Lilek – baklažán se řadí do skupiny jednoletých rostlin. Patří do čeledi lilkovité. Rostlina dorůstá větší výšky, její květy mají nachovou nebo světle fialovou barvu. Po jejich odkvětu vytváří plody – bobule. Domovinou jsou oblasti jižní Evropy, především Balkán.
Plody a jejich zdravotní přínosy
Jsou určené k tepelné úpravě, v syrovém stavu nemají dobrou chuť. Díky své pěnové struktuře na sebe dobře vážou tekutinu. Nabízejí nejen různé možnosti úpravy, ale také celou řadu tělu prospěšných látek. Patří mezi ně minerální soli, fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan, vitamíny skupiny B, bílkoviny, zdravé tuk, vláknina nebo mastné kyseliny.
Použití k léčebných i kuchyňským účelům
K léčebným účelům se využívá především šťáva vymačkaná z čerstvých plodů. Nabízí totiž antibiotické účinky a pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho čistí krev.
Daleko častěji se však lilek využívá v kuchyni. Lze jej marinovat a následně grilovat nebo zapékat, samozřejmostí je obalování v klasickém trojobalu nebo těstíčku. Chutný pokrm připravíme také zapékáním s masovou nebo zeleninovou směsí doplněnou čerstvými bylinkami. Lilek však můžeme také sterilovat, podobně jako okurky. Někteří jeho milovníci si bez něj nedokážou představit žádnou letní grilovačku. Postačí jej naložit do marinády připravené z olivového oleje, soli a bylinek dle chuti, nechat uležet a pak ogrilovat.
Tipy na úpravy lilku
Z lilku připravíme velmi snadno závitky. Lilek nakrájíme podélně na tenčí plátky, které necháme vypotit a následně pečeme v troubě do změknutí. Mezi tím si připravíme náplně podle chuti. Mohou obsahovat oříšky, semínka a zeleninu různých druhů doplněnou třeba o quinou. Aby směs dobře držela, můžeme použít kysanou smetanu nebo tužší jogurt. Jakmile plátky lilku vychladnou, vytvoříme z nich plněné rolky, které necháme v lednici vychladit. Můžeme si připravit i různé druhy dipů. Získáme tak dokonalou svačinku nebo lehký letní oběd.
Pokud patříme mezi milovníky řecké kuchyně, mohou nám plátky lilku posloužit pro přípravu musaky a to jak ve verzi masové, tak i bezmasé. Pro bezmasou směs jsou vhodnou volbou cukety nebo brambory nastrouhané na jemném struhadle, spojené syrovým vejcem. Vzniklou směsí prokládáme plátky lilku, doplníme rajským protlakem a necháme zapéci. Dochutíme bešamelem a čerstvými bylinkami.