Bezmasá jídlaReceptyVečeře

Zeleninové lečo – Recept na domácí zavařované lečo

Zeleninové lečo – Recept na domácí zavařované lečo

Lečo je vynikající jídlo ze zeleniny, které se hodí k obědu i k večeři. Jeho příprava je rychlá a opravdu jednoduchá, základem jsou rajčata a papriky.

Lečo je velmi jednoduché jídlo, které má však vynikající chuť a jen tak vás neomrzí. A pokud ho uděláte víc, klidně ho můžete zavařit do sklenic a dojíst krémově lečo, až na něj zase budete mít chuť.

zeleninové lečo
Zdroj foto: siamionau pavel / Shutterstock.com

Tip: Skvělým zeleninovým pokrmem je také francouzské ratatouille.

Připrava zeleniny na lečo

Tajemstvím skvělého leča je hlavně dobře připravená zelenina. Rajčata a papriky byste měli nejdříve oloupat, než ji hodíte do hrnce. Každá zelenina má však jiný postup loupání.

  • Rajčata – rajčatům nejprve nařízněte vrchní část slupky do kříže, a potom je vložte do menší misky. Celý její obsah zalijte horkou vodou a 5 minut počkejte. Poté se rajčata budou loupat skoro sama.
  • Paprika – papriky jednoduše oškrábete škrabkou na brambory. Nebudou sice očištěny dokonale, protože papriky mají spoustu záhybů, ale tohle bude dostatečně stačit.
lečo recept
Zdroj foto: gkrphoto / Shutterstock.com

Recept na zeleninové lečo

Připravte si to nejlepší lečo, které vám bude chutnat. Pojďme se podívat, jak se dělá.

Ingredience

  • 6–8 bílých paprik,
  • 6–8 větších rajčat,
  • 2 velké cibule,
  • 3 vejce velikosti M,
  • 80 g tuku,
  • čerstvě mletý černý pepř a sůl.

Postup přípravy

  1. Nejprve si oloupejte všechny papriky i rajčata – a nakrájejte je na malé kousky.
  2. Ve větším hrnci si rozehřejte sádlo a zlehka na něm osmahněte cibuli nakrájenou na menší kostičky.
  3. K cibuli přidejte papriky, lehce je orestujte a podlijte menším množstvím vody.
  4. Až bude paprika měkká, zhruba po 10 minutách, přidejte rajčata.
  5. Ty už společně s paprikou duste jen pár minut, dokud nepustí šťávu.
  6. V malé misce rozšlehejte vejce, a poté je za stálého míchání postupně vlijte k zelenině.
  7. Dochuťte solí, mletým pepřem a můžete podávat k obědu.

Do leča také můžete přidat česnek nakrájený na tenké plátky a restovaný párek, který mu propůjčí skvělou chuť. K tomuto jídlu podávejte čerstvý chléb.

Zavařování leča

Pokud si chcete připravit lečo na zimu, když už není sezóna rajčat a paprik v plném proudu, zavařte jej.

  1. Zavařeninové sklenice naplňte připravenou zeleninovou změnou (bez vajec) cca 2 cm od okraje a zalijte ho lžičkou oleje.
  2. Následně sterilizujte tak, jak jste zvyklí – ve vroucí vodě v hrnci na sporáku (cca 10 min) nebo v troubě na plechu při teplotě 180°C (cca 20 min).
  3. Sterilizované lečo přikryjte utěrkou nebo dekou a nechte vychladnout.

Lečo však můžete zavařovat i bez vaření. Jednoduše nakrájejte zeleninu na širší pásky a nasolte ji, aby pustila šťávu. Následně směs natlačte do zavařeninových sklenic, avšak snažte se nedávat do nich šťávu, kterou zeleniny pustila a zavíčkujte. Sterilizujte podle výše popsaného postupu.


Další recepty na bezmasá jídla

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)