Lečo je vynikající jídlo ze zeleniny, které se hodí k obědu i k večeři. Jeho příprava je rychlá a opravdu jednoduchá, základem jsou rajčata a papriky.
Lečo je velmi jednoduché jídlo, které má však vynikající chuť a jen tak vás neomrzí. A pokud ho uděláte víc, klidně ho můžete zavařit do sklenic a dojíst krémově lečo, až na něj zase budete mít chuť.
Tip: Skvělým zeleninovým pokrmem je také francouzské ratatouille.
Připrava zeleniny na lečo
Tajemstvím skvělého leča je hlavně dobře připravená zelenina. Rajčata a papriky byste měli nejdříve oloupat, než ji hodíte do hrnce. Každá zelenina má však jiný postup loupání.
- Rajčata – rajčatům nejprve nařízněte vrchní část slupky do kříže, a potom je vložte do menší misky. Celý její obsah zalijte horkou vodou a 5 minut počkejte. Poté se rajčata budou loupat skoro sama.
- Paprika – papriky jednoduše oškrábete škrabkou na brambory. Nebudou sice očištěny dokonale, protože papriky mají spoustu záhybů, ale tohle bude dostatečně stačit.
Recept na zeleninové lečo
Připravte si to nejlepší lečo, které vám bude chutnat. Pojďme se podívat, jak se dělá.
Ingredience
- 6–8 bílých paprik,
- 6–8 větších rajčat,
- 2 velké cibule,
- 3 vejce velikosti M,
- 80 g tuku,
- čerstvě mletý černý pepř a sůl.
Postup přípravy
- Nejprve si oloupejte všechny papriky i rajčata – a nakrájejte je na malé kousky.
- Ve větším hrnci si rozehřejte sádlo a zlehka na něm osmahněte cibuli nakrájenou na menší kostičky.
- K cibuli přidejte papriky, lehce je orestujte a podlijte menším množstvím vody.
- Až bude paprika měkká, zhruba po 10 minutách, přidejte rajčata.
- Ty už společně s paprikou duste jen pár minut, dokud nepustí šťávu.
- V malé misce rozšlehejte vejce, a poté je za stálého míchání postupně vlijte k zelenině.
- Dochuťte solí, mletým pepřem a můžete podávat k obědu.
Do leča také můžete přidat česnek nakrájený na tenké plátky a restovaný párek, který mu propůjčí skvělou chuť. K tomuto jídlu podávejte čerstvý chléb.
Zavařování leča
Pokud si chcete připravit lečo na zimu, když už není sezóna rajčat a paprik v plném proudu, zavařte jej.
- Zavařeninové sklenice naplňte připravenou zeleninovou změnou (bez vajec) cca 2 cm od okraje a zalijte ho lžičkou oleje.
- Následně sterilizujte tak, jak jste zvyklí – ve vroucí vodě v hrnci na sporáku (cca 10 min) nebo v troubě na plechu při teplotě 180°C (cca 20 min).
- Sterilizované lečo přikryjte utěrkou nebo dekou a nechte vychladnout.
Lečo však můžete zavařovat i bez vaření. Jednoduše nakrájejte zeleninu na širší pásky a nasolte ji, aby pustila šťávu. Následně směs natlačte do zavařeninových sklenic, avšak snažte se nedávat do nich šťávu, kterou zeleniny pustila a zavíčkujte. Sterilizujte podle výše popsaného postupu.
Další recepty na bezmasá jídla