Vypracujte vláčné těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet alespoň půl hodiny.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Těsto si rozdělte na několik částí, vyválejte jej do placek (na tvaru si dávat záležet nemusíte) a pečte asi 10 minut – záleží na typu trouby.
- Připravte si krém ze Salka a másla – Salko můžete zakoupit již hotové, nebo si ho předem uvařit, počítejte však s vařením asi 2,5 hodiny.
- Upečené a vychladlé pláty rozdrobte na jemné drobečky.
- Dejte si stranou asi 5 polévkových lžic rozdrobeného korpusu, budete ho potřebovat na obalování kuliček.
- Rozdrobené těsto a krém smíchejte dohromady a hmotu vložte do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Jakmile je hmota ztuhlá, tvarujte kuličky, a následně je obalte rozdrobených kouscích, které jste si dali stranou.
- Kuličky uchovávejte v chladu.
Jak vylepšit marlenka kuličky?
Abyste vám domácí marlenka kuličky vydržely co nejdéle, skladujte je v chladu a v suchu. Ideálně je vložte do uzavíratelné nádoby (plastová miska s víčkem) a uchovávejte je buď v lednici, nebo na chladném místě jako je balkon nebo sklep.
Marlenka kuličky cukroví si můžete upravit také podle sebe. Jestliže neholdujete lískovým oříškům, můžete je vynechat, čímž získáte čistou medovou chuť kuliček.
Nebo naopak, nahradit je můžete například pistáciemi, které jim dodají mnohem lepší a zajímavější chuť. Záleží pouze na vás.
Aby se vám rozdrobený korpus a krém dobře spojily, používejte suroviny vždy o pokojové teplotě.
Pokud použijete k přípravě krému máslo právě vytažené z lednice, může se stát, že v krému budou hrudky.
Nepečené cukroví máme rádi všichni, je jednoduché, rychlé, a hlavně bez pečení.
Jenže jak dlouho ho před Vánocemi připravit? Ideální doba je zhruba tři až čtyři dny před Vánocemi. Dřív rozhodně ne.
Obdobou marlenkových kuliček mohou být také kuličky ze zbytků cukroví. Jestliže se vám nějaké cukroví jako jsou například perníčky, medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky a jiné suché cukroví nepodařily, není nic jednoduššího než cukroví nadrtit na drobečky, přidat máslo nebo máslo se salkem a vytvarovat kuličky. Obalte je v tom, co máte rádi – kakao, kokos, pistácie, arašídy apod.
Oblíbené druhy nepečených kuliček
Sladké nepečené kuličky na vícero způsobů se těší za poslední roky velmi velké oblibě. Jedná se o sladké cukroví, které je velmi rychle hotové, nenáročné na čas i suroviny. Dokonce je lze připravit i ze zbytků koláčů, takže skutečně využijete vše, co doma máte.
Nejčastěji se v našich domácnostech objevují na svátečním stole tyto nepečené kuličky:
- rafaelo kuličky,
- perníkové kuličky,
- medovníkové kuličky,
- kokosové kuličky,
- rumové kuličky,
- míša kuličky,
- čokoládové kuličky,
- a mnohé další.
U tohoto receptu se fantazií meze nekladou. Použít můžete jakékoli rozdrcené těsto, řízky z koláčů či oblíbené sušenky. Do středu můžete vložit ořechy, mandle, višně nebo jakékoli oblíbené ovoce. Rovněž můžete vyzkoušet pro plnění kuliček i různé druhy krémů.
Jaké nepečené kuličky zvyknete připravovat u vás doma?
Zdroj: mysequinedlife.com, recipesfromitaly.com
Tipy na další koláče