Koláče a moučníkyRecepty

Levandulové sušenky: Recept na sladké pokušení

Pokud levanduli máte rádi, rozhodně byste měli vyzkoušet levandulové sušenky. Levandule je půvabná rostlina s výraznou vůni, pro kterou ji jedni zbožňují, zatímco jiní ji nesnáší. Připravit si je zvládnete snadno doma.

Levandulové máslové sušenky jsou jednoduché na přípravu a zvládnete je i pokud nemáte zkušenosti v kuchyni.

Recept na levandulové sušenky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas vaření: 12 minutCelkový čas: 37 minutPorce:4 porce

Připravte si domácí levandulové sušenky, které skvěle chutí i voní.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Máslo nechte změknout v pokojové teplotě. Přidejte k němu cukru a dobře vyšlehejte.
  2. Ke směsi přidejte vajíčko a obsah vanilkového lusku. Poté přidejte mouku společně se solí.
  3. Z levandule otrhejte jednotlivé kvítky a omyjte je. Vmíchejte je do těsta.
  4. Vše dobře zpracuje na hladké těsto. To pak dejte odpočinou na chvíli do chladu.
  5. Pro tvoření sušenek si vezměte nejprve půlku těsta, zbytek nechte v lednici.
  6. Rozválejte plát o tloušťce zhruba půl centimetru. Vykrajujte libovolné tvary sušenek. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
  7. Připravte si plech vyložený pečicím papírem a pokládejte na něj jednotlivé sušenky.
  8. Pečte na 180 °C po dobu zhruba 12 minut. Jakmile okraje sušenek zezlátnou, můžete je vyndat.
  9. Po vychladnutí můžete skladovat zhruba týden, případně lze sušenky také zamrazit.

Levandule pomáhá zdraví

Tato rostlina je využívána od pradávna. Oblíbená je hlavně díky působivé sytě fialové barvě a jedinečné vůni. Díky té je využívány jako uklidňující prostředek, pomáhá v boji proti úzkostem, nespavosti a podobně.

Kromě toho však obsahuje také desítky důležitých látek, které podporují náš organismus. Levandule má antibakteriální a protivirové účinky, přičemž může také ulevit od bolesti. Nejenže levandulové sušenky skvěle voní, ale navíc mohou být také prospěšné.

Levandule v kuchyni najde široké využití, přičemž s ní právě můžete ozvláštnit zdravé levandulové sušenky. Případně ji lze přidat i do jiných těst, či si z ní připravit čaj, sirup a mnoho dalšího. Levandule je krásnou ozdobou záhonu a nabízí se mnoho způsobů, jak ji využít.

Zdroj: sladkavanilka.cz, living.iprima.cz


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)