Hlavní jídla a obědRecepty

Lehká letní jídla – Co uvařit během horkých letních dní

Léto je v plném proudu a teploty jsou mnohdy tropické. Právě v těchto dnech do jídla moc chuť nemáme a nejdůležitější je pitný režim, něco ale i přesto jíst musíme. V letních měsících se hodí tipy na lehká letní jídla, zasytí ale i příjemně ochladí.

Zdroj foto: Alena Ozerova / Shutterstock.com

Co jíst během letních měsíců?

V létě se do jídla často musíme nutit, aby nás ale jídlo nezatěžovalo ještě více, je dobré vybírat z lehkých pokrmů. Během letních měsíců se určitě vyvarujte polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám, ve kterých se nacházejí konzervační látky. Takové pokrmy zbytečně zatěžují organismus. Vařit se naučte výhradně ze sezónních potravin, využívejte čerstvé ovoce a zeleninu. Právě v létě je potřeba dodat tělu co nejvíce vitamínů a minerálů. Pokud už potřebujete jídlo zahustit, zkuste místo mouky využít například brambory nebo zeleninu.

Letní recepty

Vyzkoušejte některý z našich receptů na skvělá a lehká letní jídla.

Pizza z lilku

Milujete pizzu? Ta klasická je ale příliš těžká a také není zrovna dietní a zdravá. Vyzkoušejte tedy úplně jinou variantu, hotovo budete mít doslova za chviličku.

Ingredience

  • 1 velký lilek,
  • rajčatová omáčka (může být z protlaku),
  • žampióny,
  • paprika,
  • rajče,
  • olivy,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř,
  • strouhaný sýr dle chuti.

Postup přípravy

  1. Lilek si omyjeme a nakrájíme na kolečka alespoň jeden centimetr silná. Pokud chcete větší kousky lilku, dá se nakrájet i podélně.
  2. Potom jednotlivé plátky lilku lehce nasolíme a necháme odpočívat několik minut, sůl vytáhne z lilku vodu.
  3. Mezitím si pokrájíme zeleninu na obložení, žampiony oloupeme a pokrájíme také.
  4. Zeleninu a žampióny si pak vložíme do mísy a lehce zakápneme olivovým olejem, popřípadě i lehce posolíme a necháme odpočívat.
  5. Lilky si pak osušíme od vody a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plátky lilků potřeme zlehka olivovým olejem a na dvacet minut je dáme péct.
  7. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku, tu můžeme koupit již hotovou, nebo si ji připravíme sami z rajského protlaku. Ten stačí lehce rozředit vodou, osolit, popřípadě dosladit troškou třtinového cukru a přidat špetku oregana.
  8. Po dvaceti minutách lilek vytáhnete a potřeme plátky rajčatovou omáčkou. Nakonec poklademe připravenou zeleninou směs se žampióny a zasypeme strouhaným sýrem.
  9. Lilkové pizza na závěr pečeme ještě deset minut a můžeme podávat!
letní jídla
Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Letní jídlo z jednoho plechu

V létě obvykle chybí nejen chuť do jídla, ale především chuť pustit se do vaření. Složité recepty si nechte na dlouhé zimní večery a v létě vyzkoušejte úplně rychlou večeři. Nejjednodušší a nejlepší jídlo totiž můžete připravit jen na jednom plechu a takřka bez práce.

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou,
  • 500 g brambor,
  • 3 větší rajčata,
  • 2 papriky,
  • 1 menší cuketu,
  • 250 g žampiónů,
  • sůl a pepř,
  • olivový olej,
  • čerstvé bylinky.

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa si omyjeme a pokrájíme na kostičky. Brambory si také pečlivě omyjeme a pokrájíme na větší kousky, nové brambory nemusíme loupat.
  2. Očistíme si a pokrájíme zeleninu a žampiony – kdo nemá rád houby, může je vynechat.
  3. Pak už jen stačí vzít velký hlubší plech, na kterých dáme všechny pokrájené a připravené ingredience.
  4. Posolíme, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem.
  5. Troubu si předehřejeme na 180 – 200 stupňů a necháme vše péct po dobu asi 45 – 55 minut. Občas můžeme prohrábnout.
  6. Nakonec ozdobíme nesekanými čerstvými bylinkami a máme hotovo!

Tip: Místo kuřecích prsou můžete použít i kuřecí stehna nebo maso vepřové. Na jeden plech pak ale můžete dát v podstatě cokoliv, co máte rádi. Taková jídla jsou v létě vítána. Nezapomeňte na hodně zeleniny, pokud máte, přidejte na plech i malé kukuřičné klasy.

Plněné žampiony

Chutné lehké letní jídlo

Dobrou chuť, ať vám chutná i v létě – lehká letní jídla vás zaručeně nadchnou!

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)