Vyzkoušejte recept na levandulový cheesecake. Určitě znáte Provence a jeho levandulové pole, že? Vždy jsem se na ně chtěla jít podívat a vidět na vlastní oči ty nekonečné lány levandule, které na všech fotkách vypadají jako namalované.
Když jsem se dozvěděla, že podobné pole (sice v malém, ale i tak) se nachází na Jižní Moravě, výlet byl na světě. Jižní Morava toho nabízí mnoho, ať už krásně města se zámky, jako jsou Lednice, Valtice či Mikulov, krásné cyklostezky a samozřejmě i oblíbené vinné “sklípky”, kde můžete ochutnávat jejich domácí vínko.
No, a právě ve vesničce Starovičky se nachází zmíněné levandulové pole. Levandulová farma zde byla založena v roce 2014, kdy vysadili více než 40 tisíc keřů levandule. Ve vesničce mají i svůj obchůdek, kde prodávají různé výrobky z jejich úrody, jako například levandulovou kávu, čokoládu, limonádu či olej.
Farmu jsme navštívili kolem 20. července loni a už polovina pole byla vysbíraná. Pokud byste si tedy chtěli naplánovat výlet, určitě na toto místo zamiřte raději už začátkem července.
Recept na levandulový cheesecake
Instrukce
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 40 minut
Počet porcí: 8
Forma ⌀ 18 cm
Náročnost: středně náročný
Kategorie: dezerty
Suroviny
Korpus
- 50g másla,
- 120 g máslových sušenek.
Náplň na cheesecake
- 250 g mascarpone,
- 200ml zakysané smetany,
- 1 vanilkový cukr,
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru,
- 1 vejce,
- 2 polévkové lžíce medu,
- 3 polévkové lžíce hladké mouky,
- 3 polékové lžíce levandulového sirupu.
Poleva na cheesecake
- 60 g bílé čokolády,
- 50 ml smetany na šlehání 31%,
- 10 g másla.
Postup přípravy levandulového cheesecake
- Jako první si rozmixujeme máslové keksy a přidáme k nim rozpuštěné máslo.
- Směs promícháme tak, jak by se nám obě ingredience spojily a přendáme ji do dortové formy o průměru 18 cm.
- Dáme péct při teplotě 170 ° C, přibližně 8 minut.
- Začneme s přípravou nádivky. Smícháme mascarpone se zakysanou smetanou a postupně přidáme vejce, vanilkový cukr, krystalový cukr, med, hladkou mouku, a nakonec tu nejdůležitější ingredienci, kterou je levandulový sirup.
- Hotovou nádivku nalijeme na upečený korpus a dáme znovu péct při stejné teplotě na 30 minut.
- Cheesecake bude po upečení mírně třesavý. Po dopečení ho ještě necháme ve vypnuté troubě další půl hodinu vychladnout.
- Na vychladlý cheesecake můžeme nalít polevu z bílé čokolády.
- Polevu si připravíme tak, že zahřejeme smetanu a přidáme k ní nalámanou bílou čokoládu a trochu másla. Mícháme, dokud se nám čokoláda s máslem nerozpustí.
- Necháme polevu vychladnout, nalijeme ji na cheesecake a dáme ho zatuhnout do lednice.
- Nakonec si už jen cheesecake dozdobíme levandulí a můžeme podávat.
Alergeny: 1, 3, 7.
Doporučujeme: Levandulové sušenky
Doufám, že se Vám při pečení bude dařit a cheesecake Vám vyjde přesně podle Vašich představ. Pokud budete chtít, můžete také experimentovat a zkusit jinou příchuť tohoto univerzálního receptu. Přeji Vám dobrou chuť a těším se na Vaše komentáře.