Hlavní jídla a obědKuřecí masoRecepty

Tradiční kuřecí na kari: Recept na indické jídlo

Kuřecí na kari – tradiční jídlo indické kuchyně. Příprava je nenáročná, kuřecí maso je rychle hotovo. Nejčastěji se podává s rýží. Vyzkoušejte vynikající recept.

Jaké maso se hodí na kari?

Kari s rýží může obsahovat různé druhy masa, připravit si ho dokonce můžete i bez masa. Nicméně nejoblíbenější variantou je nepochybně kari s kuřecím masem. Právě tento druh masa je šťavnatý a jemný, skvěle se tak doplňuje s výraznou chutí různého koření ve smetanové omáčce.

Nejlepší volbou jsou kuřecí prsa, neobsahují zbytečný tuk, jsou křehká a jejich příprava zabere jen chvilku. Kromě toho si však můžete připravit i kuřecí stehna na kari, je však třeba počítat s tím, že jejich vaření zabere o trochu déle.

kuřecí na kari
Zdroj obrázku: Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Podobnou variantou je krůtí na kari. Má také jemnou chuť, je přitom bohaté na bílkoviny a má nízký obsah tuku. K omáčce se tak skvěle hodí a může být vhodnou alternativou jiných druhů masa.

V některých receptech se dokonce můžete setkat i s hovězím masem. To má samo o sobě výraznější chuť, vytváří tak neobyčejný pokrm, který stojí za vyzkoušení. Je však důležité počítat s tím, že hovězí maso potřebuje delší dobu vaření.

O něco méně tradiční volbou pro kari s rýží je jehněčí maso. Tento pokrm a kuřecí soté již nemají mnoho společného. Jehněčí bývá vařeno dlouho – v omáčce plné koření, aby kousky masa nasákly skvělou chuť.

Kari je poměrně univerzální koření a využít ho lze nejen k přípravě omáčky. Oblíbená jsou také kuřecí játra na kari, přičemž připravit si je můžete jen tak osmahnutá s touto směsí koření, či dokonce s hustou smetanovou omáčkou.

Pro kuřecí maso na kari s rýží recept není nijak složitý. Stačí si jen vybrat to, co máte rádi. Vzhledem k tomu, že klasikou zůstává kuřecí maso na kari s rýží, najdete zde recept právě s tímto druhem masa.

Recept na kuřecí na kari

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

S tímto receptem si připravíte kuřecí na kari jako z indické restaurace. Příprava je přitom snadná. Omáčka je plná chuti díky všem kořením, je bohatá a krémová, přičemž nejlépe chutná s rýží nebo chlebem naan.

Ingredience

  • Směs koření

Postup přípravy

  1. V malé misce si vytvořte směs koření a dejte stranou.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a osmahněte ji, aby zezlátla.
  3. Přidejte rozmačkaný česnek a nastrouhaný zázvor, smažte zhruba 30 sekund.
  4. Poté přidejte směs koření a opět osmahněte zhruba 30 sekund.
  5. Následně přilijte kuřecí vývar a přidejte rajčata. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a pod pokličkou nechte vařit zhruba 5 minut.
  6. Pro perfektně hladkou omáčku můžete suroviny rozmixovat. Nejde však o nutný krok.
  7. Omáčku dochuťte solí a kajenským pepřem, přidávejte postupně podle chuti.
  8. Následně přidejte kuřecí maso nakrájené na menší kousky. Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte zhruba 8-12 minut, dokud se maso neuvaří.
  9. Ke konci vaření můžete přidat lžičku škrobu rozmíchanou ve dvou lžičkách vody – jde o volitelný krok pro zahuštění omáčky.
  10. Na závěr ještě vmíchejte smetanu a nechte chvilku prohřát.
  11. Můžete podávat – posypané čerstvým nasekaným koriandrem.

TIP: Připravte si mexický recept na quesadillu – tortillu s kuřecím masem

S čím podávat kuřecí na kari?

Kuřecí maso na kari se tradičně podává s rýží nebo chlebem naan. Jde o klasické přílohy, které se k omáčce nejvíce hodí. S jinými alternativami se proto spíše nesetkáte.

Pokud si chcete dát kuřecí na kari s rýží, jako nejlepší volba se nabízí basmati či případně jasmínová rýže. Jemná zrníčka rýže perfektně absorbují omáčku a skvěle se hodí k indické kuchyni. Rozhodně tak neuděláte chybu, pokud si dáte kari s rýží.

Druhou variantou je pak chléb naan, i ten je běžnou přílohou pro kuřecí nudličky na kari. Jde o tradiční indický chléb, který má typickou konzistenci i chuť. Tuto chlebovou placku si můžete snadno připravit doma, vznikne tak ten nejlepší pokrm. Jde o perfektní alternativu, pokud nemáte chuť na kuřecí kousky na kari s rýží.

Další možností, se kterou se můžete setkat, je kuskus s kuřecím masem na kari. Zpravidla však nejde o tuto typickou omáčku. Namísto toho si můžete připravit kuřecí na kari bez smetany – stačí jen přidat k masu kari koření, přidat zeleninu a kuskus a máte zdravý a rychlý oběd.

Jak vylepšit kuřecí maso na kari?

Pokud vás pro kuřecí maso na kari recept zrovna nezaujal, nabízí se mnoho možností, jak celý pokrm ještě vylepšit. Základní postup je skvělou volbou, pokud přemýšlíte, co uvařit z kuřecích prsou. Kuřecí nudličky se smetanou jsou totiž připraveny během chvilky a okouzlí výraznou chutí.

Nicméně nabízí se i další varianty. Jednou z nich je například kuřecí na kari s pórkem. Základem zůstává pouze kari koření, sůl a pepř. Rajčata pak stačí nahradit pórkem. Jde o zajímavý recept, kuřecí prsa s omáčkou skvěle vyniknou.

Doporučujeme: Pečená kuřecí stehna v troubě

Pokud chcete do jídla přidat více zeleniny, nabízí se kuřecí na kari s brokolicí. Postup je velmi podobný, akorát v začátku musíte přidat růžičky brokolice a nechat je podusit. Pak už jen stačí dodělat omáčku.

Narazit můžete také na recept na kuřecí na kari s ananasem. Tento pokrm má původ spíše v asijské kuchyni. S ananasem je nejčastěji kombinováno červené kuřecí curry, které je pikantní. Sladká chuť ovoce pokrmu dodává perfektní balanc.

Rýže s kuřecím masem na kari v asijském provedení je zpravidla založena na kari pastě. Jde o speciální směs nejen koření, ale i dalších přísad. Chuť je tak mnohem komplexnější a výraznější a nabízí další možnosti využití při vaření.

Jak zjemnit jídlo, které moc pálí?

Pokud jste se rozhodli připravit si kuřecí maso na kari se smetanou, ale ujela vám ruka s kořením a jídlo teď moc pálí, nabízí se jednoduché řešení, jak omáčku zjemnit. Tím nejsnadnějším je přidat ještě trochu smetany, případně mléka. Druhou variantou je pak pomerančový džus – přidávejte však s citem.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com


Další oblíbené recepty

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)