Upéct nadýchané makronky je umění. Předtím, než se je rozhodnete péct, zjistěte si pár faktů, které při pečení makronek je třeba ovládat. Teď se vám makronky určitě podaří.
Co jsou makronky?
Makronky jsou sladké barevné kulaté koláčky, které jsou vyrobeny ze tří základních surovin – cukr, mandlová mouka a vaječné bílky.
Správná makronka je navenek křupavá, uvnitř měkká a vláčná a na pohled krásně hladká, bez prasklin a musí se lehce lesknout.
Odkud pocházejí makronky
Navzdory tomu, že mnozí řadí makronky mezi rodilé Francouzky, jejich původ patří Itálii. To, že se záhy dostaly do Francie, byl počin francouzské královny Kateřiny Medicejské, jež se do nich v Itálii zamilovala, přestože italské makronky prý byly vlastně takovými „obyčejnými“ pusinkami s nepříliš vábivým názvem „knězovy pupíky“. Slepit vždy dvě a dvě k sobě lahodným krémem a udělat z nich „makronky“, napadlo až vnuka majitele slavného pařížského čajového salónu Ladurée. Stalo se to začátkem 20. století a dodnes je toto místo svými makronkami proslaveno. Způsob jejich přípravy se za ta léta prakticky vůbec nezměnil.
Zvládnou je i začátečníci
K nám se poprvé dostaly poměrně nedávno a právě nyní zažívají období slávy. Chce je každý. Málokterá moderní svatba nebo oslava se bez nich obejde a lidé v cukrárnách rádi zaplatí za třícentimetrové kolečko i 30 korun. Přesto nebo spíše právě proto se mnoho lidí pokouší upéct své vlastní makronky.
Na upečení sněhových pusinek přece nemůže být nic složitého! Jenže vyrobit opravdu povedené domácí makronky, je tak trochu výzvou. Ale za pokus to stojí. Nepovedou se poprvé, povedou se podruhé. Učení dělá mistra!
Proč se využíva mandlová mouka do makrónek?
Abyste docílili bezchybného vzhledu, je potřeba mletý cukr a mandlovou mouku spolu promixovat a poté ještě prosít přes síto. Výsledný efekt musí mít pudrovou konzistenci. Čím bude jemnější, tím hezčí budou makronky. Stejně tak potřebují mimořádnou péči i bílky, z nichž budete později šlehat sníh. A aby jeho konzistence byla co nejpevnější, je dobré je nechat před šleháním 24 hodin odležet.
Makronky vyžadují přesnost
Pravidlo našich babiček „dej tam toho od oka“, tady rozhodně neplatí! Odvažujte velmi přesně, vyplatí se vám to. Další dobře míněnou radou je, že před pečením je potřeba s plechem s makronkami třísknout o stůl nebo pořádně a několikrát poplácat jeho spodní stranu tak, abyste z těsta dostaly co nejvíce vzduchových bublinek, které by byly důvodem prasklin a nežádoucích dutin v pečivu.
A tím jsme vyčerpali veškeré rady. Na samotný závěr přikládám slíbený návod.
Recept na makronky
Přinášíme vám osvědčený recept na makronky pro začátečníky a pár triků, které se vám určitě budou při jejich „výrobě“ hodit.
Ingredience
Ingredience na těsto
Ingredience na krém
Postup přípravy
- Mouku a cukr si připravíme tak, jak jsme popisovali výše a z bílků a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh. Chcete-li mít makronky barevné, přikápněte do bílků kapičku potravinářského barviva.
- Sníh spojíme s připravenou sypkou hmotou a zlehka promícháme.
- Pomocí zdobícího sáčku tvoříme na plech vystlaný pečícím papírem malá kolečka o průměru 3 – 4 cm.
- „Vytlučeme“ vzduchové bubliny a necháme kolečka zaschnout.
- Pečeme 10 – 12 minut (podle velikosti makronek) na 160 °C. Po osmi minutách troubu pootevřeme, aby v ní nebyl vlhký vzduch, protože by nám mohl makronky zvlnit.
- Dopečeme a necháme pozvolna vychladnout.
- Smetanu přivedeme k varu a sundáme ze zdroje tepla. Nalámeme do ní čokoládu a počkáme, až se rozpustí.
- Poté do směsi zašleháme máslo, až bude krém krásně hladký.
- Krém necháme vychladnout a pak s ním slepujeme k sobě dvě a dvě makronky, které pak necháme uležet zhruba 12 hodin.
Příprava krému do makrónek
Jakou náplň do makronek?
Čím je budete plnit, to záleží na vás a vaší chuti. Jak si vyrobit čokoládový krém, se dozvíte přímo v návodu. Nejčastěji se domácí makronky plní krémem máslovým či smetanovým s různými obměnami, ale velmi chutnou verzí je i krém z mascarpone. Velice oblíbeným je ganache do makronek. Jednodušší verzí je nutella nebo nějaký dobrý džem. Fantazii se zde meze nekladou a třeba právě vy najdete další skvělý druh domácí makronky.
Jak upéct makronky tak, aby nepopraskali?
Na tvoření makronek se prodávají silikonové podložky, jež vám mohou práci zjednodušit. Než dáte makronky péct, nechejte je trošku zaschnout. Obvykle to vyžaduje čas tak kolem hodiny. Dokud bude povrch lepivý, ještě vyčkejte.
Vím, že rad už bylo dost, ale ještě s nimi nejsme u konce. Správně upečené makronky poznáte podle toho, že půjdou lehce odloupnout z pečícího papíru. Důležité je, až je vytáhnete z trouby, nechat vychladnout postupně. Nejprve chvilku na plechu, pak je opatrně odloupnout a uložit je na mřížku. Plnit je můžete klidně až druhý den. Pokud se ptáte, proč makronky popraskaly, chyba bude pravděpodobně v postupu pečení.
Přejeme hodně trpělivosti při výrobě této delikatesy a nezapomeňte, že „žádný učený z nebe nespadl“. Chce to absolvovat pár pokusů, než získáte určitou zručnost a pak už to půjde samo. Držím palce!
Zdroj: sallysbakingaddiction.com
Další recepty na koláče a moučníky