Léto je v plném proudu a teploty jsou mnohdy tropické. Právě v těchto dnech do jídla moc chuť nemáme a nejdůležitější je pitný režim, něco ale i přesto jíst musíme. V letních měsících se hodí tipy na lehká letní jídla, zasytí ale i příjemně ochladí.
Co jíst během letních měsíců?
V létě se do jídla často musíme nutit, aby nás ale jídlo nezatěžovalo ještě více, je dobré vybírat z lehkých pokrmů. Během letních měsíců se určitě vyvarujte polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám, ve kterých se nacházejí konzervační látky. Takové pokrmy zbytečně zatěžují organismus. Vařit se naučte výhradně ze sezónních potravin, využívejte čerstvé ovoce a zeleninu. Právě v létě je potřeba dodat tělu co nejvíce vitamínů a minerálů. Pokud už potřebujete jídlo zahustit, zkuste místo mouky využít například brambory nebo zeleninu.
Letní recepty
Vyzkoušejte některý z našich receptů na skvělá a lehká letní jídla.
Pizza z lilku
Milujete pizzu? Ta klasická je ale příliš těžká a také není zrovna dietní a zdravá. Vyzkoušejte tedy úplně jinou variantu, hotovo budete mít doslova za chviličku.
Ingredience
- 1 velký lilek,
- rajčatová omáčka (může být z protlaku),
- žampióny,
- paprika,
- rajče,
- olivy,
- olivový olej,
- sůl a pepř,
- strouhaný sýr dle chuti.
Postup přípravy
- Lilek si omyjeme a nakrájíme na kolečka alespoň jeden centimetr silná. Pokud chcete větší kousky lilku, dá se nakrájet i podélně.
- Potom jednotlivé plátky lilku lehce nasolíme a necháme odpočívat několik minut, sůl vytáhne z lilku vodu.
- Mezitím si pokrájíme zeleninu na obložení, žampiony oloupeme a pokrájíme také.
- Zeleninu a žampióny si pak vložíme do mísy a lehce zakápneme olivovým olejem, popřípadě i lehce posolíme a necháme odpočívat.
- Lilky si pak osušíme od vody a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plátky lilků potřeme zlehka olivovým olejem a na dvacet minut je dáme péct.
- Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, tu můžeme koupit již hotovou, nebo si ji připravíme sami z rajského protlaku. Ten stačí lehce rozředit vodou, osolit, popřípadě dosladit troškou třtinového cukru a přidat špetku oregana.
- Po dvaceti minutách lilek vytáhnete a potřeme plátky rajčatovou omáčkou. Nakonec poklademe připravenou zeleninou směs se žampióny a zasypeme strouhaným sýrem.
- Lilkové pizza na závěr pečeme ještě deset minut a můžeme podávat!
Letní jídlo z jednoho plechu
V létě obvykle chybí nejen chuť do jídla, ale především chuť pustit se do vaření. Složité recepty si nechte na dlouhé zimní večery a v létě vyzkoušejte úplně rychlou večeři. Nejjednodušší a nejlepší jídlo totiž můžete připravit jen na jednom plechu a takřka bez práce.
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou,
- 500 g brambor,
- 3 větší rajčata,
- 2 papriky,
- 1 menší cuketu,
- 250 g žampiónů,
- sůl a pepř,
- olivový olej,
- čerstvé bylinky.
Postup přípravy
- Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na kostičky. Brambory si také pečlivě omyjeme a pokrájíme na větší kousky, nové brambory nemusíme loupat.
- Očistíme si a pokrájíme zeleninu a žampiony – kdo nemá rád houby, může je vynechat.
- Pak už jen stačí vzít velký hlubší plech, na kterých dáme všechny pokrájené a připravené ingredience.
- Posolíme, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem.
- Troubu si předehřejeme na 180 – 200 stupňů a necháme vše péct po dobu asi 45 – 55 minut. Občas můžeme prohrábnout.
- Nakonec ozdobíme nesekanými čerstvými bylinkami a máme hotovo!
Tip: Místo kuřecích prsou můžete použít i kuřecí stehna nebo maso vepřové. Na jeden plech pak ale můžete dát v podstatě cokoliv, co máte rádi. Taková jídla jsou v létě vítána. Nezapomeňte na hodně zeleniny, pokud máte, přidejte na plech i malé kukuřičné klasy.
Plněné žampiony
Chutné lehké letní jídlo
Dobrou chuť, ať vám chutná i v létě – lehká letní jídla vás zaručeně nadchnou!