Kuskus je zdravé a chutné jídlo, které si můžete připravit na více způsobů. Kuskus recepty jsou oblíbené na sladko i na slano, třeba s tuňákem. Vyzkoušejte oblíbené recepty.
Co je kuskus?
Kuskus je pokrm vyrobený z krupice pšenice, ječmene nebo prosa, spařenou do malých krupicových kuliček.
V mnoha zemích je velmi oblíbenou přílohou k hlavnímu jídlu, ovšem výborná je i jeho sladká či salátová verze.
Je kuskus těstovina?
Ano, jedná se o těstovinu, ačkoliv jeho příprava může být podobná luštěninám.
TIP: Další oblíbené recepty na těstoviny
Je kuskus dietní?
Ano, můžeme jej zařadit do dietní stravy. Má mnoho vitamínů, železo a vápník.
Existuje několik druhů kuskusů, tak třeba:
- Celozrnný kuskus
- Kuskus perlový
Jak uvařit kuskus?
Existuje více možností jak připravit kuskus.
- Potřebné množství kuskusu dejte do misky.
- Zalijte ho celý hořkou vodou (můžete i s máslem) a misku přikryjte potravinářskou fólií.
- Kuskus by měl absorbovat vodu do 7-10 minut a následně s ním můžete dále pracovat.
Kuskus recepty
Když už víme jak se vaří kuskus, můžeme se pustit do základních receptů.
Kuskus na sladko
Čím jiným začít den než vynikajícím sladkým a výživným pokrmem. Recept na kuskus na sladko je skvělou alternativou ovesné kaše.
Suroviny
- 2 hrnky mléka,
- 2 lžíce medu,
- 3 lžičky mleté skořice,
- 2 hrnky kuskusu,
- 1/3 hrnku sušených meruněk,
- 1/3 hrnku sušených rozinek,
- ½ hrnku mandlí.
Postup přípravy:
- Do hrnce nalijte mléko, přidejte med a skořici – a přiveďte k varu. Poté vmíchejte kuskus, plamen vypněte, zakryjte pokličkou a nechte stát asi 5 minut.
- Nakonec vmíchejte sušené ovoce a mandle.
Pečený pekanový kuskus se zeleninou
Máte rádi lehká, a přitom výživná jídla? Tento kuskus se zeleninou jistě potěší jak vaše oči, tak váš žaludek. Připravte si zeleninový kuskus se sušených rajčat s okurkou a paprikou.
Suroviny
- 2/3 hrnku pekanových ořechů,
- 1 ½ hrnku čerstvých hub,
- 1 cibuli,
- 1 lžíci česneku,
- 3 lžičky másla,
- 1 ¼ šálku vody
- 180 gramů kuskusu,
- 1 skleničku sušených rajčat,
- parmezán podle chuti,
- sůl, pepř,
- na ozdobení – okurek, červená paprika, mandle.
Příprava kuskusu:
- Pekanové ořechy naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby.
- Tu zapněte na 170 stupňů a ořechy 20-30 minut v troubě opražte.
- V hluboké pánvi rozpusťte na středním plamenu 1 lžíci másla, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a houby.
- Restujte 5-7 minut (do doby, než suroviny nezměknou) a poté dejte stranou.
- V hrnci rozpusťte dvě lžičky másla, do něhož nalijte vodu a přiveďte k varu.
- Do skleněné mísy nasypte kuskus, který zalijte horkou vodou s máslem.
- Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte 7-10 minut odstát (než kuskus absorbuje veškerou vodu).
- Do hotového kuskusu vmíchejte pekanové ořechy, houbovou směs, sušená rajčata a parmazán. Dochuťte solí a pepřem.
- Všechny přísady vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud je polévka moc hustá, zředit ji můžete vodou nebo mandlovým mlékem.
- Poté ji vložte do lednice na dvě hodiny. Vychlazenou podávejte s nakrájenou okurkou, červenou paprikou a plátky mandlí.
Kuskus s tuňákem
Pokud jste vyznavači zdravého stravování, kuskus s tuňákem je ideální pokrm jak na oběd, tak k večeři. Nebojte se přípravy kuskusu, ta je velmi jednoduchá.
Suroviny
- 1 plechovku fazolí,
- 250 gramů rajčat,
- řapíkatý celer,
- 1/3 hrnku červené cibule a několik plátků cibule na ozdobu,
- 1/4 hrnku pažitky,
- 1/4 šálku nasekaných listů čerstvé petrželky,
- 1 ½ lžíce kapary,
- 2 plechovky kvalitního tuňáka v olivovém oleji,
- 1 lžičku sladké papriky,
- mletý kmín, sůl, pepř,
- 1 lžičku bílého octa,
- 1 lžičku citronové šťávy,
- ¼ hrnku extra panenského olivového oleje,
- 2 vejce naměkko,
- 250 gramů kuskusu.
Postup přípravy:
- Do velké mísy dejte fazole (nasypte do sítka a propláchněte), rajčata překrojená na půlky, cibuli, pažitku, petržel, celer a kapary.
- Tuňáka z plechovky vytáhněte, překrojte na menší kousky a vložte k fazolové směsi. Přidejte sůl, pepř, sladkou papriku, mletý kmín, ocet, citronovou šťávu a olivový olej.
- Vše jemně promíchejte a nechejte chvíli stát, aby se promísila kombinace chutí.
- Mezitím si připravte kuskus, který zalijete horkou vodou a necháte stát asi 7 minut.
- Jakmile máte hotovo, můžete servírovat – kuskus dejte na talíř a na něj připravenou fazolovou směs s tuňákem.
- Nakonec dozdobte bylinkami, překrojenými vejci a cibulí.
Už jste ho někdy připravovali nebo o něm slyšíte poprvé? Věříme, že jsme pro vás vybrali ta nejchutnější jídla, co si zamilujete. Oblíbená je také verze kuskus s kuřecím masem.
Další oblíbené recepty