Lokše je tradiční slovenské jídlo, hlavními přísadami jsou brambory a mouka. Bramborové lokše mohou být připraveny nasladko nebo naslano, jako příloha k masu. Jak je připravit?
Kdo o nich ještě neslyšel a jeho srdcovkou jsou sladká jídla, tak lokším jistě zcela propadne. Milují je také milovníci masa, protože jsou chutnou přílohou například ke zelí a kachně.
Tento neuvěřitelně chutný recept pochází od našich sousedů, ale v Česku kupodivu nedosáhl takové popularity, jako je tomu třeba u halušek. Lokše povětšinou dělají jen na Jižní Moravě a do Čech tolik nepronikl. Nicméně ať lokše znáte nebo ne, pokud máte zrovna chuť například na sladké, pojďte se pustit do vaření!
Co jsou to lokše?
Na lokše bude potřeba nejdříve nakoupit potřebné suroviny. Dobrou zprávou je, že se nejedná o žádné drahé ingredience. Bavíme se o receptu, který se podával na vsích u obyčejných sedláků. Sice to bylo jídlo sváteční, ale přesto cenově dostupné. Většinu ingrediencí budete mít navíc nejspíš doma ve spíž nebo v lednici. Co vám možná bude doma chybět je mák, ale ten dokoupíte snadno.
Recept na lokše
Ingredience
- mouka – 300 g
- máslo – 100 g
- vařené brambory – 600 g
- špetka soli
Postup přípravy
- Prvním krokem je uvařit brambory ještě se slupkou, a to v mírně osolené vodě. Až poté se vrhněte na jejich loupání, půjde to snadněji. Měli byste dosáhnout 600 gramů čisté hmotnosti vařených brambor.
- Již studené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Výsledkem bude jemná kaše.
- Do vzniklé kaše přidejte mouku a sůl. Následně vypracujte těsto.
- Z tohoto těsta vyválejte jeden dlouhý váleček, z něhož budete odkrajovat menší dílky jako na koláčky. Dílků by mělo být zhruba 12–14.
- Ty pak na pomoučeném pracovním stole rozválejte na placky. Velikost 1 koláče bude v průměru odpovídat velikosti pečícího plechu. Dalším krok už se bude odehrávat na plotně.
Jak smažit lokše?
Vezměte litinovou pánev a rozpalte ji nad ohněm až bude její povrch správně nažhavený. Ničím ji však nemažte! Placky smažte na středním plamenu pěkně dozlatova a z obou stran. Výsledek bude trochu podobný palačinkám nebo pečeným bramborákům. Hotové placky potřete velkým množstvím másla a naskládejte na sebe. Zatímco budete připravovat náplň, zakryjte koláče čistou utěrkou, aby zbytečně neztrácely teplo a neosychaly.
Tradiční lokše pečte na suché pánvi, tedy nepřidávejte žádný tuk. Pokud během pečení zůstanou na pánvi zbytky mouky, po každé lokši je odstraňte, aby nepřihořely.
Lokše na sladko
Bramborové lokše jsou velmi univerzálním jídlem, naši předkové přece věděli, co zasytí celou rodinu a naučili se je připravovat na různé způsoby. Pokud máte rádi sladké, můžete si připravit plněné lokše například s marmeládou, lokše s povidly nebo posypané cukrem a plněné ovocem. Jelikož se velmi podobají palačinkám, můžete je vyzkoušet se vším, s čím běžně jíte sladké palačinky.
My vám dnes přinášíme asi ten nejtradičnější recept a to jsou slovenské lokše s mákem. Maková nádivka je vynikající a rychlý a jednoduchý oběd máte hotový.
Suroviny na náplň
K přípravě budete potřebovat:
- mák – 200 g,
- cukr – 200 g,
- mléko – 200 ml.
Lokše s mákem
Nyní se pustíme do přípravy náplně. Mák se musí umlít mlýnkem najemno Také můžete samozřejmě koupit už mák namletý, bude sice o trošku dražší, avšak ušetříte si tím poměrně dost práce s vytahováním mlýnku a jeho čištěním. Mák smíchejte s mlékem a vložte v kastrůlku nad oheň.
Vařte zhruba 15 minut. Mléko by se mělo odpařit a mák by se měl drobit. Nechte jej zchladnout a smíchejte s mletým cukrem. Placky, které jste si nechali čerstvě usmažené na talíři můžete konečně vytáhnout a začít plnit. Když placku pěkně hustě naplníte, stočte ji. Vznikne tak nadívaná trubička.
Bramborové lokše s povidly
Není nic snazšího než lokše naplnit něčím jiným. Věze, že jakákoliv sladká náplň bude vynikající. Nicméně je dobré si rovněž uvědomit, že té makové, se nic nevyrovná. Lokše můžete potřít třeba švestkovými nebo hruškovými povidly a také marmeládou. Je to ale opravdu takové lajdácké řešení.
Lokše na slano – jako příloha
Když se na Slovensku řekne lokše, každého jako první napadnou husí hody – lokše se zelím a husou nebo kachnou. Slovenské lokše jsou typické pro období podzimu, kdy restaurace a koliby často lákají na husí hody, které jsou plné vynikajícího jídla. Bramborové placky s kachnou si prostě nemůže odepřít nikdo, kdo miluje dobré maso.
Bramborové lokše můžete podávat k pečené husy, kachnu spolu se zelím. Slané lokše se také hodí k fazolové polévce nebo jiné luštěninové polévce. Hodí se také k pečenému vepřovému masu a klobásce. Vyzkoušet také můžete šunkově-sýrové či brynzové lokše.
Na sladce doporučujeme hlavně lokše s marmeládou či mákem. Oblíbenou variantou jsou také lokše potřené meruňkovým džemem a posypané ořechy.
Bramborové lokše skladujte v chladničky na talíři, zakryté potravinářskou fólií, aby neoschly a nenapáchly od jiného jídla.
Lokše můžete ohřát klasickým způsobem v troubě. Někdo je zvykne ohřívat iv mikrovlnce, dejte však pozor, aby příliš neoschly.
Na co můžete bramborové těsto využít?
Pokud jste si již přípravu těsta odzkoušeli a zjistili, že jeho příprava je nadmíru jednoduchá, jistě tuto zkušenost budete chtít přenést i na jiné pochutiny. Toto těsto můžete využít na knedlíky, šišky a placky.
Kterou variantu slovenských lokší máte nejraději? Lokše na sladko nebo klasiku na slano?
TIP: Pokud nevíte co na oběd vyzkoušejte recepty na langoš.
Další recepty na bezmasá jídla