Makovec je jednoduchý moučník, nenáročný na přípravu. Nejlépe chutná s citrónovou polevou nebo marmeládou. Vyzkoušejte vláčný makovník, který potěší každého milovníka máku.
Makovec, někdy označovaný též jako makovník, je vynikající moučník, který zvládnete připravit rychle. Hodí se tak pro každou příležitost, kdy vás honí mlsná. Základní recept navíc můžete ozvláštnit ještě citronovou polevu a pistáciemi.
Nejlepší recept na vláčný makovec
Vyzkoušejte recept na chutný moučník makovec. Tento recept je ideální do formy s rozměry zhruba 29×29 centimetrů.
Nadýchaný makovec nebo makovník se hodí na běžný den například ke kávě, ale také na výjimečnou příležitost, pro nečekanou návštěvu. Stačí jej noblesně ozdobit citrónovou polevou, případně takovou, kterou máte nejraději. Vrch můžete posypat kousky pistácií či sušeného ovoce.
Suroviny na makovec
Na přípravu tohoto makového koláče si připravte:
- 300 ml mléka,
- 300 g polohrubé mouky,
- 200 g máku,
- 150 g třtinového cukru,
- 50 ml slunečnicového oleje,
- 1 vajíčko,
- kypřicí prášek do pečiva.
Citronová poleva na makovec
Většina z nás miluje makovec s citronovou polevou, která je pro makovník typická ak chuti máku se prostě dokonale hodí. Na citrónovou polevu na makovec budete potřebovat:
- šťáva z jednoho citronu,
- 125 g moučkového cukru,
- 20 g nesolených pistácií,
- lžíce teplé vody.
Postup přípravy
- Připravte si větší mísu, smíchejte mouku s kypřicím práškem a prosejte ji přes síto do misky. Poté přidejte další suché suroviny – cukr a mák.
- K suché směsi přilijte mléko a olej, přidejte také vajíčko. Vše dobře vymíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Připravenou formu vyložte pečicím papírem, makovec pečte v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 30 minut.
- To, zda je upečený, poznáte snadno díky špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, můžete moučník vyndat.
- Zatímco makovec chladne, pusťte se do přípravy citronové polevy.
- Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte lžíci teplé vody a také moučkový cukr.
- Vše spolu promíchejte, aby se cukr rozpustil. Takto připravenou polevou polijte vychladlý makovec.
- Pistácie nadrťte na menší kousky a na závěr jimi posypte makovec.
TIP: Pokud nemáte potřebnou formu, připravit si můžete makovec na plech. Máte-li menší plech postačí vám toto množství surovin. Chcete-li si rovnou připravit větší plech, dávku surovin zdvoj až trojnásobně, podle velikosti plechu.
Makovec je nenáročný na přípravu, přitom se jedná o skvělý dezert, který se hodí nejen ke kávě. Přizpůsobit si ho navíc můžete zcela podle svých chutí. Mák se totiž skvěle doplňuje i s dalšími surovinami. Můžete ho tak rozkrojit a potřít ovocnou marmeládou či třeba povidly. Skvěle se doplní také s vyšlehaným mascarpone s trochou smetany a cukru. Neváhejte proto zkoušet a hledat zajímavé kombinace.
Další obměny moučníku
Makovník je opravdu všestranný recept, který můžete obměňovat podle vašich chutí a nálady. V podzimním období se zvykne připravovat zdravý makovec s jablky nebo se švestkami. Vynikající chutí i makovec s tvarohem, protože tvaroh dodá koláči šťavnatou chuť. Pokud patříte k milovníkům džemu a povidel, makovec s povidly si zamilujete, protože marmeláda či povidly s mákem jsou velmi chutnou kombinací.
Tak co, dostali jste i vy chuť na takový makovec jako od babičky?
TIP: Máte rádí drobenkový koláč? Poradíme jak připravit dobrou drobenku
Zdroj: cooklikeczechs.com
Další tipy na recepty