Hlavní jídla a obědKuřecí masoRecepty

Český kuřecí rizoto rychle a chutně. Recept krok za krokem

Kuřecí rizoto je skvělým lehkým pokrmem, který se hodí nejen na oběd, ale třeba i rychlou večeři. Způsobů, jak si toto jídlo připravit, je hned několik. Jak udělat kuřecí rizoto?

kuřecí rizoto
Zdroj foto: TMON / Shutterstock.com

Recept na kuřecí rizoto

Setkat se můžeme s klasickým českým rizotem plným zeleniny, ovšem oblíbená je také italská varianta krémového rizota s kuřecím masem. Vyzkoušejte recept na svěží kuřecí rizoto s chřestem.

Ingredience

  • 350 g rýže,
  • 1 litr kuřecího vývaru,
  • 150 g kuřecích prsou,
  • 200 ml bílého vína,
  • 50 g zakysané smetany,
  • 25 g másla,
  • 6 výhonků chřestu,
  • 1 cibule,
  • stroužek česneku,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce kopru,
  • parmezán,
  • citronová kůra,
  • sůl a pepř, koření dle chuti.

Postup přípravy

  1. V hrnci či větší pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje. Pokrájenou cibuli osmahněte dozlatova. Poté přidejte také česnek a nechtě rozvonět.
  2. Přisypte rýži a dobře promíchejte, aby se obalila výpekem. Přidejte víno a nechte ho odpařit.
  3. Připravte si vývar a rýži podlijte tak, aby byla ponořená. Rýže bude vývar postupně vstřebávat, je tedy třeba pravidelně dolívat.
  4. Po změknutí rýže přidejte máslo a smetanu, dále pak také kopr.
  5. Maso pokrájejte na menší kousky. Rozpalte pánev s dvěma lžícemi olivového oleje a maso osmahněte a okořeňte podle chuti. Pak už ho jen stačí přidat k rýži.
  6. Chřestové výhonky nechte chvíli spařit, aby změkly. Poté je také přidejte ke směsi.
  7. Podávat můžete posypané citronovou kůrou a hoblinkami parmezánu.

TIP: Vyzkoušejte také speciální srbské rizoto

Jak vylepšit kuřecí rizoto?

Jestliže vás neláká kopr a chřest, můžete namísto toho do italského rizota s kuřecím masem přidat jinou zeleninu, třeba rajčata a papriku.

Jaké koření do rizota z kuřecího masa?

Pro dochucení se skvěle hodí kari. Stačí při restování zeleniny a masa přidat kari koření podle chuti, jedná se o poměrně netradiční variantu rizota.

Pro dokonale připravenou rýži ji můžete namísto vaření péct. Troubu rozehřejte na 180 °C, do pekáčku vložte rýži a podlijte vývarem. I v tomto případě je třeba opětovně dolévat vývar, jakmile se odpaří. Tato příprava rýže zabere zhruba 30 minut.

Doporučujeme: Králik na smetaně

Možností, jak si připravit krémové kuřecí rizoto, je celá řada, pokaždé tak může chutnat výrazně jinak. Základem by však vždy měla být kvalitní rýže, ať už vaříte naše typické sypké rizoto, anebo to italské.


Tipy na další recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)